AZ moet ondanks late gelijkmaker vrezen in Europa League

In navolging van Ajax heeft ook AZ een moeizame uitgangspositie overgehouden aan het eerste Europa League-duel in de zestiende finales. In het eigen AFAS Stadion wist Teun Koopmeiners pas in de slotminuten langs LASK Linz te schieten: 1-1.

AZ was vooraf gewaarschuwd voor deze Europese thuiswedstrijd. De Alkmaarders zijn de laatste weken duidelijk niet in topvorm, waar de Oostenrijkers knap aan kop gaan in de reguliere competitie. Daarnaast was LASK Linz eerder dit seizoen mede verantwoordelijk voor de Europese uitschakeling van PSV (0-0 in Eindhoven en 4-1 in Oostenrijk).

AZ begon echter sterk en dacht binnen de minuut een strafschop te verdienen. De scheidsrechter wees al naar de stip na een valpartij van Myron Boadu, maar de VAR kwam tot de conclusie dat de overtreding buiten het strafschopgebied werd gemaakt. Een vrije trap en dus geen strafschop voor Koopmeiners, die doelman Alexander Schlager aan het werk zette.

De ploeg van Arne Slot was de betere, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Via Ramon Leeuwin schoot Marko Raguz plotseling de 0-1 binnen in Alkmaar. Dat betekende een grote kentering in de wedstrijd, aangezien AZ er daarna niet echt meer aan te pas kwam. Sterker nog: het was aan doelman Marco Bizot te danken dat Dominik Frieser er niet ook 0-2 van maakte.

AZ probeerde het nog wel in de tweede helft, maar kwam eigenlijk nauwelijks tot gevaarlijke momenten. Dankzij de VAR slaagde AZ er echter toch in om langszij te komen. De tv-camera’s registreerden een handsbal van LASK Linz in het strafschopgebied en ditmaal mocht Koopmeiners dus wel aanleggen vanaf elf meter: 1-1. Het is echter maar de vraag of dat voldoende is om in Oostenrijk een ronde verder te komen.

Scoreverloop: 0-1 (26′) Marco Raguz, 1-1 (86′) Teun Koopmeiners (strafschop)