LEESTIP: Muiterij bij Ajax door nekslag op transfermarkt

Foto: LEESTIP: Muiterij bij Ajax door nekslag op transfermarkt

Door de coronacrisis gaat de zomerse transfermarkt er helemaal anders uitzien. Er zal vermoedelijk niet met miljoenen gesmeten worden en dat heeft nogal wat te betekenen voor directeur voetbalzaken Marc Overmars van Ajax. De Amsterdammers beschikken namelijk over een flink aantal spelers die vinden dat ze toe zijn aan de volgende stap in hun carrière. We hebben het over André Onana, Donny van de Beek, Nicolás Tagliafico en Sergiño Dest. 

Algemeen directeur Edwin van der Sar van de nummer één van de Eredivisie liet onlangs weten: “Vorig jaar hebben we mondelinge afspraken gemaakt met Onana, Tagliafico en Van de Beek. Ze zouden nog een seizoen blijven en dan zouden we gaan kijken hoe we elkaar konden helpen met het vinden van een volgende stap in hun loopbaan. Wat dat betreft, is er niets veranderd.” Daar voegde hij echter heel erg snel aan toe: “Er komt geen korting van 50 procent.” Dat betekent dus dat de status van de genoemde Ajacieden volstrekt onduidelijk is.

Sergiño Dest

Om maar met Dest te beginnen: in de winterstop bracht Bayern München een officieel bod uit van 20 miljoen euro voor de diensten van de kleine vleugelverdediger, maar een tussentijdse overstap was onbespreekbaar voor Ajax. Overmars communiceerde echter richting de Allianz Arena dat hij wél wilde praten over een zomertransfer, maar dan zou Der Rekordmeister 30 miljoen euro moeten bieden. De algemene verwachting was dat de beide partijen op ongeveer 25 miljoen euro uit zouden komen, maar toen sloeg het coronavirus toe. Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge vertelde een weekje geleden: “In de afgelopen jaren sloeg de transfermarkt steeds verder op hol. Deze crisis betekent dat we de tijd terug moeten draaien. Natúúrlijk gaan wij minder geld uitgeven.”


Het lijkt er in ieder geval op dat de Bundesliga-topclub Leroy Sané over gaat nemen van Manchester City. De vleugelspits staat tot medio 2021 onder contract in de Premier League en daarom is hij relatief goedkoop op te pikken: Bayern zou 40 tot 60 miljoen euro voor hem moeten betalen. Intussen lijkt ook Dest zijn zinnen gezet te hebben op een transfer naar de Allianz Arena. Ajax heeft echter géén afspraak met hem op tafel liggen en kan vragen voor de Amerikaan wat het wil. Volgens de website Transfermarkt was de rechtsback vóór de coronacrisis 20 miljoen euro waard, maar nu wordt zijn waarde geschat op 18 miljoen euro.

Nicolás Tagliafico

Tagliafico werd een jaartje geleden begeerd door een aantal Europese topclubs, zoals bijvoorbeeld het Atlético Madrid van zijn landgenoot Diego Simeone, maar besloot toen om nog één seizoen in de Johan Cruijff ArenA te blijven spelen. Wel met de afspraak dat hij na dit voetbaljaar voor een marktconform bedrag zou mogen vertrekken. Volgens Transfermarkt had Ajax voor het coronavirus toesloeg 35 miljoen euro voor zijn linksback kunnen krijgen, maar nu zou de international van het nationale team van Argentinië ‘nog maar’ 28 miljoen euro waard zijn.


Vandaag liet Tagliafico nog weten: “Het was altijd mijn doel om in de beste competities te spelen, bij een topclub. Ajax is een geweldige club, maar de Eredivisie is geen geweldige competitie.” Er wordt wel geïnformeerd bij de zaakwaarnemer van de vleugelverdediger, maar er lijkt op dit moment geen concrete interesse voor hem te zijn… Volgens het geruchtencircuit wil FC Barcelona hem hebben als Júnior Firpo vertrekt.

André Onana

Vraag je André Onana naar zijn toekomst, dan laat hij er geen onduidelijkheid over bestaan: hij wil gewoonweg vertrekken bij Ajax. Ongeveer twee weken geleden liet de Kameroener hier bijvoorbeeld nog over weten: “Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij met Ajax en ben de club heel dankbaar. Het waren vijf geweldige jaren hier. Maar nu is mijn tijd gekomen om een stap te maken. Die afspraak hebben we vorig jaar gemaakt. Ik weet nog niet wat er gaat gebeuren, maar mijn ambities en de afspraken zijn duidelijk.”


Vóór de coronacrisis hanteerde Ajax een vraagprijs van 40 miljoen euro voor zijn goalie en Overmars is niet van plan om hier heel erg ver onder te gaan zitten. Zaakwaarnemer Albert Botines, die de belangen van de Kameroener behartigt, onthulde onlangs dat hij in contact staat met FC Barcelona, dat de doelverdediger maar al te graag wil hebben. De Catalanen hopen echter op een ruildeal waarbij men in Amsterdam genoegen neemt met Neto, één of meerdere talenten (Pedri, Álex Collado, Riqui Puig) en een kleine zak met geld. We weten echter óók dat Ajax dit niet ziet zitten. De nummer één van de Eredivisie wil eigenlijk gewoon het volle pond voor Onana, die ook in de belangstelling staat van Chelsea, Tottenham Hotspur, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund en AC Milan.

Volgens Transfermarkt was Onana 45 miljoen euro waard, maar nu wordt zijn transferwaarde geschat op 36 miljoen euro…

Donny van de Beek

Donny van de Beek is de enige Ajacied wiens vertrek eigenlijk al uitonderhandeld is: komt er een club op de proppen met een bod van 55 miljoen euro, dan mag hij vertrekken. Een jaartje geleden leek de middenvelder hard op weg naar Real Madrid, maar op de een of andere manier kwam er toch een kink in de kabel. De Spaanse kranten schreven onlangs dat De Koninklijke nog steeds geïnteresseerd is, maar het eerder afgesproken transferbedrag van 55 miljoen euro zou nu een brug te ver zijn voor de Madrilenen…


Zaakwaarnemer Guido Albers vertelde een tijdje geleden over de toekomst van zijn cliënt: “De bedragen die zij vragen zijn heel reëel. Dat hebben ze heel netjes gedaan vanuit Edwin en Marc. Ik vind dat Ajax richting Donny altijd super netjes is geweest.” Van de Beek lijkt in ieder geval niet te gaan muiten als hij zijn transfer naar de Europese top níét krijgt: “Het is geen straf om voor Ajax te spelen. Dat zal hij ook meenemen in zijn overweging.” Manchester United én Newcastle United, dat binnenkort overgenomen wordt door de steenrijke Saudische investeringsmaatschappij PIF, worden ook vaak in verband gebracht met een move voor de middenvelder.

Volgens Transfermarkt was de marktwaarde van Van de Beek tot voor kort 55 miljoen euro, maar nu schat men zijn waarde op 44 miljoen euro.

‘Kan best een dingetje worden’

Ajax houdt zijn poot vooralsnog stijf, aldus clubwatcher Marco Timmer van Voetbal International: “Marc Overmars heeft niet voor niets Marc Netto als bijnaam. Edwin van der Sar heeft al gezegd dat er geen final sale is bij Ajax, dus geen uitverkoop.” Toch is het een gegeven dat de Amsterdammers best een gevaarlijk spelletje speelt. Het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat er verschillende spelers gaan muiten. Onana wil volgens Timmer bijvoorbeeld écht weg: “Dus dat kan een dingetje gaan worden. Overmars wacht tot de transfermarkt wat rustiger is. Iedereen staat nu nog in de paniekstand en over twee maanden verwacht hij dat de kramp eraf is. En dan is er misschien wel wat meer mogelijk.” Dat Ajax minder gaat verdienen dan verwacht aan uitgaande transfers, is echter wel een zekerheidje.

Wie gaat sowieso muiten?

  • Dest
  • Onana
  • Van de Beek
  • Tagliafico
1716+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:50
0+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
2+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
22+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
24+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
12+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
54+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
249+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
76+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
39+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
96+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
342+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
33+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
282+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
751+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
299+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
756+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
77+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
94+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
128+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie