LEESTIP: Waar het mis ging met Eríck ‘Guti’ Gutiérrez bij PSV

Foto: LEESTIP: Waar het mis ging met Eríck ‘Guti’ Gutiérrez bij PSV

Op 30 augustus 2018 maakte PSV middels een Skype-gesprek tussen Hirving Lozano en Erick Gutiérrez bekend dat laatstgenoemde definitief de overstap vanuit Mexico naar Eindhoven ging maken. De verwachtingen waren hooggespannen, al helemaal na zijn droomdebuut tegen ADO Den Haag – Gutí maakte als invaller een doelpunt én gaf een puntgave assist op zijn amigo Lozano -. Maar nu, iets meer dan anderhalf jaar later, wijst alles op een ongelukkig huwelijk tussen PSV en de spelverdeler. Waar ging het toch mis met Erick Gutiérrez bij PSV?

Champions League-miljoenen
Maandenlang zat PSV achter Gutiérrez aan, maar telkens hikten de Brabanders tegen de torenhoge vraagprijs van diens werkgever Pachuca CF aan. Op 30 augustus 2018 veranderde de zaak echter, nadat PSV zich definitief had geplaatst voor de Champions League en zich daarmee verzekerde van 35 miljoen euro extra inkomen.
Enkele uren na de beslissende 3-0 zege op BATE Borisov, na eerder al een 2-3 uitzege in Wit-Rusland, werden de handtekeningen gezet. Mede door het succes van andere Mexicanen in het Philips Stadion, waaronder Carlos Salcido, Andrès Guardado en natuurlijk ook Lozano, waren de PSV-fans dolenthousiast.
Logisch, want Gutiérrez had al negen interlands achter zijn naam staan en PSV had zo zijn redenen om nooit op te geven in de felle strijd om de middenvelder. Bovendien was hij simpelweg keihard nodig nadat de pas net vastgelegde Ryan Thomas door een zware knieblessure maandenlang uit de roulatie was geraakt. Uiteindelijk kostte Gutiérrez 6 miljoen euro plus 2,2 miljoen euro aan eventuele prestatiebonussen én een doorverkooppercentage van 10% voor Pachuca. Hij tekende voor 5 jaar.


Vliegende start

Zo’n twee weken later, op 15 september 2018, debuteerde de linkspoot bij PSV; en hoe. In de 0-7 overwinning op ADO Den Haag in de Eredivisie verving hij in de 70e minuut Pablo Rosario, drie minuten later leverde hij met een lage dieptepass een perfecte assist op Lozano. De Dragonball Z-viering van de twee herenigde jeugdvrienden staat bij veel PSV-fans nog in het geheugen gegrift.
Net als de rake kanonskogel twee minuten na zijn assist: Gutiérrez joeg het speeltuig in de kruising achter een kansloze ADO-goalie Zwinkels en liet de Eindhovense achterban massaal van zijn stoel af glijden.
Weinig vertrouwen van Van Bommel
In 2018 zouden er nog vijftien optredens volgen voor Gutiérrez bij PSV, maar daarna kwam het verval. Duidelijk was dat trainer Mark van Bommel niet al te gecharmeerd was van de soms ietwat nonchalante speelstijl van zijn miljoenenaankoop. De trainer stelde dat ‘Gutí nog wat tijd nodig had om te wennen aan het Europese voetbal’ en deed pas in de laatste vier speelrondes van het seizoen weer beroep op hem.
Van Bommel kreeg altijd veel kritiek op het sporadisch inbrengen van de geliefde Gutiérrez, maar daar trok de stoïcijnse coach zich weinig van aan. “Er zitten nog meer spelers op de bank dan Guti. Hij heeft inderdaad de laatste tijd niet veel gespeeld. Ik vond andere wissels verstandiger. Soms heeft dat te maken met de stand of hoe een wedstrijd zich aan het ontwikkelen is. Dat probeer ik dan positief te veranderen. Moet iemand, aangetrokken voor een groot bedrag, altijd spelen? Van de transferwaarde mag dat niet afhangen”, beet Van Bommel in april 2019 van zich af tijdens een persconferentie. Afscheid van jeugdvriend ‘Chucky’
Op 23 augustus 2019 kreeg Gutiérrez de volgende klap te verwerken: Hirving Lozano, met wie hij vanaf 2009 al in de jeugd en van 2014 tot en met 2017 in het eerste elftal van Pachuca samen speelde, vertrok naar SSC Napoli. De Italianen braken hun transferrecord door maar liefst 42 miljoen euro voor ‘Chucky’ neer te leggen. Niet alleen voor PSV in het algemeen, maar in het bijzonder voor Gutiérrez een dreun.
In een emotionele videoboodschap voor FOX Sports zwaaide Lozano Gutí uit. “We zullen nogmaals van elkaar gescheiden worden. Maar ik denk dat we elkaar in de toekomst wel weer zullen vinden. Je bent een geweldige voetballer. Je weet dat ik je het allerbeste wens, want je bent een goed persoon. Ik bewonder jou en respecteer jou. Ik hoop dat al je dromen uitkomen en dat je je doelen zal gaan bereiken. Een dikke knuffel voor jou en je familie en ik hou van jou.”
Ook Hans Westerhof, die de twee onder zijn hoede had als jeugdtrainer bij Pachuca, denkt dat het vertrek van Lozano een grote invloed heeft gehad op Gutí. “Chucky ging al lopen, toen Guti nog moest opendraaien. Die twee hadden een geweldige connectie. Ik durf te stellen dat Lozano nooit zo snel, zo ver was gekomen zonder Guti in zijn lichting. Guti liet hem voetballen en nam hem in bescherming alsof het zijn broertje was. Hij zal Lozano missen”, zei Westerhof in De Telegraaf.

Verpieteren op de bank
Ook dit seizoen kwam Gutí weer weinig aan bod: de trainerswissel, Ernest Faber voor Mark van Bommel in december 2019, hielp hem wat dat betreft weinig. En dat is toch opmerkelijk, want als iemand bij PSV veel kritiek te verduren krijgt is het wel de huidige centrale middenvelder Pablo Rosario.
Ook van Jorrit Hendrix zijn zijn beperkingen bekend, maar toch kreeg Gutiérrez nauwelijks nog een kans. En eerlijk is eerlijk, als niet één maar twee trainers – zelfs in de huidige omstandigheden – niet op je terug durven te vallen, doe je zelf toch ook iets verkeerd.
Nieuwe kans onder Schmidt?
De vraag is nu of Erick Gutiérrez onder de volgende oefenmeester, Roger Schmidt, een nieuwe kans zal gaan krijgen in het Philips Stadion. De Duitser hanteert een zeer specifieke, eigen gemaakte speelstijl in een kenmerkende formatie. In die formatie, doorgaans een 4-2-2-2, wil Schmidt altijd één echte stofzuiger op de as hebben. Dat zal Gutiérrez niet zijn, maar eerder een type-Hendrix.
Voetbal International schreef in een voorspellend stuk over Schmidt bij PSV al dat de komst van de oud-trainer van RB Salzburg en Bayer Leverkusen voor spelers als Rosario, Hendrix en ook Michal Sadílek goed nieuws kan zijn, maar voor Gutiérrez vermoedelijk niet. ‘Met zijn kwaliteiten aan de bal zou hij best de rol van passer op zich kunnen nemen, alleen spreekt het tegen de Mexicaan dat hij zeer kwetsbaar in de duels is en ook positioneel verdedigend regelmatig in de problemen komt’, constateerde het medium.
En dus begint het er meer en meer op te lijken dat de hoge verwachtingen rondom de middenvelder in Eindhoven nooit ingelost zullen gaan worden. In Zuid- en Midden-Amerika klinken er serieuze geluiden over een terugkeer naar Mexico: Club América (de voormalige werkgever van Ajacied Edson Álvarez) en Chivas uit Guadalajara zouden allebei maar liefst 8 miljoen euro voor hem over hebben. Misschien is het voor PSV inmiddels wel te hopen dat er daadwerkelijk zo’n aanbieding binnen gaat komen, want de zaak-Gutiérrez dreigt uit te lopen op een cold case.

Gaat Erick Gutierrez alsnog slagen bij PSV?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet..
484+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie