FC Groningen-sensatie Ritsu Doan snakt naar grotere club

Foto: FC Groningen-sensatie Ritsu Doan snakt naar grotere club

FC Groningen verwelkomde deze transferzomer al zeven nieuwe gezichten op het trainingsveld. De Noorderlingen namen afscheid van belangrijke spelers als Julian Chabot, Ludovit Reis, Mimoun Mahi en Paul Gladon, maar opmerkelijk genoeg loopt Ritsu Doan nog altijd rond in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Een jaar geleden stond de Japanner nog bovenaan de nominatielijst om te vertrekken uit Groningen.



Doan speelde zich in oktober 2016 voor het eerst in de kijker bij FC Groningen. De toenmalige hoofdscout Carlos Aalbers bezocht in Bahrein een landentoernooi voor spelers onder 19 jaar, waar een Japanner met zowel een goede techniek als dito handelingssnelheid in het oog sprong. In mei 2017 raakte hij gedurende een jeugd-WK definitief overtuigd van Doan. Clubs als AS Monaco en het Russische CSKA Moskou trokken dezelfde conclusie, maar Aalbers had toen al contact gelegd met het management van de aanvaller van Gamba Osaka.

De hoofdscout twijfelde na het jeugd-WK geen moment. “Toen ben ik, zoals Hans Nijland altijd mooi roept, op de tafel gesprongen: die moeten we hebben”, vertelde Aalbers in november 2018 aan het NRC. De buitenlandse concurrentie speelde de Groningers geen parten. “Hij is een intelligente jongen die weet hoe hij zijn carrière moet opbouwen. Hij was zich heel bewust dat hij een club moest kiezen van de categorie Groningen waardoor hij wedstrijden kan spelen.”

Waardevermeerdering

FC Groningen en Gamba Osaka kwamen na moeizame onderhandelingen een huurcontract met optie tot koop overeen. Doan was echter niet direct onomstreden bij de Trots van het Noorden. De aanvaller moest door de cultuuromslag in de eerste maanden zelfs strijden om een basisplaats te behouden onder leiding van trainer Ernest Faber, maar gaandeweg het seizoen ontpopte hij zich tot dé smaakmaker van het elftal. Dat resulteerde zelfs in deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. AZ bleek daarin een maatje te groot, maar Doan had toen al zijn stempel gedrukt op zijn eerste seizoen in Europa.

In april 2018 besloot FC Groningen de optie tot koop te lichten. Door de financiële positie was het betalen van de twee miljoen euro een goed doordachte actie en spijt kreeg algemeen directeur Hans Nijland geenszins. Sterker: nog dezelfde zomer hadden de Noorderlingen een veelvoud kunnen verdienen aan Doan. Het Russische CSKA Moskou had naar verluidt acht miljoen euro beschikbaar en ook het Oekraïense Shakhtar Donetsk had wel oren naar een dienstverband van de Aziaat. De bestuurder was echter niet te vermurwen en gaf voorrang aan de sportieve aspiraties.

Commercieel interessant

De in 2019 gestopte directeur zal ook de commerciële waarde niet uit het oog zijn verloren bij die beslissing. Doan is volgens Nijland namelijk ‘razend populair’ in Japan en daar maakt FC Groningen gretig gebruik van. Zo is er een speciale lijn merchandising opgezet (zoals shirts en sjaals), worden er wedstrijdtickets in combinatie met meet en greets verkocht en worden interviews geleverd aan de Japanse media. Ook werden de televisierechten van twee Eredivisie-clubs verkocht aan een Japanse aanbieder: FC Groningen en sc Heerenveen vanwege diens (inmiddels vertrokken) maatje Yuki Kobasyahi.

Het is dan ook logisch dat FC Groningen op de jackpot aast voor Doan. “Als Doan de dingen blijft doen zoals hij nu doet, dan gaat hij voor een aanmerkelijk hoger bedrag weg dan die acht miljoen euro”, oordeelde Nijland stellig. Weekblad Voetbal International deed afgelopen seizoen onderzoek naar diens potentiële waarde op de transfermarkt en kwam tot de conclusie dat twaalf miljoen euro als transfersom haalbaar is. Ter vergelijking: het huidige clubrecord staat sinds 2009 op naam van spits Marcus Berg, die voor tien miljoen euro naar Hamburger SV verhuisde.

De toekomst

In Nederland is een dergelijke transfersom alleen haalbaar voor clubs als Ajax en PSV. Vanuit Amsterdam en Eindhoven is er op dit moment echter geen (concrete) belangstelling voor Doan, die afgelopen seizoen ook werd gelinkt aan Europese topclubs als Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Juventus en Manchester City. Op dit moment heeft het er alle schijn van dat de Japanner nog een jaar in het groen en wit blijft spelen. Zeker omdat zijn tweede seizoenshelft, inclusief een tegenvallende Azië Cup, de geïnteresseerde clubs niet zal hebben overtuigd.

Na het oefenduel met FC Emmen (2-2) gaf technisch directeur Mark-Jan Fledderus een update tegenover Voetbal International. “Het is eigenlijk vrij rustig rond Ritsu. Maar het kan natuurlijk snel gaan. We hopen hem erbij te houden, dan hebben we flink wat aanvallende stootkracht in de selectie. Maar ik kan me ook voorstellen dat grotere clubs hem volgen. Wij hoeven hem niet te verkopen, wij hebben het geld niet per se nodig, maar iedereen heeft een prijs natuurlijk.” Doan zelf was duidelijk over zijn eigen toekomst: “Ik zou het ook echt niet erg vinden om te blijven, maar mijn voorkeur gaat uit naar een nieuwe stap.”

De verbintenis van Doan loopt in 2021 af. Zijn droom is duidelijk: spelen in de Champions League, bij een club met de ambitie om de cup met de grote oren binnen te halen. Uiterlijk begin september weten we of Doan nog een jaartje Groningen nodig heeft om die stap weer een stukje realistischer te maken.

FC Groningen 2019-2020: de veranderingen

Nieuwkomers bij FC Groningen: Charlison Benschop (FC Ingolstadt 04/was uitgeleend aan De Graafschap), Marco van Duin (NEC), Gabriel Gudmundsson (Halmstads BK), Bart van Hintum (Heracles Almelo), Ramon Pascal Lundqvist (NAC Breda), Azor Matusiwa (Ajax, was uitgeleend aan De Graafschap) en Sam Schreck (Bayer Leverkusen).

Vertrokken bij FC Groningen: Kevin Begois (gestopt), Thomas Bruns (Vitesse, was gehuurd), Julian Chabot (Sampdoria), Paul Gladon (clubloos), Tim Handwerker (1. FC Nürnberg, was gehuurd van 1.FC Köln), Iliass Bel Hassani (PEC Zwolle, was gehuurd van AZ), Mimoun Mahi (FC Zürich), Ahmad Mendes Moreira (Excelsior), Ludovit Reis (FC Barcelona B).

Ook in de technische staf van FC Groningen werd deze zomer een aanpassing doorgevoerd. Assistent-trainer Hennie Spijkerman (inmiddels sc Heerenveen) maakte plaats voor Adrie Poldervaart, die vorig seizoen opstapte als trainer van Excelsior. Danny Buijs is nog altijd hoofdtrainer bij de Trots van het Noorden.

In welke topcompetitie komt hij het best tot zijn recht?

  • Duitse Bundesliga
  • Engelse Premier League
  • Italiaanse Serie A
  • Spaanse Primera División
  • Franse Ligue 1
191+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:05
54+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
110+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
44+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
49+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
45+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
163+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
108+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
127+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
179+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
240+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
117+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
89+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
79+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
173+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
30+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
19+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
470+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
48+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
63+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1307+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie