PSV 2010 – 2020: de ultieme XI

Foto: PSV 2010 – 2020: de ultieme XI

Door het coronavirus komt er een zeer abrupt einde aan het uiterst wisselvallig decennium voor PSV. De Eindhovenaren werden tussen 2010 en 2020 drie keer landskampioen, maar kenden ook enkele seizoenen waarin het erg diep zakte. Toch is het ultieme PSV-elftal met spelers die in die tien seizoenen tijd in het Philips Stadion speelden simpelweg om van te watertanden.



FEYENOORD 2010 – 2020: DE ULTIEME XI



DOELMAN: JEROEN ZOET
Jeroen Zoet zakte in de laatste twee voetbaljaren ver weg, met als gevolg het verliezen van zijn basisplaats en een verhuur aan FC Utrecht. Maar in Noord-Brabant zal men nooit de goede herinneringen aan de Zoet in topvorm tegen bijvoorbeeld Atlético Madrid, in de Champions League, vergeten. Destijds was de sluitpost van wereldniveau. Heurelho Gomes kon hij nooit doen vergeten, maar Zoet oerdegelijk en uiterst betrouwbaar in die tijdsperiode.

RECHTSBACK: SANTIAGO ARIAS
De Colombiaan kende een erg lastige start in Nederland, nadat hij voor een paar centen overkwam van Sporting CP uit Lissabon. Uiteindelijk vertrok Arias als één van de betere rechtsbacks van Europa, naar Atlético Madrid. Hij leverde de club ruim 11 miljoen euro op en was er onder meer bij tijdens de gedenkwaardige kampioenschappen die op de laatste speeldag binnen werden gesleept. Met name in aanvallend opzicht was hij goud waard.

CENTRALE VERDEDIGER: HECTOR MORENO
Aan betrouwbare centrale verdediger heeft PSV nooit een overschot gehad. Misschien was Hector Moreno wel de laatste in die categorie. Vooral zijn optreden tegen Manchester United, toen de Mexicaan een cruciaal doelpunt maakte in de Champions League, staat nog in ieder PSV-geheugen gegrift. Inmiddels bouwt Moreno af in de zandbak, waar hij de nodige miljoenen opstrijkt.

CENTRALE VERDEDIGER: JEFFREY BRUMA
Vormde een memorabel duo met Karim Rekikie. Waren samen niet zo betrouwbaar als de bank, maar samen toch goed genoeg voor de nodige prijzen in Eindhoven. Het is niet voor niets dat PSV-fans vandaag de dag nog regelmatig roepen dat ze Bruma graag terug zouden willen zien keren in Eindhoven. ‘Wij zijn niet bang want Bruma is er bij.’ En dan wordt niet de Portugese aanvaller Armindo Bruma bedoeld..



LINKSBACK: JETRO WILLEMS
Het afgelopen seizoen kende de Eredivisie een historische tandem in Ajacieden Hakim Ziyech en Quincy Promes, maar wat te denken van het duo Willems – Luuk de Jong? Het werd bijna normaal als de linksback weer een voorzet panklaar op het sterke hoofd van de spits slingerde. In zijn laatste seizoen werd het wat minder bij Willems, maar publiekslieveling bleef hij altijd. Krijgt nipt de voorkeur boven de Spanjaard Angelino, wiens periode in Eindhoven tot slechts één seizoen beperkt bleef.
CENTRALE MIDDENVELDER: GEORGINIO WIJNALDUM
Georginio Wijnaldum zorgde voor nogal wat ophef toen hij besloot ‘zijn’ Feyenoord te verruilen voor PSV. De middenvelder koos bewust voor die overstap, omdat hij nog niet naar het buitenland wilde. Het bleek een geweldige zet, want bij PSV groeide hij uit tot een ongekend populaire speler en aanvoerder. Via Newcastle United belandde ‘Gini’ zoals bekend bij Liverpool FC, waar hij de Champions League mee won.



CENTRALE MIDDENVELDER: KEVIN STROOTMAN
Eenzelfde pad zag Kevin Strootman voor zich toen hij van FC Utrecht, samen met Dries Mertens, naar PSV kwam. De absolute top haalde hij nooit, maar als leider was Strootman bij PSV een onmisbare kracht. De controleur die meer creatieve spelers in staat stelde om uit te blinken, maar bovendien zelf ook heel voor voetballend vermogen én doelpunten toevoegde.

CENTRALE MIDDENVELDER: ANDRES GUARDADO
In de laatste jaren is er nooit meer een (buitenlandse) speler net zo populair bij PSV geweest, als Andrès Guardado dat was. De Mexicaan kwam als noodoplossing over vanuit Spanje nadat de Eindhovenaren bot vingen bij Steven Defour, maar daar zal men in het Philips Stadion geen spijt van hebben gehad. Guardado kon zich op vrijwel alle posities, van linksback tot linksbuiten maar toch vooral als de spil op de as, manifesteren tot de beste speler van PSV. Hij wordt nog altijd dagelijks gemist in Noord-Brabant.



RECHTSBUITEN: DRIES MERTENS
Vooral in de voorhoede heeft PSV het afgelopen decennium een heel blik aan weergaloze spelers gehad. Eén van hen was natuurlijk Dries Mertens. Toen de kleine Belg voor SSC Napoli koos werd er nog getwijfeld of dit wel de juiste stap zou zijn, maar inmiddels heeft hij een hele rits aan imposante clubsrecords in Napels verbroken. De Rode Duivel heeft een ongekend knappe loopbaan bij elkaar gespeeld sinds zijn definitieve doorbraak bij PSV.

SPITS: LUUK DE JONG
Voor het uitzoeken van een spits in dit elftal hoefden we natuurlijk niet lang na te denken: dat kan alleen maar Luuk de Jong zijn. Wilskracht, power, doorzettingsvermogen en natuurlijk vooral efficiëntie voor de goal: zo kunnen we de aanvoerder en ‘kapstok’ van zijn PSV-elftal wel noemen. Technisch gezien was het lang niet altijd even imposant, maar De Jong stal ieder Eindhovens hart op zijn eigen manier.



LINKSBUITEN: MEMPHIS DEPAY
En tot slot een speler die nog altijd van wereldniveau is: Memphis Depay. Geboren en grootgemaakt bij PSV, dat hem uiteindelijk voor een gigantische smak geld aan Manchester United verkocht. Bij PSV was Memphis al zoals we hem tegenwoordig kennen: eigenzinnig, doelgericht, pijlsnel en vooral een echte winnaar.

RESERVES:
Angelino; Davy Pröpper, Marco van Ginkel, Ibrahim Afellay; Steven Bergwijn, Balazs Dzsudzsak, Hirving Lozano.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een Ultieme XI van spelers van PSV tussen 2010 – 2020.⁠ ⁠ Mis jij nog iemand in dit elftal??⁠ ⁠ #xi #elftal #psv #eredivisie #eindhoven #soccernews⁠

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl) op

Eens met dit elftal?

  • Ja, grotendeels wel
  • Nee, grotendeels niet..
612+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie