Vijf conclusies na Getafe-Ajax: fans spelen met vuur

Foto: Vijf conclusies na Getafe-Ajax: fans spelen met vuur

Er zijn wel wat conclusies te trekken naar aanleiding van de 2-0 nederlaag van Ajax tegen Getafe in de Europa League. De belangrijkste hebben wij voor je op een rijtje gezet

Terugkeer Blind in de basis reden voor een feestje

Laten we positief beginnen: Daley Blind kampte geruime tijd met een ontstoken hartspier en de naweeën daarvan en kon daarom niet in actie komen voor Ajax. De wedstrijd tegen Getafe betekende zijn rentree in de basis bij de Amsterdammers en dat is natuurlijk voor de volle honderd procent positief te noemen. Verdedigend én opbouwend gezien heeft de Oranje-international een flinke streepje voor op spelers als Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Perr Schuurs. Blind deed eigenlijk niets verkeerd op donderdagavond.


Bloedirritant Getafe soort Valencia 2.0

Een gewaarschuwd man telt voor twee en voor aanvang van de Europa League-wedstrijd konden we al ontzettend veel lezen over het harde spel én het theater van de spelers van Getafe. Frenkie de Jong analyseerde bijvoorbeeld: “Tegen ons (FC Barcelona, red.) zetten ze heel veel druk, en dat doen ze goed. Ze spelen heel agressief, goed georganiseerd, ze weten precies wat ze moeten doen. Ze zijn fysiek ook heel sterk, conditioneel supergoed, ze gáán maar door.”

Ook tegen Ajax speelde de ploeg van José Bordalás behoorlijk hard, maar wie uitdeelt moet ook kunnen ontvangen, en dat is niet besteed aan de voetballers van Getafe. Deyverson werd geraakt door een aansteker afkomstig uit het Ajax-supportersvak, en zoiets moet je niet goedpraten, maar hij ging naar de grond alsof hij zojuist neergeschoten was. Ook Marc Cucurella en zelfs de bijna twee meter grote Kameroener Allan Nyom lagen veelvuldig te rollebollen. Bloedirritant, een soort Valencia (dat Ajax in de Champions League twee keer tegenkwam), maar dan nog veel erger…

Ajax heeft probleem als Onana niet meedoet

Het was Comedy Capers wat Bruno Varela onlangs liet zien in het duel tussen Jong Ajax en Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie (7-2 voor de Domstedelingen), waardoor veel voetbalkenners hun hart vasthielden: was het wel slim om met de Portugees te beginnen tegen Getafe, door de schorsing van André Onana? De reservekeeper van de Amsterdammers maakte een onzekere indruk in het Coliseum Alfonso Pérez, vooral als hij moest meevoetballen, bij uittrappen en dergelijke. Maar zo heel dramatisch als vooraf wel gevreesd werd, was het nou ook weer niet. Toch kun je stellen dat Ten Hag een flink probleem heeft als Onana niet mee kan doen. De Kameroener pakt punten voor Ajax en bij Varela is het vooral billenknijpen.


Sterspelers compléét uit vorm

Elke ploeg ter wereld heeft een probleem als zijn topspelers niet in vorm zijn, en dat is precies wat er op dit moment aan de hand is bij Ajax. Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Dusan Tadic lieten vorig seizoen, en in de eerste seizoenshelft van deze voetbaljaargang, geweldige dingen zien, maar deden tegen Getafe vrijwel alles verkeerd. Willen de Amsterdammers nog iets bewerkstelligen, vooral Europees gezien, dan zal er héél snel iets moeten veranderen.

Supporters spelen met vuur(stekers)

De frustratie van de Ajax-supporters tijdens het duel met Getafe viel goed te begrijpen, maar toch was het ook weer oliedom om de spelers van de Spanjaarden te bekogelen met aanstekers. Deyverson maakte een hoop theater, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de Europese voetbalbond de boel straks op die manier nuanceert. De Amsterdammers hebben nog een voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder uitpubliek openstaan, en de fans moeten vrezen dat ze niet mee mogen als hun club een ronde verder komt. Terecht of niet, de UEFA hanteert wat dit betreft een nononsensebeleid.

Verwacht jij een straf van de UEFA?

  • Ik wel
  • Ik niet
803+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:00
2+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
7+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
34+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
13:10
55+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
10+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
36+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
103+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
142+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
83+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
38+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
10+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
80+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
156+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
34+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
125+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
670+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
514+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
325+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
16+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie