De mannschaft van Frank Wormuth: een vernieuwd Heracles

Foto: De mannschaft van Frank Wormuth: een vernieuwd Heracles

‘Wij zijn geen supermannschaft, maar een mannschaft‘, het zijn de cryptische woorden van Frank Wormuth. De Duitse oefenmeester begint aan zijn tweede jaargang als hoofdtrainer van Heracles Almelo en staat inmiddels wel een beetje bekend om zijn ongezouten meningen en bijbehorende uitspraken. Toch zijn de twijfels rond zijn persoon al lang en breed verdwenen: Heracles eindigde tijdens het debuutseizoen van Wormuth immers knap als zevende in de Eredivisie. Dat FC Utrecht in de play-offs uiteindelijk een maatje te groot bleek, is natuurlijk geen schande. En zo gaan de Tukkers vol goede moed het seizoen 2019/2020 in.

Een seizoen waarin dezelfde trainer aan het roer staat, maar verder nogal veel veranderingen zijn doorgevoerd. Wat heet: zelfs de naam van het stadion is aangepast. De komende tien (!) jaar is niet het Polman Stadion, maar Erve Asito de thuisbasis van de Almeloërs. Tot grote onvrede van vele supporters. Spandoeken met de teksten als ‘stERVEn ASITO’, ‘Wij als godenzonen worden nooit commerciële hoerenzonen’ en ‘Again$t Mod€rn Footba££’ werden aan de gevel van het stadion opgehangen. Zonder succes: de club heeft al bekendgemaakt dat de naamsverandering ‘gewoon’ blijft staan.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, kozen de twee beste spelers van Heracles ook nog eens het hazenpad. Brandley Kuwas trok naar de zandbak, terwijl Adrián Dalmau besloot te muiten om een transfer naar FC Utrecht af te dwingen. Het lukte hem nog ook. Ook spelers als Bart van Hintum en Vincent Vermeij hebben Almelo inmiddels achter zich gelaten, maar gelukkig heeft Heracles in de persoon van Tim Gilissen klaarblijkelijk een uitstekende technische baas in huis. De opvolger van de naar FC Groningen vertrokken Mark-Jan Fledderus heeft – voor zover we het tijdens de voorbereiding kunnen beoordelen – een evenwichtige selectie samengesteld.

Navajo Bakboord en Teun Bijleveld kwamen over van (Jong) Ajax, terwijl Mauro Junior voor een seizoen wordt gehuurd van PSV. Huren doet Heracles eigenlijk liever niet, maar bij gebrek aan een permanente optie is de Braziliaanse baltovenaar van PSV natuurlijk een geweldig alternatief. Tijdens de oefencampagne liet Mauro Junior zich meteen gelden, evenals de andere nieuwkomers. Het ziet er bij Heracles beter uit dan bij FC Twente. Daar ben ik wel van onder de indruk”, zei Leon ten Voorde van TC/Tubantia al. “Eigenlijk van de hele selectie. Ze kunnen twee elftallen opstellen. Resultaten in de voorbereiding zeggen natuurlijk niet alles, maar het is wel knap wat ze tot nu toe laten zien.” Collega Fardau Wagenaar deelt zijn enthousiasme. “Mauro Junior maakt indruk. Cyriel Dessers in de spits ook. Volgens mij hebben ze geen slechte ruil gedaan met Dalmau. Ik heb begrepen dat Dalmau ook niet helemaal fit is binnengekomen bij FC Utrecht… Bijleveld, Bakboord, ze laten allemaal een goede indruk achter. Maar je kunt er natuurlijk nog niet zo veel over zeggen. Voor hetzelfde geld gaan ze er in de eerste competitiewedstrijd met 4-0 af en is het allemaal weer kommer en kwel.” 

En ja hoor, op dinsdagavond 16 juli gingen de manschappen van Wormuth opeens met 2-0 onderuit tegen het gedegradeerde Excelsior. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Heraclieden misschien wel het betere van het spel hadden, maar het balletje moet er natuurlijk wel af en toe in. “Het was een mooie test voor ons. We weten wat ons te doen staat”, concludeerde Wormuth na afloop in gesprek met TC/Tubantia. Heracles haalde vorig seizoen de play-offs, maar dat betekent volgens Wormuth niet dat er automatisch van Excelsior gewonnen wordt. “Wij zijn geen supermannschaft, maar een mannschaft. Het belangrijkste is dat ik een team aan het werk zag”, klonk het uit de mond van de Duitse oefenmeester, die Alexander Merkel nog een veer in zijn kont stak. Merkel kreeg ‘echt een goed aanbod’, maar Heracles kwam er niet uit met een Kazachstaanse club. “Hij kreeg persoonlijk echt een goed aanbod, maar de clubs kwamen er niet uit”, vertelt de Heracles-trainer, die op Merkel moest inpraten. “Dat je daar even gefrustreerd over bent, snap ik. Hij heeft een week nodig gehad om het te accepteren en is sindsdien weer met zijn hoofd bij het team.”

Wie dat ook weer is, is Robin Pröpper. De captain is weer helemaal terug na zijn zware kruisbandblessure. “Ik voel met net zo fit als de rest”, zei hij na zijn rentree. Pröpper is dan ook positief gestemd over het komende seizoen: “Ik hoef niet diplomatiek te zijn als ik zeg dat ik denk dat we er goed voor staan.” Het moge duidelijk zijn: Heracles denkt en lijkt klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Of dat ook echt het geval is zal op zondagmiddag 4 augustus moeten blijken, als sc Heerenveen op bezoek komt in het Erve Asito. Heracles is immers geen supermannschaft

Heracles gaat de zevende eindnotering van afgelopen seizoen…

  • Verbeteren
  • Evenaren
  • Niet halen
104+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:26
26+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
304+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
64+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
28+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
173+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
399+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
109+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
135+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
43+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
264+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
292+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
169+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
32+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
30+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
168+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
96+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
136+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
109+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
29+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie