Analyse: is de trainersloopbaan van Verbeek geflopt?

Gertjan Verbeek is afgelopen maandag op straat gezet door FC Twente. De noodlijdende eredivisionist verwijt hem de aanhoudende sportieve malaise alsmede een gebrek aan chemie met de spelersgroep. Volgens critici is zijn trainersloopbaan op topniveau nu wel klaar, maar is dat ook zo? SoccerNews.nl nam zijn carrière tot nu toe onder de loep.

'Goede rechterhand' van Foppe

Verbeek was als voetballer van sc Heerenveen al bezig met het trainersvak door zich bezig te houden met de jeugdopleiding. De geboren Deventenaar ontwikkelde zich snel in Friesland, waar Foppe de Haan voldoende potentie zag om hem als assistent-trainer bij de hoofdmacht te halen. Diens leermeester noemde hem in 2001 'een goede rechterhand'. "We hebben hier dingen ontwikkeld waardoor we van de zestiende plaats van de Eerste Divisie tot de Champions League zijn gegroeid", zei Verbeek destijds zelf in de Leeuwarder Courant.

Vertrouwen in Almelo

Verbeek maakte in Heerenveen kenbaar dat hij op termijn op eigen benen wilde staan als trainer. De invitatie van Heracles Almelo in 2001 kwam dan ook als geroepen. Als nieuwkomer had Verbeek direct al een duidelijke koers in gedachten. "Het ging soms hard tegen hard. Gertjan is iemand die een leider accepteert als die capaciteiten heeft. Dat had hij met Riemer (Van der Velde, red.) en met mij ook. We kwamen er altijd uit. Hij eist prestaties, maar als je zijn respect afdwingt, is het goed", oordeelde toenmalig voorzitter Jan Smit in TC/Tubantia. Het bleek succesvol, want Heracles klom onder zijn leiding op naar plek vier. Zijn opvolger Peter Bosz zette vervolgens de kers op de taart in de vorm van promotie naar de Eredivisie.Succesverhaal in Heerenveen

Na drie seizoenen had Verbeek zelf ook voor die route kunnen kiezen, ware het niet dat zijn droombaan vrij kwam: hoofdtrainer van sc Heerenveen. Na zijn vertrek uit Friesland lag het al voor de hand dat hij op termijn terug zou gaan om het stokje over te nemen van De Haan. Het opvolgen van een clubicoon kent doorgaans een hoge moeilijkheidsgraad, maar Verbeek had er ogenschijnlijk geen moeite mee. Heerenveen kwalificeerde zich vier jaar op rij voor de UEFA Cup en overwinterde zelfs tweemaal in dat toernooi. Zelfs zijn illustere voorganger kon hem dat niet nazeggen.

In het seizoen 2007-2008 kwam de leiding van sc Heerenveen desondanks tot de conclusie dat het beter zou zijn om met een nieuw gezicht aan de slag te gaan. Zijn Noorse opvolger Trond Sollied won de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis, maar veel supporters praten tien jaar later nog steeds over dat laatste seizoen onder Verbeek. Hij wist echt een voetbalmachine neer te zetten in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen maakte als nummer vijf van de Eredivisie maar liefst 88 competitiedoelpunten. Ter vergelijking: PSV werd landskampioen met 65 treffers...

Met applaus weg uit De Kuip

Feyenoord was in die tijd alleen nog qua naam en entourage een topclub in Nederland. De Rotterdammers hadden dringend behoefte aan vernieuwing en daarbij koos men voor Verbeek. Ook in De Kuip ging hij vol goede moed aan de slag, maar ditmaal stuitte hij naar eigen zeggen op serieuze weerstand van de overige vijf procent. "Met 95 procent van de mensen heb ik geen problemen gehad. Maar met een aantal anderen had ik een relatie waar nogal wat druk op stond. Dat kan ik niet ontkennen, en dat heeft me de kop gekost, samen met de teleurstellende resultaten. En daar is de trainer nu eenmaal eindverantwoordelijk voor", vertelde hij later aan HP/De Tijd.Gezien de resultaten van Feyenoord lag het voor de hand om Verbeek als kop-van-jut aan te wijzen, maar een deel van de trouwe achterban geloofde wél in zijn visie. Na de bekendmaking van het ontslag protesteerden een groep supporters bij De Kuip met teksten als 'Gertjan moet blijven'. In de daaropvolgende wedstrijd, nota bene in Heerenveen, werd de spelersgroep juist uitgekotst. Een pikant detail: in de jaren erna kwam Feyenoord er juist bovenop door te kiezen voor een frisse en jonge groep, één van diens belangrijkste wensen.

Revanche met uitzonderlijk sterk seizoen

Na zijn ontslag bij Feyenoord kreeg Verbeek steun van een oude bekende: Heracles. De oefenmeester werd voor de tweede keer aangesteld als eindverantwoordelijke in Almelo. Dat bleek een wijs besluit, want er werd een uitzonderlijk hoog puntenaantal neergezet met Bas Dost als dé uitblinker: 56. In de play-offs ging de Europese droom weliswaar op sneue wijze in rook op door toedoen van Roda JC, maar oud-voorzitter Jan Smit was hem eerder dit jaar nóg dankbaar.  In De Telegraaf zei hij: "Hij heeft als vroegere Heracles-trainer een zeer belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van onze club. De supporters zullen hem daar eeuwig dankbaar voor blijven."

Ruw einde na mooie AZ-jaren

Verbeek en Heracles waren overeengekomen dat hij na een jaar weer mocht vertrekken in het geval van positieverbetering. Die kans werd hem aangereikt door AZ. In Alkmaar groeide eveneens iets moois onder zijn leiding: twee vierde plekken op rij, een halve finale in het bekertoernooi én een kwartfinaleplek in de Europa League. Het verval in het derde seizoen bleek riant, maar werd positief afgesloten door PSV te verslaan in de bekerfinale. In het daaropvolgende seizoen keerde AZ terug naar de subtop na een nieuwe zege op de Eindhovenaren, maar gek genoeg werd hij daags erna plotseling ontslagen."Maar dit ontslag heeft niets met de resultaten te maken", zo maakte technisch directeur Earnest Stewart destijds duidelijk. De chemie tussen trainer en spelersgroep zou zijn verdwenen. "Qua resultaten is het prima gegaan. Maar de goede resultaten hebben misschien wel een beetje verbloemd wat zich onderhuids afspeelde." AZ ging er overigens niet beter door presteren. Sterker nog: de Alkmaarders zakten uiteindelijk af naar de achtste plaats in de Eredivisie en grepen naast een Europees ticket.

Kort avontuur in Duitsland

Verbeek had het na zijn ontslag als AZ-trainer wel even gehad met Nederland. Het buitenland sprak hem zeer aan, met Duitsland in het bijzonder. Verbeek ging in oktober 2013 dan ook met alle liefde in op het aanbod van 1. FC Nürnberg. Het bleek geen doorslaand succes. De trainer kreeg het kwakkelende team niet meer op de rails en werd vlak voor het competitieslot nog ontslagen. "Het besluit om Verbeek te ontslaan was wel zwaar. Hij heeft hard gewerkt. Maar op dit moment heeft lijfsbehoud onze hoogste prioriteit", oordeelde sportdirecteur Martin Bader, die hem een maand eerder nog een nieuw contract voorschotelde in het geval van degradatie. Verbeek werd daarmee slachtoffer van kansloos paniekbeleid, aangezien Nürnberg alsnog degradeerde uit de Tweede Bundesliga.Nieuw elan in Bochum

Zijn ontslag in Neurenberg had geen verstrekkende gevolgen voor zijn imago. VfL Bochum prikte er al snel doorheen door hem alsnog naar de Tweede Bundesliga te halen. Verbeek eindigde in zijn eerste seizoen direct als vijfde met aantrekkelijk voetbal, maar mede door aanhoudend blessureleed bleek het nadien niet mogelijk om deze ontwikkeling door te trekken. Na ruim tweeënhalf jaar ontstond er een meningsverschil tussen beide partijen, waardoor er geen draagvlak meer bestond om door te gaan. "Als je elkaar niet meer volledig vertrouwt, dan moet je als nette mensen uit elkaar gaan. En dat hebben we gedaan", luidde zijn conclusie in gesprek met de NOS.

Twente-droom blijkt nachtmerrie

Enkele maanden na zijn vertrek uit Duitsland had Verbeek wederom beet. Collega René Hake kwam op straat te staan, waarna zijn jeugdliefde FC Twente doorschakelde door hem aan te stellen als nieuwe trainer. In Enschede stond de oefenmeester voor een loodzware taak om de kwakkelende ploeg met beperkte middelen weer op te bouwen. Verbeek begon met frisse moed, maar raakte al snel verstrikt in een web vol moeilijkheden. Zo ageerde de spelersgroep tegen de defensieve speelstijl en lukte het maar één keer om een competitieduel winnend af te sluiten. Afgelopen maandag viel daardoor het doek.

Conclusie: Gertjan Verbeek is door zijn eigenzinnigheid niet de makkelijkste trainer om mee te werken. De Deventenaar laat zich niet makkelijk overtuigen door andersdenkenden en dat roept zeker in de voetballerij snel weerstand op, maar het is zeker niet zo dat hij overal een puinhoop achterlaat. Onder stabiele directies heeft Verbeek aangetoond dat hij meerdere seizoenen prima kan werken met mooie successen als bewijs. In de onrustige trainerswereld zal daarom vroeg of laat ongetwijfeld weer plek zijn voor Verbeek.

POLL: Krijgt Verbeek nog een mooie klus in het vervolg?

Vandaag 14 December 2019

  • teaser
  • compact
De Jong baalt van Spaanse arbitrage: 'Dan ook voor ons'

De Jong baalt van Spaanse arbitrage: 'Dan ook voor ons'

Frenkie de Jong vindt dat FC Barcelona is bestolen tegen Real Sociedad. Zijn werkgever kreeg een ...

6
Feyenoord-fans laten opvallend geluid horen over Kuyt

Feyenoord-fans laten opvallend geluid horen over Kuyt

Feyenoord onder 19 jaar heeft zich ondanks een 3-0 nederlaag tegen PSV gekwalificeerd voor de ...

29
Steijn zet deur wagenwijd open: 'Wie weet in de zomer'

Steijn zet deur wagenwijd open: 'Wie weet in de zomer'

Maurice Steijn heeft een streep gezet door een snelle comeback bij ADO Den Haag. Een gesprek met ...

22
ADO en Groningen lopen rood aan in duel zonder winnaar

ADO en Groningen lopen rood aan in duel zonder winnaar

ADO Den Haag en FC Groningen hebben elkaar zaterdagavond in evenwicht gehouden. In het Cars Jeans ...

65
Waarschuwing rond Eredivisie-kraker: "Tegen Ajax zijn deze verboden"

Waarschuwing rond Eredivisie-kraker: "Tegen Ajax zijn deze verboden"

Er is begin deze week groen licht gegeven voor de Eredivisie-topper tussen AZ en Ajax. Het duel kan ...

153
Frenkie de Jong wekt verbazing bij Barcelona: 'Onvergeeflijk'

Frenkie de Jong wekt verbazing bij Barcelona: 'Onvergeeflijk'

Frenkie de Jong is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om FC Barcelona bij de hand te nemen. Spaanse ...

290
Advocaat wekt onbegrip: "Een stuk amateurtoneel"

Advocaat wekt onbegrip: "Een stuk amateurtoneel"

Valentijn Driessen stoort zich aan de uitlatingen van Dick Advocaat na de 3-2 nederlaag bij FC ...

77
Pierie spreekt zich uit: "Ik ben ervan overtuigd"

Pierie spreekt zich uit: "Ik ben ervan overtuigd"

Kik Pierie liet onlangs doorschemeren open te staan voor een verhuurperiode. Toch geniet de jonge ...

76
<strong>De 11 namen bij FC Twente en Vitesse: Honda keert terug</strong>

De 11 namen bij FC Twente en Vitesse: Honda keert terug

Vitesse hoopt na een reeks van zes competitieduels zonder zege, waarvan vijf opeenvolgende ...

36
Domper dreigt voor Wijnaldum: 'Waarschijnlijke scenario'

Domper dreigt voor Wijnaldum: 'Waarschijnlijke scenario'

Georginio Wijnaldum dreigt het EK voor clubteams in Qatar te moeten missen. Volgens ...

103
'Miljoenenaankoop Ajax heeft nu al een groot probleem'

'Miljoenenaankoop Ajax heeft nu al een groot probleem'

Ajax spendeerde afgelopen zomer talloze miljoenen aan nieuwe spelers en we mogen onderhand ...

348
Perez pakt Ziyech aan: "Daarom had hij veertig procent balverlies"

Perez pakt Ziyech aan: "Daarom had hij veertig procent balverlies"

Ajax had dit seizoen andermaal een grote rol willen opeisen in de Champions League, maar afgelopen ...

109
'Van Dijk kan opnieuw megatransfer maken na EURO 2020'

'Van Dijk kan opnieuw megatransfer maken na EURO 2020'

Matthijs de Ligt is genoemd als mogelijke opvolger van Sergio Ramos bij Real Madrid, maar mogelijk ...

668
'Serieus probleem dreigt voor Feyenoord-kandidaat Cocu'

'Serieus probleem dreigt voor Feyenoord-kandidaat Cocu'

Phillip Cocu dreigt ook zijn tweede avontuur in het buitenland al snel te verspelen. Na de ...

115
<strong>De 11 namen bij Fortuna en RKC: 'christmas present' bij thuisploeg</strong>

De 11 namen bij Fortuna en RKC: 'christmas present' bij thuisploeg

RKC en Fortuna Sittard promoveerden afgelopen seizoen naar de Eredivisie. Vandaag staan de twee ...

18

Gisteren 13 December 2019

🎥 Feest in kleedkamer FC Volendam na binnenslepen periodetitel

🎥 Feest in kleedkamer FC Volendam na binnenslepen periodetitel

FC Volendam wist op vrijdagavond met 1-4 van MVV te winnen en dat betekent dat de tweede ...

56
'Mourinho probeert Eriksen te bespelen op trainingen'

'Mourinho probeert Eriksen te bespelen op trainingen'

Christian Eriksen beschikt nog altijd over een aflopend contract bij Tottenham Hotspur en zou dus ...

365
Volendam wint periodetitel: "Een feestje moet je altijd vieren"

Volendam wint periodetitel: "Een feestje moet je altijd vieren"

FC Volendam heeft zich op vrijdagavond de tweede periodetitel van de Keuken Kampioen Divisie ...

40
Utrecht gelooft er nog in: 'Vierde plaats is haalbaar'

Utrecht gelooft er nog in: 'Vierde plaats is haalbaar'

Veel voetbalkenners hadden zich dit seizoen toch wat meer voorgesteld van FC Utrecht. De ...

92
<strong>LEESTIP: Deze stuntploegen verbazen in de Europese topcompetities dit seizoen</strong>

LEESTIP: Deze stuntploegen verbazen in de Europese topcompetities dit seizoen

De eerste seizoenshelft zit er in de Europese topcompetities bijna op, en dus is het tijd om de ...

393
VI-heren pleiten voor vaste verandering in Oranje-opstelling

VI-heren pleiten voor vaste verandering in Oranje-opstelling

Bondscoach Ronald Koeman werkt bij het Nederlands elftal toch veelal met een vaste basisopstelling, ...

737
Van der Gijp en Derksen fileren PSV'er: 'Verkopen, wordt nooit wat'

Van der Gijp en Derksen fileren PSV'er: 'Verkopen, wordt nooit wat'

PSV was van zins om zijn Europa League-avontuur met een positief gevoel af te sluiten, maar dat ...

735
Fans gaan helemaal los over Ajax-talenten: 'Ongelooflijk'

Fans gaan helemaal los over Ajax-talenten: 'Ongelooflijk'

Na de 0-1 nederlaag tegen Valencia en dus de Champions League-uitschakeling is er al weer ruimte ...

631
Debutant Hansen draagt bij aan overwinning Jong Ajax bij Cambuur

Debutant Hansen draagt bij aan overwinning Jong Ajax bij Cambuur

Waar het momenteel wat minder goed gaat met het grote Ajax, kan de koek bij de beloften van de ...

161
Willem II houdt goede gevoel vast en zet ook Heerenveen opzij

Willem II houdt goede gevoel vast en zet ook Heerenveen opzij

Willem II presteert nu al een tijdje fantastisch in de Eredivisie en won vorige week bijvoorbeeld ...

98
'Spits Chelsea is reserverol beu en kiest voor Italiaanse wintertransfer'

'Spits Chelsea is reserverol beu en kiest voor Italiaanse wintertransfer'

Oliver Giroud is op weg naar de Serie A. Volgens L'Équipe verruild de ervaren Franse spits Chelsea ...

129
Oud Inter-speler haalt uit naar De Boer: "Slechtste trainer in de geschiedenis"

Oud Inter-speler haalt uit naar De Boer: "Slechtste trainer in de geschiedenis"

Frank de Boer kende bij Internazionale in 2016 een belabberde periode, dat resulteerde in een ...

598
Ziyech over imago: "Mensen hebben een heel ander beeld van me, zoals arrogant"

Ziyech over imago: "Mensen hebben een heel ander beeld van me, zoals arrogant"

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van Hakim Ziyech, denkt de stylist van Ajax zelf. De 26-jarige ...

172
"Feyenoord speelde tegen Porto de beste wedstrijd van het seizoen"

"Feyenoord speelde tegen Porto de beste wedstrijd van het seizoen"

Ondanks de nederlaag van Feyenoord bij FC Porto (3-2) waren René van der Gijp en Johan Boskamp te ...

216
Rooney leert veel van Cocu en staat te trappelen om weer te spelen

Rooney leert veel van Cocu en staat te trappelen om weer te spelen

Wayne Rooney is er klaar voor om Derby County bij de hand te nemen. <i>The Rams</i> staan onder ...

112