LEESTIP: Waar het helemaal mis is gegaan bij United

Foto: LEESTIP: Waar het helemaal mis is gegaan bij United

Het is bijna een understatement om te zeggen dat het seizoen bij Manchester United een van grote teleurstelling is. Van de 22 gespeelde wedstrijden in de Premier League heeft de club slechts negen keer de winst binnen gesleept, waardoor de club maar net aan de vijfde plaats inneemt op de ranglijst. Het doet je afvragen waar het allemaal mis is gegaan de afgelopen jaren en dat gaan we hier precies voor je uitzoeken.

Geen passende opvolger

Om uit te zoeken waar het is misgegaan bij Manchester United gaan we eerst terug naar 2013. In dat jaar kondigde Sir Alex Ferguson zijn pensioen aan op 8 mei, waarna al snel zijn opvolger werd aangesteld. David Moyes zou de komende zes jaar aan de bak gaan als trainer, maar al snel werd duidelijk dat Moyes 2019 niet ging halen.



Onder Moyes was er veel onvrede bij zowel de fans als spelers. Dit had mede te maken met de keuze van Moyes om Marouane Fellaini naar Manchester te halen en door vreemde tactieken die voor wedstrijden besproken werden. Spelers mochten bijvoorbeeld geen patat eten als er de volgende dag een wedstrijd op de planning stond.



Na tien maanden werd Moyes ontslagen als gevolg van slechte prestaties. Zo wist de club zich voor het eerst sinds 1990 niet te kwalificeren voor een Europees toernooi. Op 19 mei 2014 een nieuwe trainer werd aangesteld. 



Op de klompen



Die volgende trainer was niemand minder dan Louis van Gaal, de trainer die we inmiddels allemaal kennen vanwege zijn bijzondere Engelse uitspraken. Deze ontstonden allemaal gedurende zijn tijd in Manchester, waarbij Van Gaal en aantal successen wist te behalen. Zo plaatste United zich voor de Champions League tijdens Van Gaals eerste seizoen (2014/2015) als trainer.



Daartegenover staat wel dat de Champions League plaatsing opgevolgd werd met uitschakeling in de groepsfase. Ondanks de tegenslagen wist Van Gaal met zijn team vol dure transfers wel nog de FA Cup te winnen tijdens het tweede seizoen van de Nederlander. Uiteindelijk mocht het niet baten, want twee dagen nadat de club de eerste prijs sinds 2013 ontving kwam het nieuws dat Louis van Gaal ontslagen werd.



Na Van Gaal was het de beurt aan Jose Mourinho om het tij te keren en dat leek hij aanvankelijk dan ook te doen. Onder zijn leiderschap werden meerdere prijzen binnengehaald, waaronder de Europa League, de EFL Cup en de FA Community Shield. Vanwege het succes in de Europa League mocht United eindelijk weer meedoen aan het miljoenenbal in seizoen 2016/2017 en na goede prestaties in de Premier League gedurende dat seizoen mocht de club ook het volgende seizoen weer meedoen.



Reddende engel?



Toch wist Mourinho de goede prestaties niet vol te houden. Bij zwaar weer ontstonden veel ruzies binnen de club tussen de trainer en het management en op een gegeven moment was de maat vol. Op 18 december 2018 kon ook Mourinho vertrekken nadat de club onder zijn leiding een flinke achterstand had opgelopen. Zijn opvolger werd niemand minder dan Ole Gunnar Solskjær, de huidige trainer van de club.



Waar hij in eerste instantie met open armen werd onthaald, is daar dit seizoen nog maar weinig van te merken. Hoewel Manchester United ten tijde van schrijven een plekje hoger op de ranglijst staat dan waar het vorig seizoen eindigde, zijn de resultaten niet best. In de Premier League staat de club nu vijfde met 34 punten. Het gat met de koploper is 27 punten, een achterstand die bijna niet meer in te halen is.



Wel is de club nog in de strijd om de FA Cup en wordt er nog gestreden om de League Cup, al lijkt laatstgenoemde steeds moeilijker te worden gezien de eerste van de twee wedstrijden in de halve finale werd verloren van stadsgenoot Manchester City met 1-3. Natuurlijk is er altijd nog de mogelijkheid op winst in de Europa League, maar dan moet Club Brugge wel eerst verslagen worden in de aankomende ronde.



Huidige problemen



Natuurlijk helpt het niet dat het trainerschap bij Manchester United net zo gemakkelijk in te ruilen valt als een verkeerde bestelling in een restaurant, maar er zijn nog andere factoren die de huidige situatie bij de club pijnigen. Zo helpt de huidige vorm van De Gea niet bepaald mee en doet het je toch afvragen of het misschien tijd is om Sergio Romero een kans te geven onder de lat.



Daarnaast is de verdediging van de club ook zo lek als een mandje. Er is nog steeds geen vaste kracht die de rechtsback positie kan vervullen. Natuurlijk kan Ashley Young opgesteld worden, maar zijn vorm laat te wensen over en eigenlijk is nog te onervaren om hem in de basis op te stellen. Tevens mist Chris Smalling een goede kompaan die de centrale verdediging met hem neerzet. Waar Smalling nog steeds zijn beste beentje voorzet, kan hetzelfde niet gezegd worden van Victor Lindelof.



Als laatste is het ook verstandig om te kijken naar de situatie rondom Paul Pogba. De Franse middenvelder deed het onder Mourinho niet optimaal, maar lijkt nog steeds niet lekker te functioneren en dat terwijl er op zijn kracht wordt ingespeeld. Natuurlijk hielp de blessure die hij eind oktober opliep niet mee, maar het is nog maar de vraag of Pogba het team weer enigszins uit het slop weet te trekken. 



Dat er slechts twee keer werd gewonnen in de laatste vijf wedstrijden is helaas geen goed teken. Uiteindelijk zal de tijd ons leren of Manchester United in 2020 weer een nieuwe trainer krijgt of niet en of de club er weer bovenop komt.

Gaat Manchester United er weer bovenop komen?

  • Ik heb er wel vertrouwen in.
  • Ik heb er geen vertrouwen in.
288+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie