LEESTIP: 3 scenario’s voor uitspelen Eredivisieseizoen na coronacrisis

Foto: LEESTIP: 3 scenario’s voor uitspelen Eredivisieseizoen na coronacrisis

Het coronavirus houdt ook op sportief gebied de gemoederen natuurlijk enorm bezig in Nederland. Er zijn reeds drie speelrondes van de Eredivisie geschrapt, waar ook de TOTO KNVB Bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord en zelfs het EK 2020 uit zijn gesteld. Wat zijn voor het restant van het Eredivisieseizoen 2019/2020 de mogelijke scenario’s? SoccerNews.nl zet er drie op een rijtje.

1. Het droomscenario

Veel zal er logischerwijs afhangen van wanneer er weer gevoetbald kan worden. Tot dusver zijn de wedstrijden tot en met 6 april aanstaande geschrapt. Mocht het daar bij blijven, en er het eerstvolgende weekend weer gevoetbald kunnen worden, zal er relatief weinig geschoven hoeven te worden.

Door in een hoog tempo door te spelen, met twee of zelfs drie wedstrijden per week voor een club, kan het restant van de speelronden zonder al te veel problemen afgewerkt kunnen worden. Ook als clubs eerst hun spelers vanwege de ‘corona-pauze’ nog twee weken ‘op willen trainen’ richting de hervatting. Dat het EK 2020 nu het EK 2021 is geworden geeft uiteraard extra speelruimte voor de nationale competities.

Volgens Enrico Preziosi, de president van de Italiaanse voetbalclub Genoa – dat in de allang stilgelegde Serie A uitkomt – zal de competitie aldaar mogelijk op 9 mei weer starten.
“De Italiaanse bonden zijn het eens over deze datum, al moet het coronavirus dit natuurlijk nog wel toelaten”, vertelt Prezio aan Football Italia. Ook hij geeft aan dat het uitstellen van het EK wat dat betreft goed uit komt. “Het het is nodig om de binnenlandse en Europese competities te kunnen afronden.”


2. Nacompetitie inkorten of schrappen

Mocht het coronavirus nog lang ons (voetbal)land blijven teisteren, waar het zeker gezien de plannen van minister-president Mark Rutte om aan ‘herd immunity’ (gecontroleerde besmettingen) te werken, wel op lijkt, zal er onherroepelijk geschrapt moeten worden in het schema.

Een logisch kind van de rekening is dan de nacompetitie. Deze zouden ingekort – denk aan één duel in plaats van twee per ronde – kunnen worden, of zelfs helemaal geschrapt kunnen worden. In dat geval zou bijvoorbeeld de hoogstgeplaatste ploeg die eigenlijk de nacompetitie om Europees voetbal in zou moeten (momenteel is dat nummer 4 PSV) direct een Europees ticket kunnen krijgen.


3. Het rampscenario

En als het coronavirus voetballen echt tot in de zomer onmogelijk blijft maken – nationale competities móéten van de UEFA voor 1 juli 2020 afgerond zijn – dreigt een absoluut rampscenario: het definitief stopzetten van de huidige competitie. Er zou dan een kampioen aangewezen moeten worden op basis van de huidige ranglijst, maar alleen al omdat Ajax en AZ evenveel punten hebben vergaard lijkt dat pas de allerlaatste optie.
Een tussenweg zou het schrappen van bijvoorbeeld de laatste vier speelrondes in de Eredivisie zijn, maar ook dit zal voor veel clubs als competitievervalsing van de bovenste plank aanvoelen.

RTV Rijnmond schreef derhalve al: ‘Er is op dit moment geen scenario waarbij de eredivisie en eerste divisie dit seizoen niet wordt afgerond. De KNVB laat weten dat de optie om de huidige standen als eindstanden te laten gelden, of het niet uitspelen van de competities, vooralsnog niet aan de orde is.’

Voorlopig zit er maar één ding op: nagenoeg machteloos toekijken en wachten op het moment dat de Eredivisie weer hervat kan worden. Vanaf dan zal de KNVB naar de best mogelijke en passende oplossing kijken.

Denk jij dat het Eredivisieseizoen 2019 2020 uberhaupt nog wel uitgespeeld zal worden?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Ik vrees van niet..
1056+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
79+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
180+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
63+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
19+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
563+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
62+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
244+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
506+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
268+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
430+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
135+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
98+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
464+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
276+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
225+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
575+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
64+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
39+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
114+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie