SN Exclusief - Kopzorgen voor Mark van Bommel: puzzelen met het PSV-middenveld

Daar waar het middenveld van PSV voor de winterstop als een huis stond, is dat in het nieuwe jaar wel anders. Mark van Bommel is aan het schuiven met de middelste linie, maar lijkt de puzzel nog steeds niet opgelost te hebben. De jonkies Mohammed Ihattaren en Michal Sadílek kloppen op de deur, terwijl Gastón Pereiro en aankoop Erick Gutiérrez weinig goed lijken te kunnen doen bij hun trainer. De belangrijkste vraag: hoe ziet het PSV-middenveld eruit in de slotfase van de competitie?

Door Martijn Kingma

Bij aanvang van het huidige seizoen waren er rondom PSV nogal wat twijfels. Met trainer Philip Cocu en technisch directeur Marcel Brands vertrokken er twee steunpilaren in het succes van de laatste jaren. Mark van Bommel begon bovendien aan zijn eerste jaar als hoofdtrainer op het hoogste niveau. Ook binnen de spelersgroep waren er een aantal mutaties.Ondanks dat de strijd om de Johan Cruijff Schaal werd verloren van Feyenoord, was de start van de Eindhovenaren goed. In de Eredivisie werd er keer op keer gewonnen en het spel van PSV was frisser en frivoler dan onder Cocu. Het elftal stond als een huis en Van Bommel koos steevast voor dezelfde namen. Het middenveld bestond uit de controleurs Jorrit Hendrix en Pablo Rosario, die definitief doorbrak in het team. De creatieve ideeën moesten komen van Gastón Pereiro.

Na het uitstekende begin ontstonden er in de uitwedstrijd begin december tegen Feyenoord de eerste barstjes. PSV werd overlopen en stond na een ruim half uur met 2-0 achter. Van Bommel greep in door de slecht spelende Pereiro in de rust te wisselen. De oefenmeester hamert op discipline en eigenlijk past de vaak nonchalante Uruguayaan niet in dat plaatje. In de volgende wedstrijden kreeg aankoop Erick Gutiérrez de kans in plaats van Pereiro. De Mexicaanse aankoop had zich immers in een aantal invalbeurten al laten gelden.Gutiérrez die, in tegenstelling tot Pereiro, geen echter nummer 10 is greep zijn kans niet. In vier optredens in de basis wist hij zich niet te onderscheiden, waardoor Van Bommel toch weer switchte naar Pereiro. De toen pas 16-jarige Mohammed Ihattaren klopte op de deur en werd door de technische staf bij het eerste gehaald. De creatieve linkspoot viel op tijdens het trainingskamp in de winterstop en maakte als invaller regelmatig minuten.

Nadat PSV 2019 slecht was gestart en het in februari drie wedstrijden op rij punten verspeelde, kwam bij Excelsior een nieuw hoofdstuk in het gewissel van Van Bommel: Ihattaren maakte zijn basisdebuut ten koste van Pereiro. Naast Ihattaren liet nog een andere jongeling zich gelden: Michal Sadílek. De Tsjech verving tegen Excelsior de afwezige Hendrix. Twee wedstrijden later, uit tegen VVV-Venlo, passeerde Van Bommel Hendrix ten faveure van het 19-jarige talent.

In de uitwedstrijd tegen Ajax, waar de Eindhovenaren een voorschot konden nemen op de titel, paste PSV zijn middenveld aan. Van Bommel koos ervoor om in te zakken en te loeren op de counter. Voor de koploper was een gelijkspel immers ook een prima resultaat. De middelste linie bestond uit louter controleurs: Rosario, Sadílek en Hendrix. Dit middenveld ontbrak duidelijk aan creativiteit. Tegen teams waarin PSV beter zal zijn, lijkt deze samenstelling geen optie. Dat bleek ook in de meest recente wedstrijden tegen PEC Zwolle en Vitesse, waarin het oude middenveld, bestaande uit Rosario, Pereiro en Hendrix, weer in ere werd hersteld. Na een matige eerste helft in Arnhem was het wederom Pereiro die geslachtofferd werd.Van Bommel heeft, voor zowel de controlerende posities op het middenveld als de aanvallende, verschillende keuzes. Hieronder vind je de profielen van de hoofdrolspelers.

De controleurs

Pablo Rosario is dit seizoen van de PSV-middenvelders degene waar de minste twijfel over bestaat. Dat is verrassend, aangezien hij onder Cocu geen vaste basisplaats had. Van Bommel zag het vanaf het eerste moment zitten in de 22-jarige Amsterdammer. Voor Rosario heeft de trainerswissel dus uitstekend uitgepakt. De eerste seizoenshelft verliep geweldig voor Rosario. Hij was al snel een steunpilaar in het elftal. Dat zag ook bondscoach Ronald Koeman, die hem uitnodigde voor Oranje en liet debuteren. In de Champions League deed Rosario van zich spreken door thuis tegen Internazionale met een geweldige pegel te scoren. Dat wil echter nog niet lukken in de Eredivisie en daar zit ook een pijnpunt in het spel van de controleur. Hij scoorde nog niet in de competitie en gaf slechts één assist.

De 24-jarige Jorrit Hendrix maakte in augustus 2013 zijn debuut in het eerste en is een product uit de jeugdopleiding. Hendrix werd in de laatste vier seizoenen drie keer kampioen met PSV en had daarin een belangrijk aandeel. Onder Van Bommel leek de positie van Hendrix nooit ter discussie te staan, maar daar kwam een aantal weken geleden verandering in toen Sadílek de voorkeur kreeg in de wedstrijd tegen VVV-Venlo. Hendrix wordt nog wel eens verweten weinig creativiteit in zijn spel te hebben en te vaak voor passes breed en terug kiest. Bovendien wordt hij weinig in het aanvalsspel betrokken, waardoor het aantal goals en assists schaars te noemen is.

Ruim drie jaar geleden werd Michal Sadílek door zijn Tsjechische club 1. FC Slovácko uitgeleend aan PSV. In Eindhoven maakte de verdedigende middenvelder een goede indruk en PSV nam hem daarna dan ook definitief over. In de jeugdopleiding kreeg hij te maken met Van Bommel, die een zwak voor de kleine, maar felle Sadílek heeft. De trainer maakte hem aanvoerder van PSV onder-19. Na wat wedstrijden te hebben gespeeld voor Jong PSV werd Sadílek overgeheveld naar de eerste selectie. Hij is nog geen vaste waarde in het elftal, maar mag regelmatig zijn minuten maken. Zijn hoogtepunt tot nu toe is de goal thuis tegen AZ.De creatievelingenDe nummer tien van PSV, die in het verleden ook regelmatig als valse buitenspeler speelde, heeft de hoge verwachtingen nooit helemaal kunnen inlossen. Men ziet de potentie van Gastón Pereiro, maar met zijn vaak nonchalant ogende spel kan hij ook ergernis opwekken. Van Bommel is een trainer die hamert op discipline, waardoor Pereiro nooit zijn favoriete speler zal worden. In de eerste seizoenshelft stond de Uruguayaan steevast in de basis, maar dat is veranderd toen hij na de slechte eerste helft bij Feyenoord eruit werd gehaald. Hij verdween uit de ploeg, om vervolgens weer terug te keren. Ondanks dat Pereiro zeker niet altijd speelt kan hij aardige statistieken weerleggen. Zo was hij dit seizoen in de Eredivisie al goed voor tien doelpunten en zes assists. 

Mohammed Ihattaren is een van de pareltjes in de PSV-selectie en van het Nederlandse voetbal. De creatieve linkspoot liet zich gelden in de jeugdteams, waarna Van Bommel hem al op 16-jarige leeftijd bij het eerste elftal haalde. De Utrechter, met Marokkaanse afkomst, maakte veel indruk en kreeg steeds meer speelminuten. Hij mocht zelfs al een aantal keer in de basis startten. Ihattaren doorliep zo’n beetje alle Nederlandse jeugdteams. Het zegt veel dat Ronald Koeman al met hem heeft gesproken over een toekomst in Oranje. Dit om te voorkomen dat de talentvolle Ihattaren voor Marokko kiest. De 23-jarige Erick Gutiérrez werd afgelopen zomer door PSV naar Eindhoven gehaald. Er werd zes miljoen euro betaald voor de Mexicaanse middenvelder, terwijl dat bedrag nog op kan lopen richting de acht miljoen. Nadat hij debuteerde in het PSV-shirt was iedereen lyrisch over Gutiérrez. Uit bij ADO Den Haag (0-7) gaf hij na een paar minuten een fraaie assist op zijn maatje Hirving Lozano en scoorde niet veel later zelf ook. Na een aantal goede invalbeurten wachtte hij op zijn kans in de basis. Die kreeg hij even later, omdat Van Bommel niet tevreden was over Pereiro. In de wedstrijden dat Gutiérrez mocht beginnen viel zijn inbreng echter tegen en hij verloor vervolgens zijn plaats weer. Inmiddels verpietert ‘Guti’ op de bank en lijkt niet meer in de plannen van Van Bommel voor te komen. Gutiérrez is in de pikorde ver weggezakt en kan zich ook niet meer verheugen op invalbeurten. Als er niks aan de situatie veranderd is het de vraag hoe lang hij nog PSV’er is. 

Conclusie Ondanks dat de beslissende fase van de competitie is aangebroken lijkt Van Bommel zijn ideale middenveld niet te kunnen vinden. Rosario en Hendrix worden steevast opgesteld als controleurs. Verdedigend gezien een sterk blok, maar het ontbreekt hen aan creativiteit en voetballend vermogen. Als je dat vergelijkt met de twee controleurs van Ajax, Lasse Schöne en Frenkie de Jong, brengen zij veel meer voetbal in het team. Rosario is een zekerheidje voor Van Bommel en daar verandert niks aan. Hendrix werd een wedstrijd gepasseerd voor Sadílek, maar in de eindfase van het seizoen heeft Hendrix zijn plek weer terug.

Als aanvallende middenvelder voldoet Pereiro niet aan de eisen van Van Bommel. Wanneer het slecht loopt is hij de eerste speler die gewisseld wordt. Ihattaren, en soms Donyell Malen, is dan zijn vervanger. De piepjonge Ihattaren altijd opstellen ten koste van de ervaren Pereiro lijkt nog een brug te ver voor Van Bommel. Ondanks dat je kan zien dat Ihattaren een rasvoetballer is, spreken zijn cijfers niet in het voordeel. In tien wedstrijden in de Eredivisie was hij nog niet bij goals betrokken. Wat dat betreft heeft Pereiro een streepje voor.

Hoe de puzzle er zondag thuis tegen De Graafschap uitziet? Alleen Van Bommel heeft het antwoord. 

POLL: Hoe ziet jouw PSV-middenveld eruit?

Vandaag 21 September 2020

  • teaser
  • compact
<strong>Ziyech-scenario dreigt voor Mohamed Ihattaren</strong>

Ziyech-scenario dreigt voor Mohamed Ihattaren

Het Nederlandse voetbal werd eerder deze week opgeschut door een discussie die al lang geslecht ...

807
<strong>Falend Feyenoord-beleid kost club miljoenen</strong>

Falend Feyenoord-beleid kost club miljoenen

Met de komst van Uros Spajic heeft Feyenoord zijn selectie voor het aankomende seizoen rond, wisten ...

1388
Jordi Cruijff lyrisch over Zahavi: 'Hij heeft losse enkeltjes'

Jordi Cruijff lyrisch over Zahavi: 'Hij heeft losse enkeltjes'

PSV heeft in de persoon van Eran Zahavi (33) een ware doelpuntenmachine in huis gehaald, zo weet ook ...

167
Pirlo onthult opvallend Ronaldo-plan: 'Het is een zeer intelligente man'

Pirlo onthult opvallend Ronaldo-plan: 'Het is een zeer intelligente man'

Cristiano Ronaldo begint toch al aardig op leeftijd te raken, maar de Portugese superster presteert ...

115
'Chelsea heeft beet en gaat volgende recordtransfer afronden'

'Chelsea heeft beet en gaat volgende recordtransfer afronden'

Edouard Mendy moet nog even geduld hebben voordat hij naar Londen kan afreizen. De onderhandelingen ...

91
Bizar doelpuntenfestijn: De Graafschap krijgt pakslaag van Jong AZ

Bizar doelpuntenfestijn: De Graafschap krijgt pakslaag van Jong AZ

Jong AZ en De Graafschap hebben er maandagavond een bizar doelpuntenfestijn gemaakt. De Alkmaarse ...

115
FC Twente Vrouwen stunt met aantrekken 64-voudig international

FC Twente Vrouwen stunt met aantrekken 64-voudig international

FC Twente Vrouwen heeft haar selectie versterkt met Oranje-international Kika van Es. De 28-jarige ...

54
Aboutaleb waarschuwt Feyenoord: publiek mogelijk niet meer welkom

Aboutaleb waarschuwt Feyenoord: publiek mogelijk niet meer welkom

Bij alle thuiswedstrijden van Feyenoord moeten er 25 beveiligers bij, die specifiek controleren op ...

655
Rutte heeft spijt: 'Maar het kan gewoon niet'

Rutte heeft spijt: 'Maar het kan gewoon niet'

Minister-president Mark Rutte heeft spijt van zijn uitspraken over voetbalfans die afgelopen weekend ...

365
Arsenal pikt nieuwe doelman op in Frankrijk

Arsenal pikt nieuwe doelman op in Frankrijk

Arsenal realiseerde enkele dagen geleden al zijn allerbeste deal van de transferwindow door het ...

17
Veerman reageert op Perez-opmerking: "Bizar hè, houten klaas"

Veerman reageert op Perez-opmerking: "Bizar hè, houten klaas"

Henk Veerman verbaasde menigeen, waaronder Kenneth Perez, in de eerste twee Eredivisie-speelrondes. ...

185
Veel complimenten voor voormalig Fortuna-huurling bij Dortmund-rentree

Veel complimenten voor voormalig Fortuna-huurling bij Dortmund-rentree

Vorig seizoen speelde Felix Passlack zijn wedstrijden nog voor het bescheiden Fortuna Sittard. In de ...

31
Geschorste Stengs mist twee Eredivisie-duels en kan zich concentreren op Oranje

Geschorste Stengs mist twee Eredivisie-duels en kan zich concentreren op Oranje

AZ moet Calvin Stengs de komende Eredivisie-duels tegen Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam missen. ...

75
'De Ligt en Ronaldo maken zich op voor komst Belgisch international'

'De Ligt en Ronaldo maken zich op voor komst Belgisch international'

De internationale transfermarkt trekt zich stilaan op gang, waarbij de Europese topclubs tevens werk ...

92
Sky Sports slaat modderfiguur met 'verzonnen' tweet over Liverpool-talent

Sky Sports slaat modderfiguur met 'verzonnen' tweet over Liverpool-talent

Het gerenommeerde <i>Sky Sports</i> is maandag diep door het stof gegaan. Reden is dat het Britse ...

32
Eredivisie-clubs nemen afscheid van rvc-voorzitter Jaakke

Eredivisie-clubs nemen afscheid van rvc-voorzitter Jaakke

John Jaakke wordt niet herbenoemd als rvc-voorzitter van de Eredivisie CV. Dat is op een vergadering ...

25
Morrison tekent éénjarig ADO-contract: "Zeer positieve indruk van de club"

Morrison tekent éénjarig ADO-contract: "Zeer positieve indruk van de club"

Ravel Morrison werd een paar jaar geleden gezien als een absoluut wonderkind, de allerbeste jonge ...

75

Gisteren 20 September 2020

Kenneth Pérez: "Hij is echt óf een houten klaas, óf hij is Romário"

Kenneth Pérez: "Hij is echt óf een houten klaas, óf hij is Romário"

Kenneth Pérez is bij <i>FOX Sports</i> ontzettend positief over het doelpunt dat Henk Veerman op ...

395
Bosz doet Zahavi-schatting: '25 Eredivisie-doelpunten'

Bosz doet Zahavi-schatting: '25 Eredivisie-doelpunten'

Eran Zahavi heeft vandaag een contract voor twee seizoenen ondertekend in het Philips Stadion bij ...

266
'Arne Slot dacht misschien dat hij FIFA 21 aan het spelen was'

'Arne Slot dacht misschien dat hij FIFA 21 aan het spelen was'

AZ leek best aanspraak te maken op een overwinning op Dinamo Kiev in de derde voorronde van de ...

189
Klopp tegen wisselspelers: "Zijn jullie gek geworden?"

Klopp tegen wisselspelers: "Zijn jullie gek geworden?"

Een opmerkelijk moment in de Premier League-kraker tussen Liverpool en Chelsea. Andreas Christensen ...

303
'Ajax weet wat het moet doen voor krabbel Riqui Puig'

'Ajax weet wat het moet doen voor krabbel Riqui Puig'

Oefenmeester Ronald Koeman van FC Barcelona heeft tegen Riqui Puig gezegd dat hij hem niet langer ...

887
Basisplek Ödegaard, maar Real Madrid maakt valse start

Basisplek Ödegaard, maar Real Madrid maakt valse start

<div>Real Madrid heeft op zondagavond meteen puntenverlies geleden in de Primera División. Tegen ...

409
Pirlo en Kulusevski debuteren bij Juventus met overwinning

Pirlo en Kulusevski debuteren bij Juventus met overwinning

Juventus won in het voorbije seizoen de Serie A, maar toch moest oefenmeester Maurizio Sarri het ...

78
VIDEO: Ronaldo al weer van de nul af bij Juventus

VIDEO: Ronaldo al weer van de nul af bij Juventus

Vorig seizoen moest Cristiano Ronaldo de topscorerstitel aan Ciro Immobile van SS Lazio laten en dat ...

78
Feyenoord gaat vergaderen na bakken met coronakritiek

Feyenoord gaat vergaderen na bakken met coronakritiek

Dat niet iedereen het even nauw neemt met de coronamaatregelen is wel duidelijk, maar de supporters ...

904
Arturo Vidal landt in Milaan en gaat transfereren

Arturo Vidal landt in Milaan en gaat transfereren

Van Arturo Vidal heeft oefenmeester Ronald Koeman van FC Barcelona geen last meer. De Chileense ...

91
Van Gelder doet opmerkelijke onthulling over Bosz en Oranje

Van Gelder doet opmerkelijke onthulling over Bosz en Oranje

Frank de Boer wordt zo goed als zeker de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, maar de KNVB ...

746
VIDEO: Supertalent Kulusevski scoort bij Juventus-debuut

VIDEO: Supertalent Kulusevski scoort bij Juventus-debuut

Dejan Kulusvski werd in de winterstop van het afgelopen seizoen al voor 35 miljoen euro overgenomen ...

53
Ten Hag: 'Af en toe leidt het wel tot irritaties'

Ten Hag: 'Af en toe leidt het wel tot irritaties'

Ajax won op zondagmiddag met 3-0 van RKC Waalwijk in de eigen Johan Cruijff ArenA, maar de ...

408
Van der Water reageert: "Helaas dat het zo moet gaan"

Van der Water reageert: "Helaas dat het zo moet gaan"

Heracles verloor vandaag met 4-0 van Willem II, maar Silvester van der Water was niet van de partij ...

479
"Niet één speler van Feyenoord mag bij Ajax meedoen"

"Niet één speler van Feyenoord mag bij Ajax meedoen"

Marco van Basten vindt dat Feyenoord véél slechter aan de competitie begonnen is dan Ajax. De ...

992