Gullit doet boekje open over WK 1990: “Marco en ik wilden ermee kappen”

Foto: Gullit doet boekje open over WK 1990: “Marco en ik wilden ermee kappen”

Tijdens het faliekant mislukte WK 1990 voor Oranje dachten sterspelers Ruud Gullit en Marco van Basten er aan terug te vliegen naar Nederland. Dit uit onvrede over de gang van zaken bij het Nederlands elftal. Dit vertelt Gullit in gesprek met Ons Oranje.

De verwachtingen waren zeer hoog bij aanvang van het WK, twee jaar na het gewonnen EK. De sfeer daalde bij Oranje echter tot onder het nulpunt. In de aanloop naar het mondiale eindtoernooi in Italië moest bondscoach Thijs Libregts plaatsmaken voor Leo Beenhakker, terwijl de spelers Johan Cruijff naar voren hadden geschoven.

“Deze groep wist dat we iemand nodig hadden die de groep onder de duim hield. Daarom hadden we ook gestemd dat Johan het moest doen”, zegt Gullit. “Alleen sommigen waren een beetje bang, omdat ze dachten: dat wordt alleen Ajax.” Rinus Michels, in 1988 nog de bewierookte bondscoach, had als bestuurslid technische zaken een bepalende stem. “Michels had misschien het gevoel: als Johan trainer wordt… straks worden ze nog wereldkampioen ook.” 

Gullit noemt de sfeer tijdens het WK 1990 ‘verschrikkelijk’. “Dat is het enige toernooi waarin ik de hele tijd op mijn kamer heb gezet, ik kon er geen plezier aan beleven. Het ging zelfs zo ver dat Marco en ik ermee wilden kappen, voor de wedstrijd tegen Ierland.” Een gesprek met Beenhakker voorkwam dat de twee vedettes na de duels met Egypte (1-1) en Engeland (0-0) de selectie verlieten. “Toen was ik ervan af en scoorde ik tegen Ierland.” 

Na het derde gelijkspel (1-1) stuitte Oranje in de achtste finale op West-Duitsland. Het Nederlands elftal haalde nu wel een acceptabel niveau, maar trok aan het kortste eind (2-1) tegen de latere wereldkampioen. “Of ik blij was dat het erop zat? Nee, dat was onze beste wedstrijd. We waren eindelijk van alle sores af, maar het had te maken met het karma van het elftal.”

Had je deze actie kunnen begrijpen?

  • Ja, ze waren er helemaal klaar mee
  • Nee, dat konden ze echt niet maken
526+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie