Eredivisie-clubs krijgen nieuws over ‘coronastraf’ UEFA

Foto: Eredivisie-clubs krijgen nieuws over ‘coronastraf’ UEFA

De Europese voetbalbond (UEFA) wil graag dat de competities uitgespeeld worden, desnoods in de zomer. Verschillende Eredivisie-clubs voelen hier echter niets voor, maar de UEFA (bij monde van voorzitter Aleksander Ceferin) dreigde opeens met een straf: bij definitieve afgelasting zouden de Europa League- en Champions League-tickets kunnen vervallen.

Dat lijkt echter een losse flodder te zijn geweest. Strafrechtadvocaat Christian Visser zegt namelijk tegen Ajax Showtime: “Het komt in zo’n nieuwsbericht harder over dan het is. Hij zegt dat die landen het riskeren. In sommige media wordt het gepresenteerd als dreiging, maar Ceferin zegt het wel iets voorzichtiger.”

Toch vindt Visser het wel een opvallende gang van zaken: “Als je kijkt naar de UEFA-reglementen staat er helemaal nergens dat je een volledige competitie moet spelen. Er is wel bepaald hoe je clubs moet afscheiden. Het staat echt vast dat, als je vier Champions League-plaatsen hebt, de nummers 1, 2, 3 en 4 de Champions League in moeten. Maar er staat nergens hoe je de competitie moet inrichten. Er staat niets over een volwaardige competitie. Ik denk niet dat de UEFA een sterke kans maakt.”

Dat is goed nieuws voor clubs als Ajax, PSV en AZ, die openlijk zinspelen op stoppen: “Op het moment dat de KNVB besluit: dit is voor ons de eindstand voor ons om te bepalen wie Europa ingaat, dan kan de UEFA daar volgens mij niets tegen doen. In ieder geval niet zonder in strijd te handelen met haar eigen reglementen. Of het bangmakerij is van de UEFA? Ja, eerlijk gezegd denk ik dat. Ik kan me niet voorstellen dat als het niet anders kan – dus als de autoriteiten bepalen dat er niet meer gespeeld kan worden – ze die plaatsen niet gaan vergeven. Daarom gebruiken ze ook het woord riskeren. Ze zeggen niet dat ze nu al bepalen dat je niet meedoet. Ik denk niet dat het zo’n vaart zal lopen.”

Als het geen consequenties heeft…

  • Definitief stoppen
  • Alsnog wachten
3228+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie