LEESTIP: Het PSV van trainer Roger Schmidt in seizoen 2020/2021

Foto: LEESTIP: Het PSV van trainer Roger Schmidt in seizoen 2020/2021

Er is nog een hoop onduidelijk over het uitspelen van het restant van dit seizoen, maar wat we al wél weten is dat Roger Schmidt (52) met ingang van komend voetbaljaar de nieuwe hoofdtrainer van PSV is. Maar welke spelers gaat hij onder zijn hoede krijgen?

Vertrekt topscorer, aanvoerder en leider Denzel Dumfries?

De kans is immers groot dat er nog vóór de eerste werkdag van Schmidt de nodige sterkhouders gaan vertrekken. De voornaamste kandidaat voor een mooie transfer is Denzel Dumfries: topscorer, aanvoerder én uitblinker bij PSV dit seizoen. Vorig seizoen was er al interesse vanuit de grote competities uit Europa, en ook al kan hij zich in de zomer van 2020 niet gaan laten zien tijdens het Europees Kampioenschap, toch lonkt een stap hogerop.

Potentiële opvolgers kunnen dan eigen jeugdproduct Jordan Teze, FC Utrecht-uitblinker Sean Klaiber en FC Groningen-publiekslieveling Deyovaisio Zeefuik zijn. Van eerstgenoemde valt het nog te betwijfelen of zijn aanvallende kwaliteiten voldoende zijn om als ‘halve rechtsmidden’ te kunnen functioneren in het spel van coach Schmidt, maar Klaiber en Zeefuik lijken daar met hun uithoudingsvermogen (net als Dumfries) geknipt voor.

Analist Ronald de Boer brak op FOX Sports al een lans voor Zeefuik als opvolger van Dumfries. “Ik zou hem zo ophalen, honderd procent. Als je naar zijn spel kijkt – veel opkomen – dan is het een exacte kopie. Is hij slechter dan Hans Hateboer, op het moment dat die naar Italië ging? Hij heeft nóg meer snelheid dan Hateboer.”


Vrezen voor transfer van wonderkind Mo Ihattaren

Ook achter de naam van Mohamed Ihattaren staan nog de nodige vraagtekens. Het pareltje van de Eindhovenaren, die nog tot medio 2022 vastligt, erkende onlangs al aan Voetbal International dat hij niets uit wil sluiten: “Natuurlijk droom ik van topclubs, een grote competitie, de Champions League. Als ik Steven Bergwijn bij Tottenham Hotspur zie, dan geniet ik daar enorm van.”

“Als er dan komende zomer al een mooie club voorbijkomt… Sommige kansen kun je niet laten lopen. Maar als ik op het EK bijvoorbeeld merk dat ik er nog niet klaar voor ben, dan is het misschien beter om nog een jaar in de Eredivisie te blijven.”

Voor Schmidt, die staat voor combinatievoetbal en derhalve zal watertanden van spelers als Ihattaren, zou een vertrek van de technicus natuurlijk een hard gelach zijn.
Bezem door selectie
Daar tegenover ligt het in de lijn der verwachtingen dat PSV-directeur John de Jong stiekem hoopt op acceptabele aanbiedingen voor jongens als Armindo Bruma, Eríck Gutiérrez en misschien ook Jorrit Hendrix en Pablo Rosario. Linksback Ricardo Rodriguez keert na zijn verhuurperiode in principe terug naar AC Milan.





Achterhoede moet flink versterkt worden
Een aardige leegloop ligt dus op de loer. Maar waar gaat PSV zélf de versterkingen vandaan halen? Wat vast staat is dat de Brabanders op zoek moeten naar een nieuwe linksback. Mogelijk wordt er een balletje opgegooid bij AC Milan voor een permanente transfer van Rodriguez, die tot dusver uitstekend bevalt in het Philips Stadion.

Als dat níét haalbaar blijkt, komt ongetwijfeld Patrick van Aanholt weer in beeld. Afgelopen winter erkende de Nederlandse international al dat hij een move vanuit Crystal Palace naar zijn jeugdliefde PSV wel zag zitten, maar zijn Engelse werkgever vroeg toen nog een te gortige transfersom. In de zomer van 2020 is Van Aanholt vermoedelijk op te pikken voor om en nabij de 7 à 8 miljoen euro.

Ook in het hart van de defensie zijn mutaties niet uitgesloten. Nick Viergever is de enige die een voldoende op zijn naam mag schrijven voor het lopende voetbaljaar: de Duitsers Daniel Schwaab en Timo Baumgartl vallen tegen. Voor laatstgenoemde lijkt het plausibel als landgenoot Schmidt hem nog een nieuwe kans geeft – Baumgartl kostte immers 10 miljoen euro en begon nog veelbelovend in Nederland -. Mocht ook Schmidt het toch niet zien zitten in Baumgartl, kunnen namen als die van oude bekende Jeffrey Bruma of Hamburger SV-sterkhouder Rick van Drongelen wel weer eens gaan vallen.


Red Bull-Einfluss?

Directeur De Jong meldde reeds dat trainer Schmidt zich ook volop met het scoutings- en transferbeleid bij de club zal gaan bemoeien. De Duitser krijgt de kans om zijn droomspelers voor het ‘Volgass-Futball’ dat hij nastreeft te halen.

Een optie voor op het middenveld, waar momenteel met name Rosario, Hendrix en Gutiérrez tegenvallen, kan dat Amadou Haidara zijn. De Malinees verdiende onder Schmidt bij RB Salzburg, waar hij een absolute sterkhouder was, een transfer naar RB Leipzig. In Duitsland komt de 22-jarige balveroveraar echter niet zo veel aan de bak. Wellicht dat PSV voor Haidara aan kan kloppen bij de club waar het afgelopen zomer al aanvaller Bruma oppikte.

Eenzelfde scenario ontvouwt zich rondom Hannes Wolf, een aanvallende middenvelder die ook onder Schmidt in Salzburg excelleerde (52 wedstrijden, 16 goals), de stap naar de samenwerkingspartner uit Leipzig maakte, maar daar niet veel speelde tot dusver. Mocht Schmidt Ihattaren verliezen en/of Bruma en Ritsu Doan definitief afschrijven, is het goed mogelijk dat hij een belletje doet naar de 20-jarige Oostenrijker Wolf. In de vertrouwde 4-2-2-2 formatie van Schmidt zou hij uitstekend passen.

Heb jij vertrouwen in Schmidt bij PSV?

  • Ja
  • Nee..
2389+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie