Wat het coronavirus te betekenen heeft voor FIFA 21

Foto: Wat het coronavirus te betekenen heeft voor FIFA 21

Jaarlijks kunnen voetbalfans vertrouwen op een aantal vaste krachten, zoals een nieuwe FIFA-game. Waar dit voor 2020 ook een zekerheid leek, is het nog maar de vraag of het coronavirus roet in het eten zal strooien. Nu de hele wereld langzaam maar zeker overschakelt naar thuiswerken, is de kans groot dat dit ook voor vertragingen gaat zorgen bij onder andere games. De vraag is of dit ook voor FIFA 21 te wachten staat. 



De aankondiging 

Officieel is FIFA 21 nog niet aangekondigd door uitgever Electronic Arts (EA). Jaarlijks komt de aankondiging rondom E3, één van de grootste gamebeurzen ter wereld. EA organiseert het weekend voor E3 haar eigen evenement EA Play en kondigt daar een haar nieuwe games aan, vaak met releasedatum en de mogelijkheid om alvast even de games te spelen. 

Voor dit jaar stond E3 op de planning voor 9 tot en met 11 juni en verwacht werd dat EA Play het weekend hieraan voorafgaand plaats zou hebben gevonden. E3 werd alleen afgelast eerder deze maand wegens het coronavirus, waardoor veel onzekerheid is ontstaan over wat er wel gaat gebeuren. Ieder ander jaar zou E3 het walhalla van gaming zijn vol met aankondigingen, waaronder hoogstwaarschijnlijk de nieuwe FIFA. 

Het ziet er nu naar uit dat die aankondiging op een andere manier plaats moet gaan vinden. Hoe dat zal zijn is nog maar de vraag. Als EA slim is, kiest het bedrijf voor de aanpak die vele concurrenten gebruiken, namelijk het uitzenden van een digitale persconferentie waarin alles wordt onthuld. De enige vraag die dan rest is of de ontwikkeling van de games wel ver genoeg op weg zijn om die persconferentie te houden. 



Ontwikkelaars zitten thuis 

Door het coronavirus zijn veel bedrijven in de laatste twee weken op z’n kop gezet. Waar iedereen normaalgesproken op kantoor samenwerkt om het beste resultaat te halen, moest binnen een weekend iedereen overschakelen naar thuiswerken. Voor de studio die de nieuwe FIFA aan het ontwikkelen is dit niet anders en kan het werk dan ook doorgaan. 

Toch lijkt de situatie wel gevolgen te hebben voor de ontwikkeling van vele games, waaronder FIFA. Analisten voorspellen dat het gros van de games die na april uit zouden moeten komen, gevaar lopen en mogelijk uitgesteld zullen worden. Gezien FIFA 21, afgaande op de trend van voorgaande jaren, op de planning zou staan voor eind september is het onwaarschijnlijk dat deze releaseperiode gehaald wordt. 



Afhankelijkheid 

Het andere aspect dat de ontwikkeling van FIFA 21 zo moeilijk maakt is dat de makers enigszins afhankelijk zijn van de voetbalcompetities. Zolang deze stil liggen, kunnen de ontwikkelaars moeilijk de balans opmaken voor de statistieken van de spelers. De makers moeten als het ware wachten tot de competities weer hervatten voordat deze definitief een virtuele vorm aan kunnen nemen.

Natuurlijk is het nog maar de vraag of de competities hervatten. In Nederland lijkt de kans steeds minder groot te worden gezien de aangescherpte regels van de regering. Het feit dat samenkomsten van meer dan twee personen beboet kunnen worden, gooit roet in het eten en het feit dat deze regeling tot 1 juni van kracht is, helpt daar niet bij. 

Het ziet er dus naar uit dat de makers van FIFA 21 moeten gaan zoeken naar oplossingen en een verlate release lijkt dan ook waarschijnlijk. Eveneens voor de hand liggend is dat FIFA 20 geen EK-update gaat krijgen. Nu het Europees Kampioenschap is uitgesteld naar 2021, is de kans ontzettend groot dat deze update ook een jaartje opschuift. 



Al met al moge het duidelijk zijn dat FIFA-liefhebbers nog lange tijd van FIFA 20 kunnen genieten. Een opvolger laat mogelijk nog een flinke tijd op zich wachten. De meest recente editie van de voetbalsimulator is sinds 10 september verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, PC en Nintendo Switch.

Wordt FIFA 21 uitgesteld?

  • Absoluut!
  • Zeker niet!
886+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:34
6+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
5+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
33+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
110+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
62+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
126+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
73+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
287+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
438+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
186+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
245+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
100+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
27+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
26+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
140+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
231+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
32+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
52+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
53+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
190+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie