LEESTIP: Gigantisch Ajax-probleem door Promes en Neres

Foto: LEESTIP: Gigantisch Ajax-probleem door Promes en Neres

Na de Champions League-uitwedstrijd van Ajax tegen Chelsea op Stamford Bridge (4-4) concludeerden we: oefenmeester Erik ten Hag heeft zijn favoriete formatie eindelijk gevonden. Door blessureleed kon hij die opstelling daarna echter nóóit meer kiezen. Maar waar ligt het probleem van de Amsterdammers precies?

David Neres, Quincy Promes, Hakim Ziyech, Zakaria Labyad, Ryan Babel, Daley Blind; ze zitten allemaal in de lappenmand. Toch is het een gegeven dat men in onze hoofdstad over een behoorlijk brede selectie beschikt: neem bijvoorbeeld Edson Álvarez, Razvan Marin, Kik Pierie en Perr Schuurs, voetballers die onderdoen voor wat zich vóór hen bevindt, maar toch behoorlijk wat ervaring hebben, hetzij in de Eredivisie (denk aan Pierie bij sc Heerenveen), hetzij internationaal (Álvarez bij het nationale elftal van Mexico).

Verdediging de boosdoener?

Blind ging naar de grond in het Champions League-thuisduel met Valencia (0-1), waarna de doktoren een ontstoken hartspier vaststelden bij de international van het Nederlands elftal. Zonder de multifunctionele speler maakt de defensie van Ajax een minder zekere indruk, maar dit moet niet overdreven worden. Sinds het wegvallen van Blind speelden de Amsterdammers negen wedstrijden (tegen AZ, Telstar, ADO, Eupen, Club Brugge, Sparta, Spakenburg, Groningen en PSV) en kregen ze negen doelpunten tegen.

In de laatste negen duels mét de verdediger (tegen Chelsea (twee keer) Feyenoord, PEC, Utrecht, Heracles, Twente, Willem II en Valencia) werden er elf doelpunten geïncasseerd. Er zijn natuurlijk wel complicerende factoren, Blind is bijvoorbeeld óók heel erg belangrijk in de opbouw, maar feit blijft dat het pijnpunt niet achterin lijkt te liggen. 

Het middenveld dan?

Ziyech speelt bij Ajax op de rechterflank óf op nummer tien. Pakken we hem er voor het gemak bij als middenvelder, dan kun je natuurlijk concluderen dat zijn gemis zich laat voelen; elke club heeft het moeilijk zonder zijn sterspeler. Echter, de Marokkaan raakte onlangs pas geblesseerd, in de eerste wedstrijd na de winterstop tegen Sparta (2-1 winst). Daarvóór liep het ook al moeizaam in de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast beschikt Ten Hag over voldoende alternatieven, die weliswaar minder goed zijn dan Ziyech, maar het gaat veel te ver om ze het predicaat ‘koekenbakkers’ te geven.

Wat te denken van Dusan Tadic bijvoorbeeld? Of Donny van de Beek? Of, als hij fit is, Promes? Toegegeven, er is dit seizoen al veel geschipperd op het middenveld, maar dat lag meer aan het vertrek van Frenkie de Jong naar FC Barcelona en Lasse Schöne naar Genoa, waardoor Marin, Álvarez en Lisandro Martínez het opeens moesten doen. Echter, in dezen kun je de middenvelders óók niet de zwartepiet toespelen.

Hét probleem van Ajax ligt voorin

Blijft over: de voorhoede. Niet voor niets zette directeur voetbalzaken Marc Overmars alles op alles om de negentienjarige Braziliaanse vleugelspeler Antony over te nemen van São Paulo in de winterstop. Ajax was bereid om 25 miljoen euro over te maken voor het talent en dat had een transferrecord betekend. Dat was natuurlijk enerzijds met het oog op volgend seizoen en de naderende exodus in onze hoofdstad, maar het betreft ook een snelle buitenspeler met diepte, en dat is nou precies waar het misgaat bij de nummer één van de Eredivisie.

Doen Promes en Neres niet mee bij Ajax, dan wordt het spel van de Amsterdammers ontzettend eendimensionaal. Alle andere spelers van Ten Hag die het verschil kunnen en moeten maken komen namelijk in de bal. Tadic is van nature niet echt een buitenspeler en trekt naar het midden, maar dat geldt ook voor Ziyech, Babel, Labyad, noem ze allemaal maar op. Van de Beek is een middenvelder die aansluit en er in het midden overheen gaat, maar op deze manier wordt het wel heel erg druk voor het doel van de tegenstander. Er wordt gebreid en nog meer gebreid, de bal gaat van de ene naar de andere kant van het veld, maar er ontstaan maar geen ruimtes. Ajax heeft gewoon een schrijnend gebrek aan speler die achter de verdediging van de opponent opduiken en voor het verrassingseffect zorgen.


Niet voor niets was het spel van de Amsterdammers voor de blessuregolf vele malen flitsender. In een oogwenk werd de bal van het ene naar het andere zestienmetergebied verplaatst. Niet voor niets groeiden Ziyech en Promes uit tot een ontzettend dodelijk tandem, waarbij de spelmaker de bal achter de verdediging van de tegenstander legde en de aanvaller het af kon maken. Doet de laatstgenoemde niet mee en is Neres ook nog eens geblesseerd, dan verliest Ajax dit flitsende, alle snelheid is opeens uit het elftal verdwenen. Wat overblijft is voorspelbaarheid, eendimensionaal spel dat makkelijk te lezen is, een muur van tegenstanders die niet geslecht kán worden. Dát is het probleem van het huidige Ajax.

Ben jij het hiermee eens?

  • Ik wel
  • Ik niet
1043+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie