Waarom Ritsu Doan wel of geen aanwinst is voor PSV

Foto: Waarom Ritsu Doan wel of geen aanwinst is voor PSV

PSV hoopt Ritsu Doan op zeer korte termijn definitief vast te leggen als zomeraanwinst. De Japanse middenvelder annex buitenspeler komt voor miljoenen over van FC Groningen, maar de meningen over deze transfer lopen sterk uiteen. Is hij wel een aanwinst voor de Eindhovenaren? SoccerNews.nl zet de voor- en nadelen op een rijtje.

Waarom Doan mogelijk wél een aanwinst is


Doan koppelt kwaliteiten aan een enorm potentieel. De sympathieke Aziaat beschikt over een goed inzicht, is vaardig aan de bal, is in staat om een goal te maken (ook van grote afstand) en daarnaast heeft hij het in zich om een medespeler in kansrijke positie te brengen. Spelers als Steven Bergwijn, Bruma en Donyell Malen zouden daar optimaal van kunnen profiteren. Doan kan zich ondertussen optrekken aan het niveau van PSV. De international van Japan heeft al bewezen dat hij kwaliteiten bezit, maar het heeft er alle schijn van dat de 21-jarige Doan nog veel meer in zijn mars heeft.

Doan vergroot de creativiteit bij PSV, dat na het vertrek van Luuk de Jong naar Sevilla duidelijk kiest voor méér voetbal. De komst van de Japanner is daar ook weer een voorbeeld van. Net als Mohamed Ihattaren, Bergwijn, Malen en Sam Lammers kan Doan op verschillende posities uit de voeten. In de voetballerij staat dat beter bekend als multifunctioneel. Trainer Mark van Bommel kan hem zowel gebruiken als aanvallende middenvelder als links- en rechtsbuiten, waardoor er op iedere positie een concurrentiestrijd ontstaat. Doan is daarmee ook in de breedte een aanwinst voor PSV.

Daarnaast kunnen we gewoon niet heen om de commerciële waarde van Doan. FC Groningen heeft vooral aantrekkingskracht in de eigen provincie, maar de Trots van het Noorden heeft duidelijk gemerkt dat ook in Japan deuren zijn geopend. Topsporters staan in Japan sowieso op een voetstuk en dan te bedenken dat Doan bekend staat als één van de vaandeldragers van het nationale voetbalteam. Niet voor niets besloot kleding- en schoenengigant Puma Doan voor maar liefst tien seizoenen te contracteren voor een jaarlijkse vergoeding van bijna 900.000 euro.

In dit geval profiteerde vooral Doan zelf van zijn commerciële status, maar ook FC Groningen heeft geprofiteerd. Japan wil de verrichtingen van de middenvelder annex aanvaller graag blijven volgen en dat leidde er zelfs toe dat er vorig seizoen wedstrijden van de Eredivisie-middenmoter achter de decoder werden uitgezonden in Azië. Ook werden speciale wedstrijdpakketten in elkaar gezet en werd aanvullende merchandise geleverd aan Japanse fans. Aad de Mos voorziet óók een dergelijke stimulans voor PSV. “Dankzij hem komen er veel Japanners op visite bij PSV. De wedstrijden worden in het land uitgezonden”, zo voorspelde de voetbalanalist in het Eindhovens Dagblad.

Waarom Doan mogelijk géén aanwinst is

Er zijn allerlei redenen om aan te nemen dat Doan een aanwinst is voor PSV, maar tegelijkertijd worden er ook kritische vragen gesteld door de eigen achterban en de media. Is de Japanner zijn prijskaartje überhaupt waard? Over de exacte afkoopsom loopt de berichtgeving uiteen, maar het zit waarschijnlijk ergens tussen de 7,5 en tien miljoen euro plus een doorverkooppercentage. Ten opzichte van het voor Hirving Lozano geïncasseerde transferbedrag is dat natuurlijk een peulenschil, maar is Doan goed genoeg om in de toekomst voor het dubbele of zelfs het driedubbele verkocht te worden aan een buitenlandse top- of subtopclub? Die stelling mag best betwist worden…

PSV-watcher Rik Elfrink gaf deze week bij FOX Sports al te kennen dat Doan niet zomaar een plek in de basiself tegemoet gaat. De concurrentie is moordend in Eindhoven. Het is inderdaad een pluspunt dat de Japanner zowel als aanvallende middenvelder als op de flanken uit de voeten kan, maar op iedere positie heeft Van Bommel momenteel meer te kiezen. En dan te bedenken dat spelers als Ibrahim Afellay, Sam Lammers, Gastón Pereiro en Ryan Thomas hopelijk binnen afzienbare tijd weer terugkeren in de PSV-selectie.

Er is de angst dat Doan eigen jeugd in de wegloopt bij PSV. Aad de Mos verklaarde deze week in het Eindhovens Dagblad: “Ik dacht dat PSV alles op de eigen jeugd ging zetten. Ze wilden af van het imago dat ze een koopclub waren. Maar vorige week haalden ze Kostas Mitroglou en nu Doan. Die twee gaan Gakpo en Ihattaren in de weg lopen. Of ze komen beiden op het bankie.” En natuurlijk hoopt PSV dit seizoen langer op drie fronten actief te blijven, maar Van Bommel staat niet bekend als een trainer die graag rouleert. Sterker nog: de beste periode onder zijn leiding werd gekenmerkt door zoveel mogelijk vast te houden aan dezelfde elf.

Doan komt in Eindhoven binnen als ‘die sterspeler van FC Groningen’. Toch mogen we gerust concluderen dat de Japanner niet het maximale uit zijn Groningse periode heeft gehaald en dan met name gebaseerd op zijn magere rendement. In 66 officiële wedstrijden voor de Trots van het Noorden produceerde Doan ‘slechts’ zestien doelpunten en zeven assists, en dat terwijl de Eredivisie toch echt een paradijs is voor aanvallend ingestelde spelers. Ter vergelijking: bij ADO Den Haag produceerde Abdenasser El Khayati vorig seizoen zeventien doelpunten en twaalf assists in de Eredivisie, waar Michel Vlap in één seizoen zestien goals en zes assists afleverde bij buurman sc Heerenveen.

Een ander kritiekpunt is dat Doan nog erg wisselvallig is. Vorig seizoen leverde hij een goede eerste seizoenshelft af, maar juist na de wederopstanding van FC Groningen viel hij ver terug qua vorm. In het eerder aangehaalde interviews verklaarde Hennie Meijer dat zijn mentaliteit een rol speelde. “Iedereen ziet dat die jongen kan voetballen. Toch is het er bij Groningen nooit écht uitgekomen. (…) Ik miste soms de echte bereidheid en onverzettelijkheid. Die eigenschappen moet je in de top wél hebben. Laatst deed-ie niet mee met Groningen omdat hij hoofdpijn had. Snap je?”

Is Doan een aanwinst voor PSV?

  • Ja
  • Nee
173+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:21
0+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
15+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
56+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
33+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
85+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
61+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
242+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
316+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
153+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
206+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
89+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
26+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
25+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
129+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
201+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
31+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
50+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
53+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
174+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
77+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie