CORONABREAK: 10 toffe Netflix-sportdocu’s die je móét zien

Foto: CORONABREAK: 10 toffe Netflix-sportdocu’s die je móét zien

Door de maatregelen die noodzakelijk zijn om het coronavirus in te dammen, ligt het voetbal en eigenlijk de hele sportwereld de komende weken, en misschien zelfs maanden, stil. De sportliefhebber valt dus een tijdje in een zwart gat, maar gelukkig zijn er voldoende alternatieven om deze sombere periode door te komen. Zo wezen we je eerder al op heel wat lekkers uit het voetbalaanbod van Netflix, maar de volledige collectie is zelfs nog groter. Daarom somt SoccerNews tien toffe sportdocu’s in willekeurige volgorde voor je op.

10. Sunderland Till I Die

In één van de bekendste voetbalseries op Netflix volg je de teloorgang en de vooral de wederopbouw van de Engelse traditieclub Sunderland. Het reilen en zeilen op alle niveaus van de club wordt gevolgd, met speciale aandacht voor de immer fanatieke supporters. Deze serie vond je ook al in ons vorige overzicht, maar sindsdien verscheen ook het tweede seizoen op Netflix. Een must see voor liefhebbers van het Engelse voetbal.

9. Stop At Nothing: The Lance Armstrong Story

Ooit was hij één van de beste wielrenners aller tijden, nu geldt hij vooral als één van de grootste bedriegers uit de sportgeschiedenis. Lance Armstrong won zeven keer de Tour de France maar achter die overwinningen stond een ongezien dopingnetwerk. Aan de hand van getuigen die het bedrog meemaakten vanaf de eerste rij, wordt gereconstrueerd hoe de Amerikaan zich naar de hoogste toppen dopete en hoe hij er vervolgens keihard vanaf viel.

8. Losers

Deze docu-serie gaat letterlijk over de keerzijde van de medaille. Want achter elke winnaar staat natuurlijk ook een verliezer en het zijn de verliezers, zoals de titel voorspelt, die in deze serie worden uitgelicht. Hoe carrières mislukten door eigen fouten, maar ook door ongelukkige omstandigheden. Een erg interessant werkje over sporters en atleten die anders zelden in de picture zouden staan.

7. Team Foxcatcher

Worstelen is misschien niet de meest populaire sport, maar dit verhaal is echt bijzonder onwaarschijnlijk. Miljardair John du Pont gebruikt zijn miljoenen om te investeren in het nationale worstelteam van de VS. Hij doet ook zijn best om ‘één van de jongens’ te worden, ter compensatie van zijn verwaarloosde kindertijd. Vooral met zijn ster, Dave Schultz, kan hij het erg goed vinden. Maar hun relatie zou uiteindelijk het leven kosten aan die laatste …

6. Formula One: Drive To Survive

Een absolute must voor de liefhebbers van Formule 1 en andere autosporten. Deze documentairereeks schetst een mooi beeld achter de schermen van het wereldwijde F1-circus. Met daarbij ook unieke beelden uit het privéleven van de racers, onder wie Max Verstappen! De seizoenen van 2018 en 2019 worden volledig in beeld gebracht vanuit een perspectief dat we normaal niet op het scherm te zien krijgen.

5. Last Chance U

De eerste sportdocureeks die door Netflix zelf werd gemaakt gaat over een aantal gevallen American Football-spelers die door allerlei problemen hun kansen in de topcompetities hebben vergooid of niet gegrepen hebben. Onder leiding van coach Buddy Stephens moeten ze op een lager niveau bewijzen dat er zeker nog iets in hun carrière zit. Het gaat vaak om meeslepende verhalen die zelfs de niet-sportliefhebber erg kunnen boeien.

4. Iverson

Allen Iverson is één van de spectaculairste spelers die de voorbij decennia in de NBA hebben rondgelopen en groeide uit tot een waar icoon van de Philadelphia 76ers. Maar zijn levensloop was niet altijd rozengeur en maneschijn. Armoede, geweld, arrestaties…. Iverson maakte het allemaal mee. In deze documentaire doet hij zelf zijn verhaal en gaat hij geen enkel thema uit de weg.

3. Forever Chape

In 2016 vond één van de grootste drama’s in de Braziliaanse voetbalgeschiedenis plaats. Het vliegtuig van eersteklasser Chapecoense crashte en 71 van de 71 inzittenden, onder wie ook spelers en staf, kwamen om het leven. In deze documentaire is te zien hoe overlevenden, nabestaanden en supporters de club terug proberen op te bouwen.

2.The Battered Bastards of Baseball

Eén van de meest vreemde verhalen uit deze reeks van documentaires. Het gaat over hoe het Portland Mavericks dat brak met alle regels en gewoonten die tot dan in baseball heersten. Hoe een gewone groep vrienden een hele sport op zijn kop kon zetten. Een ‘Netflix Original’ die terecht lof oogstte in de wereldwijde pers.

1. Icarus

De manier waarop deze documentaire tot stand kwam, is misschien nog spectaculairder dan het werk zelf. Journalist en amateurwielrenner Bryan Fogel wil in eerste instantie nagaan hoe doping zijn eigen sportprestaties kan verbeteren. Om hem te begeleiden neemt hij contact met het hoofd van het dopinglab in Moskou. En voor hij het weet geraakt Fogel betrokken in wat één van de grootste dopingschandalen óóit zou worden …

Helpt Netflix jou deze tijd door?

  • Ja, mij wel
  • Nee, mij niet
139+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:12
1033+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
12:35
356+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
115+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
45+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
60+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
67+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
21+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
85+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
52+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
21+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
85+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
374+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
96+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
48+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
124+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
419+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
47+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
291+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
768+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
315+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie