SN Special: Het transferbeleid van Martin van Geel bij Feyenoord op rapport

In 2011 pikte Feyenoord Martin van Geel op bij Roda JC, waar hij uitstekend werk had verricht. Hij verving er Leo Beenhakker, en kreeg al snel twee belangrijke taken: het vinden van een nieuwe hoofdtrainer, nadat de selectie het vertrouwen in Mario Been had opgezegd, en de club financieel weer gezond maken. Beiden lukten alleraardigst met de aanstelling van Ronald Koeman destijds, en het stevig bezuinigen. Maar betreft een ander aspect krijgt Van Geel in Rotterdam al bijna sinds zijn aanstelling veel kritiek: het transferbeleid. 

Vandaag werd bekend dat Van Geel na dit seizoen gaat vertrekken bij Feyenoord. De beleidsbepaler kreeg tijdens zijn lange dienst in Rotterdam altijd te horen dat hij slechts sporadisch met échte versterkingen op de proppen komt, en lijkt (te) vaak niet buiten de eigen landsgrenzen te willen kijken voor nieuwe spelers. Maar snijden die twee kritiekpunten wel hout? Om die vraag te kunnen beantwoorden, nemen we de inkomende transfers van Feyenoord onder afzwaaiend td Martin van Geel eens onder de loep.

Door: Benjamin Hagen 2011 

In 2011 deed de in Goirle geboren oud-middenvelder 4 permanente aankopen bij Feyenoord: Gill Swerts, Ronald Graafland, Guyon Fernandez en Miquel Nelom. Zij kwamen allen, ongetwijfeld met het oog op de taak te bezuinigen, transfervrij naar De Kuip. En dat is maar goed ook, want geen van hen slaagde erin een serieuze rol van betekenis te krijgen bij Feyenoord. Fernandez kwam nog wel tot 7 goals en 5 assists in 33 officiële wedstrijden voor de club, maar in 2013 vertrok hij desalniettemin via de achterdeur uit Zuid. 

In navolging van de vier aankopen trok ook een huurling naar De Kuip: John Guidetti. De Zweed bleek een schot in de roos. Met 20 goals in 23 duels groeide Driedetti uit tot een absolute publiekslieveling. Enkel dankzij Guidetti mag Van Geel aan een voldoende ruiken na zijn debuutjaar. Vier van de vijf spelers waren afkomstig van een Nederlandse club: alleen Guidetti werd uit een buitenlandse hoed getoverd. 

2012 

In zijn tweede jaar bij Feyenoord shopte Van Geel er met zijn directie flink op los. Tot tweemaal toe trok hij zelfs zijn – toch wat lege – portefeuille voor een speler. De meest succesvolle nieuweling viel echter in de categorie ‘transfervrij’: Daryl Janmaat werd opgepikt bij sc Heerenveen. Hij groeide bij Feyenoord uit tot volwaardig international, en leverde twee jaar later 7,5 miljoen euro op (Newcastle United). Ook op Lex Immers (vertrok voor 2 miljoen) en Mitchell te Vrede (400.000 euro) werden winsten gemaakt. 

Verder kan genoteerd worden dat 6 van de 9 aankopen al in Nederland speelden. Bovendien kwam Mathijsen weliswaar vanuit het buitenland, maar was hij in Nederland natuurlijk al een bekende naam. De andere 2 die vanuit het buitenland kwamen, Singh (uit Noorwegen) en Elabdellaoui (Manchester City), speelden ook nog eens niets klaar in De Kuip. 

2013 

In het seizoen 2013/2014 sloten Feyenoord en Van Geel relatief weinig transferdeals. Op huurbasis kwam Samuel Armenteros terug naar de Eredivisie, maar dat werd geen al te groot succes. Opvallender was de komst van Graziano Pellè. De Italiaan had bij AZ aangetoond toch een vrij beperkte spits te zijn, maar net als Guidetti leefde hij tegen alle verwachtingen in toch helemaal op bij de club uit zuid. Hij kwam voor 3 miljoen euro, leverde er 5 meer op, maar veel belangrijker: hij stal de harten van Het Legioen en maakte 55 goals (!) in 66 optredens. Als er iemand een voltreffer is geweest van Van Geel, is het Pellè wel. 

In de winter en zomer van 2013 shopte Feyenoord weliswaar louter over de grens, maar alle drie de aankopen hadden wel al in Nederland gespeeld. Wederom niet erg creatief dus, en alleen in het geval van Pellè pakte het goed uit.  2014 

In 2013 betaalde Feyenoord voor het eerst onder Van Geel een grote transfersom. Pellè bleek iedere euro meer dan waard en dus, in combinatie met beterende financiële cijfers, besloot de club ook een jaar later stevig te betalen voor een speler. Bilal Basacikoglu kwam voor 3,5 miljoen euro over van sc Heerenveen: het werd een groot fiasco. De flankspeler wist nooit te overtuigen, en vertrok afgelopen zomer met de staart tussen de benen naar Turkije. Twee andere nieuwelingen, Jens Toornstra en vooral Karim el Ahmadi, bleken wél goede zetten. In 2014 haalde Van Geel wederom spelers uit meerdere landen, maar wel dikwijls spelers met reeds een historie in Nederland. Dat gold voor Luke Wilkshire, Karim el Ahmadi (beiden FC Twente) en Khalid Boulahrouz (AZ, RKC).  2015 

De trend om steeds vaker (veel) geld uit te geven aan een speler, zette Van Geel in 2015 stevig door. De beste namen kwamen echter, niet voor het eerst onder zijn bewind, voor in de lijst met transfervrije aanwinsten. Dit geldt voor onder meer Jan-Arie van der Heijden, Eljero Elia en natuurlijk ook de terugkerende clubheld Dirk Kuyt. Zet hen maar eens af tegen bijvoorbeeld Marko Vejinovic, Simon Gustafson, Renato Tapia en Michiel Kramer, die bij elkaar opgeteld zeker 7,5 miljoen euro kostte. Geen van hen bleek een aanwinst voor Feyenoord. 

Erg creatief waren de aanwinsten van Van Geel andermaal niet. Er werd wel in het buitenland gewinkeld, maar toch vooral weer voor spelers die al bekend waren binnen de landsgrenzen. De enige écht onbekende naam, die van derde doelman Pär Hansson, is inmiddels al weer vergeten in de havenstad. 

*Colin Kazim-Richards werd in 2014 eerst gehuurd van Bursaspor, een jaar later werd hij definitief gekocht. 

2016 

Het kampioensjaar van Feyenoord. De basis van het kampioenselftal had Van Geel eigenlijk in de jaren ervoor, met bijvoorbeeld Eljero Elia, Dirk Kuyt en Karim el Ahmadi, al gelegd. Maar ook in de zomer van 2016 zelf deed de club drie aankopen: het bleken alle drie uitstekende moves te zijn geweest. Brad Jones speelde, tot ieders verbazing, Kenneth Vermeer onder de lat vandaan en groeide uit tot de beste doelman van het Eredivisieseizoen, Steven Berghuis werd gehuurd van Watford en was gelijk een smaakmaker, en Nicolai Jörgensen kwam over vanuit Kopenhagen: de Deen kroonde zich in zijn debuutseizoen direct tot clubtopscorer. Een 100% score op transfergebied voor Van Geel in 2016, dus. Verder mocht Jörgensen als derde onbekende, succesvolle nieuweling gehaald door Van Geel de boeken in. Opmerkelijk detail: dat lukte de directeur tot dusver enkel met spitsen. Guidetti en Pellè gingen Jörgensen voor.  *Steven Berghuis werd in 2015 eerst gehuurd van Watford, een jaar later werd hij definitief gekocht. 

2017 

In een poging om de titel te prolongeren in de Eredivisie, smeet Van Geel in 2017 behoorlijk met zijn Champions League-miljoenen. Van vele uitgaven in dit jaar zal de beleidsbepaler echter behoorlijk spijt hebben. Zo bleken de miljoenen van Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius weggegooid geld, terwijl er achter de namen van Jerry St. Juste, Sam Larsson en Ridgeciano Haps nog vraagtekens staan – bij laatstgenoemde vooral door aanhoudend blessureleed -. Het permanent vastleggen van Berghuis is daarentegen wél de juiste beslissing geweest, net als het terughalen van icoon Robin van Persie. 

Verrassende of creatieve aanwinsten vielen er overigens weer niet te bespeuren. Vijf van de acht spelers waren al actief bij een Eredivisionist, terwijl de andere drie Nederlands zijn en al minuten in de vaderlandse Eredivisie achter hun naam hadden. Boëtius en Van Persie zelfs bij Feyenoord zelf, Diks bij Vitesse. 

2018 

En tot slot de aankopen van afgelopen zomer. Hoewel het nog een beetje koffiedik kijken is, lijkt Van Geel het te moeten gaan doen met een onvoldoende, of hooguit een nipte voldoende. Luis Sinisterra kreeg nog nauwelijks kansen van trainer Giovanni van Bronckhorst, Jordy Clasie lijkt slechts bij vlagen nog op de spelverdeler van ‘vroeger’ en het huwelijk tussen Feyenoord en Yassin Ayoub verloopt nog allerminst naar wens. De Marokkaan maakt weinig minuten, en haalde meermaals het nieuws met vervelende randzaken. Hoewel zijn kwaliteit buiten kijf staat, valt het nog maar te bezien of het een succes gaat worden met hem in Rotterdam. Conclusies 

1. Van Geel zocht het dicht bij huis 

Sinds 2011 mocht Martin van Geel 50 keer een nieuwe speler presenteren in De Kuip. 28 hiervan werden weggeplukt bij een Nederlandse club, 22 kwamen er dus over vanuit het buitenland. Wel moet daarbij ook de kanttekening gemaakt worden dat er 13 van die 22 spelers in het verleden al in Nederland hebben gespeeld, sommige zelfs al bij Feyenoord. De 9 spelers zonder een verleden in Nederland werden gehaald door Van Geel, waren Guidetti, Singh, Elabdellaoui, Wilkshire, Kazim-Richards, Hansson, Gustafson, Jörgensen en Sinisterra: enkel Guidetti en Jörgensen waren succesvol, achter de naam van Sinisterra staat nog een vraagteken. 

Het toont aan dat Van Geel er slechts sporadisch in slaagde om een écht nieuwe, succesvolle naam op te duiken. Waar Ajax en PSV bijvoorbeeld steeds vaker toeslaan in Zuid- en Midden-Amerika, shopt Feyenoord bij voorkeur in de Eredivisie. Dat terwijl het toch lang niet altijd goed afliep met die spelers (Basacikoglu, Tapia, Vormer, Vejinovic et cetera).2. Hele nipte voldoende voor Van Geel 

Als we Steven Berghuis en Colin-Kazim Richards twee keer meenemen (zij werden eerst gehuurd, een jaar later gekocht) komen we op 50 inkomende transfers van Martin van Geel bij Feyenoord. Er zaten behoorlijk wat gigantische missers bij, met Harmeeth Singh, Bilal Basacikoglu, Renato Tapia, Marko Vejinovic en Sofyan Amrabat als grootste uitschieters – zij leveren allen een 3 als rapportcijfer op -. Daar tegenover staan verrassende topdeals van Van Geel, zoals Daryl Janmaat, Eljero Elia, Steven Berghuis, John Guidetti en Graziano Pellè. Saillant detail is dat enkel Berghuis een behoorlijke transfersom kostte; de anderen kwamen op huurbasis, transfervrij of voor een bescheiden bedrag. Het mislukken van andere dure jongens, zoals Vejinovic, Toornstra en Amrabat, toont aan dat een hoge transfersom bij Van Geel absoluut niet betekent dat de nieuweling ook daadwerkelijk een betere aanwinst zal zijn. 

Sterker nog: het is misschien wel waarom de TD erin slaagde om Feyenoord van de financiële afgrond af te helpen, met een kampioenschap als kers op de taart. Met een klein budget lijkt Van Geel wel op zijn best, want in de zomers van 2015 en 2017 gaf hij veel uit, maar boekte hij een relatief laag slagingspercentage. Als we van alle rapportcijfers een gemiddelde trekken, komen we uit op een 5,7. Een nipte voldoende dus, maar lang niet hoog genoeg om weer aan te kunnen haken bij Ajax en PSV. Voor Feyenoord lijkt het dan ook alleen maar goed dat Van Geel na dit seizoen uitgezwaaid gaat worden in Rotterdam-Zuid.POLL: Voor Feyenoord is het goed dat Van Geel na dit seizoen vertrekt

Vandaag 26 Februari 2020

  • teaser
  • compact
Juventus wacht zware kluif na verrassende nederlaag bij Lyon

Juventus wacht zware kluif na verrassende nederlaag bij Lyon

Juventus wacht een allesbehalve makkelijke return tegen Olympique Lyon in de Champions League. In ...

0
Late ineenstorting Real Madrid brengt ze benarde situatie

Late ineenstorting Real Madrid brengt ze benarde situatie

Real Madrid heeft zichzelf in de slotfase tegen Manchester City een slechte dienst bewezen. <i>De ...

24
Verschillende reacties op Larsson-transfer: "Wie gaat nu linksbuiten spelen?"

Verschillende reacties op Larsson-transfer: "Wie gaat nu linksbuiten spelen?"

Sam Larsson lijkt Feyenoord midden in het seizoen te verlaten voor de Chinese Super League. Niet ...

112
Tirade Klinsmann uitgelekt: directie en spelers keihard aangepakt

Tirade Klinsmann uitgelekt: directie en spelers keihard aangepakt

Een intern dossier van de vertrokken Hertha BSC-trainer Jürgen Klinsmann is in de handen gekomen ...

32
VI: Feyenoord werkt mee aan miljoenentransfer Larsson naar China

VI: Feyenoord werkt mee aan miljoenentransfer Larsson naar China

Ondanks dat de tweede seizoenshelft in volle gang is raakt Feyenoord nog een speler kwijt. Volgens ...

376
Grappende Kluivert: "Verliezen van Belgen? Daar kan ik niet mee thuiskomen"

Grappende Kluivert: "Verliezen van Belgen? Daar kan ik niet mee thuiskomen"

AS Roma won vorige week thuis met 1-0 van AA Gent in de Europa League. Donderdag hopen de Romeinen ...

38
Watford verlengt met Janmaat ondanks aanhoudend blessureleed

Watford verlengt met Janmaat ondanks aanhoudend blessureleed

Daryl Janmaat heeft zijn contract bij Watford verlengd tot medio 2022. Ondanks dat de Nederlandse ...

14
📸 Flinke hoofdwond De Ligt, Olympique Lyon profiteert direct

📸 Flinke hoofdwond De Ligt, Olympique Lyon profiteert direct

Tijdens een luchtduel bij Olympique Lyon - Juventus raakte Matthijs de Ligt geblesseerd aan het ...

97
'Museumstuk' Veerman mist volksfeest in Hamburg: "Heb ik weer"

'Museumstuk' Veerman mist volksfeest in Hamburg: "Heb ik weer"

Henk Veerman kan sinds afgelopen zaterdag niet meer stuk bij Sankt Pauli. De Nederlandse spits ...

49
De Boer over situatie rond Jans: "Heeft invloed op Nederlands trainersgilde"

De Boer over situatie rond Jans: "Heeft invloed op Nederlands trainersgilde"

Het racisme-incident van Ron Jans bij FC Cincinnati heeft collega-trainer Frank de Boer enorm ...

121
Guardiola gekraakt bij Ziggo Sport: "Maakt rare beslissingen qua opstellingen"

Guardiola gekraakt bij Ziggo Sport: "Maakt rare beslissingen qua opstellingen"

Pep Guardiola heeft vanavond een aantal verrassingen doorgevoerd in de basis van Manchester City op ...

47
Eredivisie-clubs negeerden Mertens: "Ze keken liever in het buitenland"

Eredivisie-clubs negeerden Mertens: "Ze keken liever in het buitenland"

Dries Mertens schoot zich dinsdagavond fraai de recordboeken in van Napoli . Door zijn goal tegen FC ...

82
<strong>Zidane en Guardiola laten aantal toppers links liggen in CL-kraker</strong>

Zidane en Guardiola laten aantal toppers links liggen in CL-kraker

Bij de Champions League-kraker tussen Real Madrid en Manchester City zitten de nodige sterspelers op ...

25
'Werner op weg naar Liverpool voor geweldig miljoenensalaris'

'Werner op weg naar Liverpool voor geweldig miljoenensalaris'

Dat Liverpool interesse heeft in Timo Werner is inmiddels een publiek geheim. De Engelsen worden ...

362
Konterman aangesteld als tijdelijke coach van Oranje onder 19

Konterman aangesteld als tijdelijke coach van Oranje onder 19

Bert Konterman is voorlopig de nieuwe coach van Oranje onder 19 jaar. De 49-jarige trainer neemt per ...

28

Gisteren 25 Februari 2020

'Zlatan Ibrahimovic (38) kan waanzinnig contract tekenen'

'Zlatan Ibrahimovic (38) kan waanzinnig contract tekenen'

AC Milan heeft Zlatan Ibrahimovic een nieuw contract voorgesteld. De 38-jarige Zweed kan zijn ...

1046
Zorgen om Frenkie de Jong: "Daar komt hij helemaal niet aan toe"

Zorgen om Frenkie de Jong: "Daar komt hij helemaal niet aan toe"

FC Barcelona heeft dinsdagavond een 1-1 gelijkspel overgehouden aan het Champions League-duel met ...

230
Wenger: "Voor Chelsea zit het erop, dat is 95% zeker"

Wenger: "Voor Chelsea zit het erop, dat is 95% zeker"

Vorig seizoen kroonde Liverpool zich ten koste van Tottenham Hotspur tot winnaar van de Champions ...

109
Lof voor arbitragekorps Nederland: "Nergens inderdaad"

Lof voor arbitragekorps Nederland: "Nergens inderdaad"

In Nederland ligt de arbitrage na afgelopen weekend opnieuw zwaar onder vuur. Iwan van Duren breekt ...

116
Steun voor De Ligt bij Juventus: "Die kwaliteiten heeft hij"

Steun voor De Ligt bij Juventus: "Die kwaliteiten heeft hij"

Het debuutseizoen van Matthijs de Ligt bij Juventus verloopt met horten en stoten. Toch heeft ...

181
Fans gaan massaal los over Ajax na debacle Chelsea

Fans gaan massaal los over Ajax na debacle Chelsea

Ajax werd in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld door toedoen van Chelsea en ...

564
Bayern al bijna zeker kwartfinalist, Barça speelt gelijk in Napels

Bayern al bijna zeker kwartfinalist, Barça speelt gelijk in Napels

<div><b>Bayern München heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting de kwartfinales van de ...

71
Fans zien nog maar één oplossing voor Frenkie de Jong

Fans zien nog maar één oplossing voor Frenkie de Jong

Frenkie de Jong heeft nog steeds problemen in het shirt van FC Barcelona. De Oranje-international ...

165
Jans blijft zich verbazen: "Als je dat verkeerd uitlegt, tja..."

Jans blijft zich verbazen: "Als je dat verkeerd uitlegt, tja..."

Ron Jans voelt zich belazerd. De trainer stapte onlangs op bij FC Cincinnati, maar heeft het gevoel ...

318
'Hakim Ziyech stuit mogelijk op groot probleem in Londen'

'Hakim Ziyech stuit mogelijk op groot probleem in Londen'

Hakim Ziyech verruilt Ajax komende zomer voor Chelsea. In de Londenaren heeft de sterspeler ...

795
"Dat leeft daar gewoon echt. Het is gewoon ongelofelijk"

"Dat leeft daar gewoon echt. Het is gewoon ongelofelijk"

Valentijn Driessen is enthousiast over de inhaalrace van Feyenoord. Toch heeft de journalist van ...

186
Dries Mertens maakt heerlijke goal tegen FC Barcelona (🎥)

Dries Mertens maakt heerlijke goal tegen FC Barcelona (🎥)

Dries Mertens heeft dinsdagavond maar weer eens zijn waarde bewezen voor Napoli. De Belgische ...

38
'Van Dijk krijgt astronomisch prijskaartje te horen'

'Van Dijk krijgt astronomisch prijskaartje te horen'

Liverpool stevent probleemloos af op de allereerste landstitel sinds 1990. Een jaar na het winnen ...

3469
"Die Zoet neemt niet echt sportief revanche op PSV"

"Die Zoet neemt niet echt sportief revanche op PSV"

Jeroen Zoet verraste in januari door zich te laten verhuren aan FC Utrecht. De van PSV afkomstige ...

343
Wenger wijst naar Frenkie voor Barça-probleem: "Sitting player"

Wenger wijst naar Frenkie voor Barça-probleem: "Sitting player"

Lionel Messi verklaarde eerder dit seizoen dat FC Barcelona momenteel niet de kwaliteiten bezit om ...

430