ANALYSE: Het debuutjaar van Frenkie in Camp Nou

Foto: ANALYSE: Het debuutjaar van Frenkie in Camp Nou

Seizoen 2019/2020 is misschien wel het meest bijzondere voetbaljaar in de geschiedenis dankzij het coronavirus. Voor sommige voetballers is het een extra bijzonder seizoen en die verdienen dan ook een extra plekje in het zonnetje. Vandaag is het tijd voor een terugblik op het seizoen van Frenkie de Jong.



De lachende middenvelder maakte afgelopen zomer de overstap naar Camp Nou voor een bedrag van 75 miljoen euro dat mogelijk nog tot 86 miljoen euro zou oplopen. Daarmee is de jonge Nederlander de duurste vanuit de Eredivisie getransfereerde speler ooit. Een groot deel van het bedrag gaat naar Ajax, de club waarvoor De Jong speelde sinds 2016. Een aantal miljoen gaat echter ook naar Willem II wegens eerder gemaakte afspraken.





Valse start

Hoe het geld ook verdeeld wordt, de toekomst voor De Jong staat vast. Vanaf 1 juli 2019 gaat hij op reis naar Spanje en is het aan hem om een basisplek te verdienen in het team van Ernesto Valverde’s Barcelona te verdienen. Het debuut kwam op 16 augustus 2019 bij de openingswedstrijd van de Primera División, waarin de Catalanen het opnamen tegen Athletic Bilbao.



De openingswedstrijd bleek voor De Jong echter een valse start. De wedstrijd werd met 1-0 verloren door een doelpunt van Aritz Aduriz in de 89e minuut van de wedstrijd. De middenvelder was dan ook teleurgesteld van het resultaat en gaf toe dat Athletic Bilbao de betere ploeg was. Opvallend is dat Frenkie zijn basisplaats wel aan zag komen, wat betekende dat Ivan Rakitic en Sergio Busquets beide op de bank moesten starten.



De Jong stelt dat het te maken heeft met de speelstijl van Barcelona. De Catalanen hebben volgens de middenvelder een soortgelijke speelstijl waarmee de Gorinchemmer wel mee uit de voeten kan. Toch mocht het geen succes opleveren in de eerste wedstrijd en al snel daarna ging het roer om. Oefenmeester Valverde besloot een andere richting in te slaan en voor De Jong betekende dat grote veranderingen.



Afslag links

Na de valse start bleek Barcelona zich niet gelijk te kunnen herpakken. Na drie speelrondes stond de titelkandidaat slechts op vier punten en dat kon natuurlijk niet. Valverde gooide geleidelijk aan het roer om, wat voor de nummer 21 van FC Barcelona betekende dat hij een andere rol kreeg op het middenveld. Waar je altijd een brede glimlach kon vinden kort voor de verdediging, moest je nu je blik naar de linkerkant van het veld richten.



De positiewissel komt niet geheel onverwacht. In de eerste wedstrijden werd Frenkie constant onder druk gezet door de tegenpartij, waardoor hij weinig ruimte kreeg om zijn eigen spel te spelen. Valverde moest schakelen met als resultaat een andere positie. Een grote verandering zou je zeggen, maar daar denkt De Jong zelf anders over. 



Hij vindt dat het allemaal heel groot wordt gemaakt, terwijl dat nergens voor nodig is gezien hij nog steeds op het middenveld speelt. Wel is hij het eens over één ding: zijn spel moet beter. Waar hij voorheen altijd aan de basis stond van de aanval en de bal naar de helft van de tegenstander bracht. Nu is het tijd om zich te aan te passen en door te ontwikkelen op een nieuwe plek.



Vaste kracht

Gelukkig heeft De Jong daar niet al te veel moeite mee. In de volgende weken blijkt de nummer 21 zich te hebben ontwikkeld tot een vaste kracht voor Valverde. De oefenmeester herkent dat De Jong zich op iedere positie op het middenveld goed uit de voeten kan maken en beloond het talent uit Arkel vaak met een basisplaats. Sterker nog, na 18 speelronden is Frenkie de Jong de enige veldspeler die elke wedstrijd in actie is gekomen.



Van die achttien speelronden heeft De Jong slechts één wedstrijd met een smet laagje, namelijk de wedstrijd in Camp Nou tegen Villarreal CF. In de zesde speelronde begon De Jong op de bank en werd hij pas in de 61e minuut ingebracht ter vervanging van Sergi Roberto. Toch zal de middenvelder er niet wakker van liggen, want na 18 speelronden heeft het talent 1469 speelminuten gemaakt.



Daarmee is De Jong de veldspeler met de meeste minuten in het team en dat terwijl het middenveld van FC Barcelona voor aanvang van het seizoen overvol leek. Valverde heeft op het middenveld een overvloed aan keuze. Naast De Jong verlangen ook Busquets, Rakitic, Arturo Vidal, Arthur en Aleñá naar een basisplaats, maar uiteindelijk is het toch de jonge ex-Ajacied die de voorkeur krijgt.



Meer scoren

Ondanks de mooie statistieken, geeft De Jong wel aan dat hij nog niet optimaal speelt. Na de eerste helft van het seizoen laat hij weten meer assists te willen geven en vaker doelpunten te willen maken. Wat De Jong destijds niet wist is dat 2020 een flinke wervelwind met zich mee zou brengen.



In januari werd Valverde namelijk ontslagen en nam Quique Setién de rol van oefenmeester over. Onder Setién werd de nummer 21 nog dieper op het middenveld opgesteld, waardoor zijn rol in het team wederom veranderde. Waar De Jong kan profiteren van een opstelling met twee controlerende middenvelders, moet de 22 jarige nu in de gebruikelijke 4-3-3 leren te spelen die Barcelona al jarenlang kenmerkt.



De resultaten van deze aanpak blijven voorlopig echter nog wisselvallig. Hoewel er vaak wordt gewonnen, is dit niet met een ruime marge. Ook zijn er sinds de winterstop punten verloren tegen directe concurrent voor de titel, Real Madrid en werd er ook tegen Valencia verloren. In combinatie met het gelijkspel tegen Espanyol heeft FC Barcelona in 2020 duur puntenverlies geleden, waardoor het team van Frenkie de Jong op het moment met slechts twee punten voor op Real Madrid koploper is.



Corona Time

Hoe de competitie afloopt blijft alleen nog de vraag. Het coronavirus dat in 2020 langzaam over de wereld verspreidde zorgt abrupt voor een pauze in het seizoen. Daarmee komt ook een (voorlopig) einde aan het seizoen van Frenkie de Jong. 



Het einde van het seizoen is het gelukkig niet. Het ziet er naar uit dat de competitie op 12 juni weer hervat gaat worden met de derby tussen Sevilla en Real Betis.

Wat vind jij van het seizoen van Frenkie de Jong?

  • Hij doet het fantastisch!
  • Er is ruimte voor verbetering.
  • Laat hem de bank maar verwarmen!
117+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
15+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
29+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
14+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
31+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
225+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
45+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
83+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
193+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
73+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
688+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
151+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
41+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
324+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
714+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
192+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
316+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
328+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie