Zwaarbevochten zege in Heerenveen levert AZ eindelijk weer drie punten op

Na twee nederlagen op rij in de Eredivisie weet AZ weer wat winnen is. Op bezoek bij SC Heerenveen speelde de ploeg van Arne Slot zeker niet groots, maar neemt het wel drie punten mee naar Alkmaar. De thuisploeg kon slechts sporadisch een vuist maken.

Na de verliespartij tegen Sparta (3-0) van voor de winterstop, kwam AZ slecht de break uit door ook een nederlaag te lijden tegen Willem ll. Midweeks werd wel de kwartfinale van de beker bereikt door te winnen van TOP Oss, terwijl Heerenveen in eigen huis na strafschoppen te sterk was voor Willem ll. Voorafgaand aan het duel zaterdagavond werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de op 34-jarige leeftijd overleden Chris de Wagt , die werkte als jeugdtrainer bij Heerenveen.

In een rommelige wedstrijd waren beide teams slordig en werd er weinig kansen gecreëerd. AZ nam halverwege de eerste helft het initiatief. Warner Hahn kon op een afstandsschot van Calvin Stengs nog redding brengen, maar werd even later wel geklopt. Heerenveen-verdediger Sven Botman probeerde met een omhaal de bal weg te werken en slaagde hier niet in. Hij miste de bal, waardoor Dani de Wit kon oppikken en scoren. Vroeg in de tweede helft hoopten de Alkmaarders de marge de vergroten, maar slaagde daar via Myron Boadu niet in.

Heerenveen, dat lange tijd machteloos oogde, kwam toch langszij door een bevlieging van Chidera Ejuka. Na een slimme pass van Hicham Faik snelde de Nigeriaan er vandoor richting het doel en schoof beheerst binnen. Heel lang kon de thuisploeg niet van dat moment genieten: vijf minuten later lag de bal alweer aan de andere kant in het doel. Uit een hoekschop zag De Wit zijn kopbal geblokt worden, waarna Boadu van dichtbij goed oplette en scoorde. Ejuke kreeg vervolgens nog een grote kans op zijn tweede van de wedstrijd, maar schoof bal net voorlangs.

Hierdoor bleef het 1-2, waardoor AZ op drie punten komt van Ajax. De koploper komt zondag in actie op bezoek bij FC Groningen.