LEESTIP: Probleemkind moet Ziyech vervangen bij Ajax

Foto: LEESTIP: Probleemkind moet Ziyech vervangen bij Ajax

Hakim Ziyech is nog maar een paar maanden te bewonderen als voetballer van Ajax, zo weten we sinds kort. De sterspeler van de Amsterdammers vertrekt voor maximaal 44 miljoen euro naar het Stamford Bridge van Chelsea, en laat een gapend gat achter in onze hoofdstad. Wie moet de Marokkaan in godsnaam vervangen?

Ziyech werd op de rechterflank geposteerd in de Johan Cruijff ArenA door oefenmeester Peter Bosz, en diens vervangers Marcel Keizer en even later Erik ten Hag gingen hierin mee. Dit seizoen staat hij echter vaak op de nummertienpositie, dus de zoektocht van directeur voetbalzaken Marc Overmars moet er eentje zijn naar een multifunctionele speler. Eentje die goed is voor een enorm aantal doelpunten en assists, want sinds zijn transfer van FC Twente naar Ajax scoorde Ziyech veertig keer en bereidde hij maar liefst 52 goals voor… in 113 duels. Er zijn op het wereldtoneel maar weinig voetballers die soortgelijke cijfers kunnen overleggen.

Juan Fernando Quintero: voormalig enfant terrible

Er is een behoorlijk grote kans dat Overmars uitkomt bij Juan Fernando Quintero van River Plate. In de wintertransferperiode leerden we al dat zijn naam in ieder geval op de shortlist van Ajax staat en onlangs liet hij zich nog uit over de interesse van de Amsterdammers: “De mensen van de club en de trainer zijn ervan op de hoogte. Ik voel me gelukkig hier, maar er valt te praten over een vertrek.” De komst van de 27-jarige Colombiaan is in ieder geval een haalbare kaart voor Overmars: zijn werkgever vraagt naar verluidt 15 tot 20 miljoen euro voor hem, en dat is een bedrag dat de technische man van de nummer één van de Eredivisie in principe wel uit mag geven.


Als voetballer is Quintero ook wel te vergelijken met Ziyech, hij kan namelijk uit de voeten op nummer tien, maar ook aan de rechterkant van het veld. We hebben wel van doen met een soort ‘budgetversie’ van de Marokkaan, want sinds zijn transfer naar Buenos Aires maakte hij negen doelpunten en gaf hij zeven assists voor River Plate in 55 officiële duels. Zijn cijfers halen het dus bij lange na niet bij die van de man die hij mogelijk moet gaan vervangen… maar toch is dat niet het hele verhaal.

Niet voor niets is de international van Colombia namelijk heel erg populair in het Estadio Monumental, hij kan gewoonweg héél erg goed voetballen en heeft een gouden linkerbeen: in 2019 werd zijn doelpunt (een schitterende vrije trap van grote afstand, zie de video hieronder) in de wedstrijd tussen River Plate en Racing Club nog genomineerd voor de prestigieuze Puskás Award, de prijs voor de mooiste goal van het jaar. Wat dat betreft is hij dus juist wél weer te vergelijken met Ziyech.



Komt Quintero naar de ArenA, dan moet Ajax echter wel goed uitkijken. Allereerst is Quintero nogal blessuregevoelig: twee keer per week top presteren lijkt er sowieso niet in te zitten. En daarnaast stond de technicus vroeger bekend als probleemkind. Bij FC Porto was hij een absoluut supertalent, maar leefde hij niet voor zijn sport: de aanvallende middenvelder zorgde met zijn overgewicht constant voor hoofdpijn bij de technische staf en de clubleiding van de Portugezen. Maakte hij speelminuten, dan liet hij soms geniale dingen zien in Estádio do Dragão, maar óók liep hij de kantjes ervanaf. Quintero genoot net iets te veel van het luxeleven van een profvoetballer en werd na verhuurperiodes bij het Franse Stade Rennes, het Colombiaanse Independiente Medellín en River Plate, uiteindelijk voor maar 3,2 miljoen euro verkocht aan de Argentijnen. In Buenos Aires heeft hij zijn leven weliswaar gebeterd, toch zou hij altijd weer kunnen vervallen in oude fouten…

Andere opties

De international van Colombia zou echter zomaar eens de beste optie kunnen zijn die Overmars heeft. Calvin Stengs is immers een andere naam die genoemd wordt, maar AZ wil zijn pareltje absoluut niet naar Ajax laten gaan. Volgens de laatste geruchten vragen de Alkmaarders 25 tot 30 miljoen euro voor hun multifunctionele speler, die óók achter de spitsen en op de rechterflank uit de voeten kan. In Amsterdam betaalde men immers nóóit meer dan de 20 miljoen euro die er (inclusief bonussen) overgemaakt werd op de rekening van Manchester United voor Daley Blind. Voldoet Ajax wél aan de vraagprijs van zijn Noord-Hollandse buurman, dan is dit een behoorlijk grote gok. Stengs maakte eerder dit seizoen weliswaar zijn debuut voor het Nederland elftal en vertegenwoordigt een enorme groeipotentie, maar de laatste tijd doet de 21-jarige voetballer uit Nieuw-Vennep het al een stuk slechter in het AFAS Stadion: hij is zijn vorm kwijt.


Ook Mohamed Ihattaren van PSV wordt zo nu en dan aan een stunttransfer van PSV naar Ajax gelinkt, vooral in supportersgeledingen, maar het zou wel heel erg opmerkelijk zijn als het hier daadwerkelijk van komt. Waar AZ 25 tot 30 miljoen euro wil hebben voor Stengs, is het supertalent van de Eindhovenaren vermoedelijk nóg duurder. Wel kan ook hij uit de voeten op rechts en de nummertienpositie. En in potentie zou Ihattaren net zo goed, of misschien wel beter, kunnen worden als Ziyech.

Zijn er nog andere namen die in het geruchtencircuit genoemd worden? Jawel, die van Jorge Carrascal bijvoorbeeld, een ploeggenoot van Quintero bij River Plate. We hebben het hier over een relatief onbekende 21-jarige Colombiaan die een transferclausule in zijn contract heeft staan ter waarde van 22 miljoen euro. Het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat Carrascal uitgroeit tot een topper, maar hij is in vergelijking tot de bovengenoemde namen veel meer een projectje, te vergelijken met iemand als David Neres, die van São Paulo naar onze hoofdstad verhuisde en meerdere maanden nodig had om te wennen. Het lijkt sterk dat Overmars die gok neemt.

Ga er maar aanstaan

Het staat buiten kijf dat het eigenlijk een onbegonnen zaak is voor Ajax om Ziyech te vervangen. Ten Hag liet onlangs nog weten over zijn sterspeler: “Ik noem hem vaak Tita Tovenaar, hoe hij kan schilderen met dat linkerbeen. Maar dat is slechts één van zijn kwaliteiten, want heel veel mensen beseffen vaak niet dat hij nog veel meer voor het team doet. Ook op sociaal gebied. Hij heeft een mooie persoonlijkheid.” Het is bijna een zekerheidje dat de opvolger van de Marokkaan het in de ArenA slechter gaat doen dan zijn voorganger, want zoals Ziyech is er maar één. Op dit moment lijkt het het meest logisch dat Overmars voor Quintero gaat, maar die heeft nogal een gebruiksaanwijzing… Zou Ajax dan toch een recordbedrag gaan betalen voor Stengs?

Verwacht jij dat Ajax voor Quintero gaat?

  • Ja, ik wel
  • Nee, voor Stengs
  • Nee, voor Ihattaren
  • Nee, voor Carrascal
  • Nee, voor iemand anders
3028+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie