Barcelona sleept overwinning uit het vuur tegen taai Getafe

Getafe heeft in aanloop naar het Europa League-treffen met Ajax een 2-1 nederlaag geleden tegen FC Barcelona. In Camp Nou maakten de bezoekers het de Catalanen erg lastig, maar was het toch Barça aan het langste eind trok. Hiermee wordt de druk opgevoerd op koploper Real Madrid.

Getafe reisde als nummer drie van Spanje naar Camp Nou af en koos er gedurfd voor de thuisploeg al vroeg vast te zetten. Met Frenkie de Jong samen met Sergio Busquets en Arthur op het middenveld probeerde Barça verzorgd onder de druk uit te spelen. Het zorgde voor een aantrekkelijke eerste helft, waarin Getafe na 25 minuten op voorsprong leek te komen. Allan Nyom scoorde uit een corner, maar door de VAR werd gezien dat hij voorafgaand aan de rake rebound een overtreding had gemaakt op Samuel Umtiti.

De schrik zat er op dat moment in bij het de laatste maanden toch al wankelende Barça. Via Marc Cucurella, de voormalige back van Barcelona, was Getafe even daarvoor bovendien al gevaarlijk geweest en het geblesseerd uitvallen van Jordi Alba hielp ook niet mee. Zoals zo vaak was het Messi die aan de onrust een einde maakte. Met een prachtige steekpass zette hij Antoine Griezmann vrij voor de keeper, waarna de Fransman de bevrijdende 1-0 maakte.

In de 39ste minuut verdubbelde Barcelona de marge al. Uit een voorzet van de voor Alba ingevallen Junior Firpo scoorde Sergi Roberto koeltjes: 2-0. Het leek daarmee een slechte generale repetitie te worden voor Getafe, zo vijf dagen voor de eerste confrontatie met Ajax in de knock-outfase van de Europa League. De ploeg van Pepe Bordalas toonde echter opnieuw veel vechtlust en maakte het Barcelona in de tweede helft nog wel degelijk moeilijk. Ángel bracht de spanning zelfs helemaal terug door in de 67ste minuut met een volley voor de aansluitingstreffer te zorgen. Uitgerekend hij wordt genoemd als een van de opties voor de noodtransfer van de Catalanen.

Barcelona kende in de slotfase enkele hachelijke momenten. Met kunst- en vliegwerk hield Marc-André ter Stegen zijn team overeind. Barça trok de voorsprong over de streep en komt zo met het puntentotaal weer op gelijke hoogte met Real Madrid. Het doelsaldo van De Koninklijke is beter en de Madrilenen komen zondag bovendien nog in actie tegen Celta de Vigo. Bij Getafe kan het vizier op de confrontatie met Ajax komende donderdag.