OVERZICHT: De gevolgen van het KNVB-besluit voor de Eredivisie

Foto: OVERZICHT: De gevolgen van het KNVB-besluit voor de Eredivisie

De dag des oordeels heeft geklonken: het Eredivisie seizoen 2019/2020 is officieel afgelopen. Dat is het besluit van de KNVB. De gevolgen van het KNVB-besluit rijken ver door het betaalde voetbal en dus zetten we het hier gemakkelijk op een rij.



Eerder deze week door de overheid afgekondigd dat onder andere het betaalde voetbal tot en met 1 september niet door zou mogen gaan. “Evenementen gaan niet door tot 1 september”, vertelde Rutte. “Dit betekent definitief geen betaald voetbal tot 1 september. Dat is zuur, maar door alle gevolgen die deze crisis heeft voor de samenleving, ontkomen we er niet aan deze beslissing te moeten nemen.”



Het is een begrijpelijk besluit, maar zorgt wel voor zorgen bij het betaalde voetbal in Nederland. Er stonden immers nog acht a negen wedstrijden op het programma. De KNVB moest ingrijpen en dat werd op 24 april dan ook gedaan. Besluiten over de afronding van het seizoen werden gemaakt en die hebben flinke gevolgen voor iedere club in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Besluiten over wie wel of niet naar Europa mag volgend seizoen, of er clubs degraderen en/of promoveren en natuurlijk over de vraag of er een kampioen zal komen.




Kampioenen en Champions League-drama

Laten we maar beginnen bij de grootste vraag: wie wordt kampioen dit seizoen. Het antwoord is op te delen in twee delen. Officieel heeft het Eredivisie seizoen 2019/2020 geen kampioen. Toch is het Ajax die het beste ticket voor de Champions League voor volgend seizoen weet te bemachtigen.



Ajax heeft uit de 25 gespeelde duels evenveel punten als nummer twee AZ, maar heeft een beter doelsaldo dan de Alkmaarders. Ajax plaatst zich daardoor rechtstreeks voor de Champions League mits de winnaar van de huidige Champions League-strijd zich ook weet te plaatsen via de nationale competitie.



Mits buitenlandse competities op dezelfde manier eindigen als de Eredivisie, zouden slechts een aantal clubs roet in het eten kunnen gooien voor Ajax. Atlético Madrid, Olympique Lyon en Napoli vangen op het moment namelijk achter het net als de competities per direct worden stopgezet. Het gevolg zou zijn dat deze clubs alleen via de Champions League-titel verzekerd zijn van terugkeer volgend seizoen. 



In dat geval moet Ajax eerst nog strijden om een ticket via voorrondes. Datzelfde geldt in ieder geval ook voor AZ. De Alkmaarders krijgen via de tweede plek in de Eredivisie een ticket voor de tweede voorronde van de Champions League.




Bizarre verdeling voor de Europa League

Feyenoord, dat via het einde van de Eredivisie op plek drie eindigt, krijgt een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Europa League. Voor PSV is de derde voorronde van de Europa League toegewezen en Willem II mag in de tweede voorronde starten. FC Utrecht, de nummer zes op de ranglijst, valt buiten de boot op een wel heel bijzondere wijze.



Niet alleen krijgt de club geen ticket via de competitie, maar ook via de KNVB-beker maakt FC Utrecht geen aanspraak. De bekerfinale tegen Feyenoord gaat namelijk niet door, waardoor er geen ticket voor Europees voetbal werd toegewezen. FC Utrecht heeft echter slechts een achterstand van drie punten op Willem II en heeft tevens een wedstrijd minder gespeeld. Op basis van doelsaldo doet FC Utrecht het tevens een stuk beter, maar dat lijkt niet te zijn meegenomen.



FC Utrecht is dan ook van plan om juridische stappen te ondernemen tegen het besluit van de KNVB. Ook AZ is dit van plan, maar dan om de verdeling van de Champions League-tickets. De club uit Alkmaar is het niet eens met het besluit van de KNVB, wat mogelijk te maken heeft met de onderlinge resultaten tussen AZ en Ajax. AZ won namelijk beide wedstrijden, maar het leidende doelsaldo heeft de doorslag gegeven volgens de KNVB.




Streep door degradatie en promotie

Als laatste zijn er natuurlijk nog de gevolgen onderaan de ranglijst en de mogelijke degradatie die daarbij hoort. ADO Den Haag en RKC Waalwijk staan namelijk op plek zeventien en achttien en zouden daardoor waarschijnlijk degraderen. Het puntenverschil met de nummer zestien was immers al vrij groot.



Het besluit van de KNVB is dat beide clubs ook volgend jaar weer in de Eredivisie mogen spelen. De Eredivisie zal volgend seizoen alleen niet bestaan uit 20 clubs, wat betekent dat de nummer één en twee van de Keuken Kampioen Divisie van een koude kermis thuiskomen. Promotie naar de Eredivisie gaat niet gebeuren.



Het is een bittere pil voor zowel SC Cambuur als De Graafschap. De nummer één en twee staan met afstand bovenaan, maar helaas zonder daar volgend seizoen profijt van te hebben. Hiermee gaat de KNVB tegen de stemming in die gisteren werd uitgebracht. De KNVB wilde de meningen van de clubs horen, maar heeft daar uiteindelijk niet naar geluisterd. De directie betaald voetbal vond de uitslag (zestien voor, negen tegen, negen neutraal) niet duidelijk genoeg en nam daarom een eigen besluit.

Ben jij het eens met het besluit van de KNVB?

  • Absoluut!
  • Zeker niet!
439+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
41+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
25+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
18+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
210+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
85+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
138+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
55+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
80+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
431+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
188+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
281+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
751+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1941+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3256+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
562+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
963+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie