LEESTIP: Waarom PSV alleskunner Mart van den Heuvel enorm gaat missen

Foto: LEESTIP: Waarom PSV alleskunner Mart van den Heuvel enorm gaat missen

Gisteravond maakte PSV bekend dat Mart van den Heuvel na dit seizoen een stapje terug doet. De voormalig verzorger, die in 2008 in dienst trad als teammanager, zal in Eindhoven zijn opvolger Bas Roorda inwerken, en gaat daarna met pensioen. Met zijn zachtaardigheid en warme persoonlijkheid, gemixt met een onbegrensde drang om alles goed te doen, werd Van den Heuvel de verpersoonlijking van waar ‘familieclub’ PSV voor staat. Waarom hij enorm gemist gaat worden.

Voor tien cent op de fiets naar de club

Mart van den Heuvel zag op 13 april 1953 in Geldrop voor het eerst het levenslicht. In 1980 ging hij aan de slag bij zijn jeugdliefde PSV. ‘Voor tien Nederlandse centen sprong hij elke dag op de fiets naar de club, vertelde Mart eens in een interview met het Eindhovens Dagblad.

Sindsdien maakte hij een hoop mee op De Herdgang, in het Philips Stadion en op plaatsen door heel Nederland. Niet voor niets is Mart altijd degene geweest die nieuwe spelers van de club op Schiphol oppikt en naar Eindhoven rijdt.


Latino’s lopen weg met vertrouwenspersoon Mart

Dat het voor een tiener die overkomt vanuit Zuid-Amerika lastig kan zijn om in Nederland te wennen, weet Mart als geen ander. Zo ontfermde hij zich in de vette jaren van PSV altijd over megatalenten als Romario en Ronaldo, en in het afgelopen decennium over de Mexicaanse nieuwelingen als Eríck Gutiérrez en Hirving Lozano.

“Je moet ze het gevoel geven dat ze welkom zijn, dat je er voor ze bent. Ik ga de eerste keer bijvoorbeeld mee boodschappen doen”, zei Van den Heuvel daar eens over tegenover Omroep Brabant.

“Ze vinden het geweldig dat iemand ze helpt in het beginstadium en alles wat daar bij komt.” Dat begint bij het oppikken op de luchthaven. “Daarmee begint de gemoedelijkheid al. Dan krijg je heel veel vertrouwen van terug.”


Zwarte bladzijde Jonathan Reis als leermoment

Meer dan ooit was de knuffelbeer van de club nodig toen het mis ging met Jonathan Reis, één van de grootste beloftes van de club die verslaafd raakte aan cocaïne. Mart hield altijd contact met de spits, die uiteindelijk afkickte en terug keerde in het Philips Stadion.

Later gooide een knieblessure alsnog roet in het eten, maar de onvoorwaardelijke steun vanuit Brabant voor een jonge jongen die met de nodige problemen kampte werd nooit vergeten. Toen Reis in 2019 zijn kicksen aan de wilgen hing, sprak hij een speciaal dankwoord uit aan Fred Rutten, ‘zijn beste coach ooit’, en aan Mart van den Heuvel. “Een echte PSV-legende.”

Toch wees Van den Heuvel juist het geval met Reis aan als een zwarte bladzijde in zijn carrière. Op bijna zestigjarige leeftijd ervoer hij het als een goed leermoment. “Ik ben nu nog meer op mijn hoede over hoe jongens zich bewegen in de grote stad. Als een jonge speler alleen woont, ga ik iedere twee of drie weken kijken of het huis niet vol pizzadozen ligt. Dat deed ik toen niet. Ik zit er korter op.”



‘Dagge mij niet verstaat is niet mijn probleem’

Een speler die een bijzonder plekje in het grote hart van Mart heeft, is de goedlachse Jetro Willems. De linksback werd in 2011 door hem verwelkomd bij PSV. “Hij zei tegen mij: ik heb de eerste maanden moeten wennen aan hoe jij praat. Logisch: hij komt van boven Rotterdam en ik uit Brabant. Ik zeg: ja, daar ken ik niets aan doen, vriend. Dagge mij niet verstaat, niet mijn probleem.”

In 2017 tekende Willems bij Eintracht Frankfurt: Mart – en zijn accent – is hij nooit vergeten. “Hij stuurde een berichtje, daar stond dat in. Ik vind zelf ook niet dat ik heel plat praat, maar toch is dat voor heel veel jongens wel anders.”


Kapotte airco? Even Mart bellen

En de mooiste anekdotes kwam eventjes later van de razend populaire Andrès Guardado. “Mijn band met Mart is heel hecht. Hij heeft mijn aanpassing in Nederland veel soepeler laten verlopen. Mart heeft mij met alles geholpen. Het vinden van een huis, het krijgen van een Nederlands telefoonnummer, een reservering bij een restaurant… En ook met bijvoorbeeld een citytrip naar Rotterdam. Echt alles.”

“Er was zelfs een moment dat mijn airconditioner kapot was. Kwam Mart naar mij toe om het te repareren… En altijd met goede zin. Ik zag dat hij enorm van zijn werk genoot en kon daar zelf enorm van genieten. We gaven elkaar energie”, vertelt de Mexicaan, die in 2017 de Eindhovense deur achter zich dichttrok, aan ELF Voetbal.

“Zijn Engels is verschrikkelijk, net zoals het mijne. Daardoor vonden we een manier om het te laten werken”, lacht Guardado verder. “Hij is een familievriend geworden. We hebben nog steeds contact. Als mijn zoontje jarig is, stuurt hij altijd een berichtje. Ik ben weinig mensen in mijn leven tegengekomen met meer empathisch vermogen dan Mart.”


‘Van Bommel wilde Van den Heuvel eruit werken’

Na al die mooie verhalen kwam het eind 2019 dan ook als een grote schok toen het Eindhovens Dagblad onthulde dat Mark van Bommel bij diens entree heeft geprobeerd om clubicoon Van den Heuvel te laten vervangen op De Herdgang.

Van Bommel, die journalist Taco van den Velde wilde meenemen, had vanaf zijn binnenkomst een flinke vinger in de pap, maar één wens ging nooit in vervulling: hij had geen schijn van kans betreft het wegwerken van de ‘papa van de club’.

Het geeft aan hoe belangrijk de teammanager is geworden bij PSV. Het is voor de Eredivisionist te hopen dat opvolger Bas Roorda ook maar een klein beetje bij de warmte van Mart van den Heuvel in de buurt kan komen. Hoe dan ook gaat de aanstaand pensionado een grote leegte achterlaten in het Philips Stadion.

PSV gaat Van den Heuvel enorm missen

  • Ja, dat denk ik wel
  • Dat zal wel meevallen
246+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie