‘Gitzwart scenario voor Eredivisie door coronavirus’

Foto: ‘Gitzwart scenario voor Eredivisie door coronavirus’

Er heerst nog veel onzekerheid over het vervolg van het huidige Eredivisie-seizoen. Kan de competitie uitgespeeld worden? En zo ja, wanneer dan? Is het misschien mogelijk om de zomer te gebruiken om door te voetballen? Het Algemeen Dagblad geeft een update over de stand van zaken.

De krant schrijft op zaterdagmorgen: “Dinsdag geven het Nederlandse kabinet en het RIVM hun laatste update over de te varen koers. De algemene verwachting is dat sportclubs langer gesloten moeten blijven dan tot 6 april, waarmee het scenario om in mei weer te kunnen voetballen zonder publiek onherroepelijk komt te vervallen. Nog los van het morele aspect in tijden van social distancing: vanaf het moment dat de profclubs weer mogen trainen, hebben spelers zeker drie of vier weken nodig om fit te worden.”

Men vervolgt: “Hulp van de UEFA is dan de laatste optie om het seizoen nog af te kunnen maken. De algemene tendens onder Nederlandse clubs is nu dat ze die koers willen volgen: ook in de Eredivisie komen veel clubs in serieuze problemen als er definitief niet meer gespeeld kan worden. Bovendien geldt dat als de Nederlandse clubs zélf zouden besluiten om niet meer te spelen, het feitelijk zijn televisieverplichtingen richting FOX Sports niet nakomt. Alleen wanneer de overheid een langdurig verbod op zou leggen, is er formeel sprake van ‘overmacht’.”

In principe zou het mogelijk kunnen zijn om wat langer door te voetballen… “Een zomerse oplossing is vooralsnog mogelijk, omdat het EK naar juni 2021 is verschoven, maar komend seizoen wordt de speelagenda onherroepelijk overvol. Mochten de nieuwe competities pas in september beginnen, dan is bijvoorbeeld een winterstop vrijwel uitgesloten.” Eredivisie-clubs moeten echter óók rekening houden met een gitzwart scenario: “Ondertussen stellen diverse virologen dat het onhaalbaar is om überhaupt nog te kunnen voetballen in 2020, gezien de omvang van de pandemie.”

Geen voetbal in heel 2020?

  • Dat zou ik verschrikkelijk vinden
  • Als het niet kan, kan het niet
883+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie