Oud-Ajacied kwam 2 jaar lang zijn huis niet meer uit door angstaanvallen

Foto: Oud-Ajacied kwam 2 jaar lang zijn huis niet meer uit door angstaanvallen

Het is goed mogelijk dat bij fanatieke Ajacieden nog wel een lampje gaat branden bij het horen van zijn naam: Jamal Akachar. Hij werd na het doorlopen van de jeugdopleiding van de Amsterdammers naar de amateurtak van Ajax gestuurd, mocht later alsnog een invalbeurt van ongeveer een half uur maken onder Ronald Koeman in de Arena voor Ajax 1 (in 2013), en vertrok later naar SC Cambuur. Maar daar kreeg Akachar last van paniekaanvallen, die uiteindelijk het einde van zijn carrière inleidden. Al op 23-jarige leeftijd.

“In mijn periode bij Cambuur was ik op vakantie in Marokko”, blikt Akachar openhartig terug, met VICE Sports. “In de auto voelde ik ineens druk op mijn borst en een deel van mijn gezicht trok weg. Toen ik uit de auto stapte, ging mijn hartslag flink omhoog. Sinds dat incident heb ik ongeveer drie jaar last gehad van angstklachten. Ben ik ziek? Is er iets met mijn hart aan de hand? Ik heb me compleet laten onderzoeken, maar uit alle testen bleek dat er met mijn hart niks mis was. Maar ik had sinds dat moment in Marokko wel last van een paniekstoornis. Chronisch hyperventileren noemen ze het. Dat schrikmoment heeft mijn carrière een beetje stopgezet.”

“Ik ben destijds bij een psycholoog geweest voor cognitieve gedragstherapie. Daar leerde ik dat het iets is wat uit de hersenen komt. Er gaat een alarmbel af in je lichaam, waardoor je in paniek raakt, terwijl er eigenlijk niks aan de hand is. Voor mijn gevoel ging op sommige momenten mijn hart ineens enorm tekeer. Als ik bijvoorbeeld duizelig was, dacht ik ook meteen dat er iets met me aan de hand was. Waarschijnlijk kwam het doordat ik slecht gegeten had, maar op dat moment dacht ik dat ik doodging. Die angst was in mijn lichaam geslopen. Het is moeilijk te begrijpen als je het niet kent”, vervolgt Akachar, die er ook tijdens het spelen van wedstrijden wel eens last van had.

“Ik kan me nog een wedstrijd herinneren met Cambuur in de Amstel Cup tegen WKE. Ik maakte een mooie goal van dertig meter, maar tegelijk worstelde ik met die klachten. Ik dacht constant over mijn lichaam na, en mijn polsen aan het controleren. Het was een lastige periode en op een gegeven moment heb ik gezegd: ik trek dit niet meer. Ik kon voor mijn gevoel niet meer trainen en gaf aan dat ik me niet goed voelde. Bij Cambuur dachten ze dat ik weg wilde en op deze manier een transfer probeerde te forceren. Door die situatie wilden ze mijn contract laten ontbinden en me twee of drie maanden salaris meegeven. Maar ik wilde helemaal mijn contract niet laten ontbinden. Ik was ziek en wilde terugkomen als voetballer.” Dat lukte echter niet, en na een tevergeefse poging de draad weer op te pakken in het Marokkaanse voetbal moest Akachar stoppen.

Ken jij hem nog?

  • Ja
  • Nee
139+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:20
31+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
5+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
36+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
39+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
27+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
135+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
26+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
84+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1425+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1210+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
114+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
919+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1781+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
741+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
652+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
653+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
394+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
108+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
163+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
65+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie