Analyse: is de trainersloopbaan van Verbeek geflopt?

Gertjan Verbeek is afgelopen maandag op straat gezet door FC Twente. De noodlijdende eredivisionist verwijt hem de aanhoudende sportieve malaise alsmede een gebrek aan chemie met de spelersgroep. Volgens critici is zijn trainersloopbaan op topniveau nu wel klaar, maar is dat ook zo? SoccerNews.nl nam zijn carrière tot nu toe onder de loep.

'Goede rechterhand' van Foppe

Verbeek was als voetballer van sc Heerenveen al bezig met het trainersvak door zich bezig te houden met de jeugdopleiding. De geboren Deventenaar ontwikkelde zich snel in Friesland, waar Foppe de Haan voldoende potentie zag om hem als assistent-trainer bij de hoofdmacht te halen. Diens leermeester noemde hem in 2001 'een goede rechterhand'. "We hebben hier dingen ontwikkeld waardoor we van de zestiende plaats van de Eerste Divisie tot de Champions League zijn gegroeid", zei Verbeek destijds zelf in de Leeuwarder Courant.

Vertrouwen in Almelo

Verbeek maakte in Heerenveen kenbaar dat hij op termijn op eigen benen wilde staan als trainer. De invitatie van Heracles Almelo in 2001 kwam dan ook als geroepen. Als nieuwkomer had Verbeek direct al een duidelijke koers in gedachten. "Het ging soms hard tegen hard. Gertjan is iemand die een leider accepteert als die capaciteiten heeft. Dat had hij met Riemer (Van der Velde, red.) en met mij ook. We kwamen er altijd uit. Hij eist prestaties, maar als je zijn respect afdwingt, is het goed", oordeelde toenmalig voorzitter Jan Smit in TC/Tubantia. Het bleek succesvol, want Heracles klom onder zijn leiding op naar plek vier. Zijn opvolger Peter Bosz zette vervolgens de kers op de taart in de vorm van promotie naar de Eredivisie.Succesverhaal in Heerenveen

Na drie seizoenen had Verbeek zelf ook voor die route kunnen kiezen, ware het niet dat zijn droombaan vrij kwam: hoofdtrainer van sc Heerenveen. Na zijn vertrek uit Friesland lag het al voor de hand dat hij op termijn terug zou gaan om het stokje over te nemen van De Haan. Het opvolgen van een clubicoon kent doorgaans een hoge moeilijkheidsgraad, maar Verbeek had er ogenschijnlijk geen moeite mee. Heerenveen kwalificeerde zich vier jaar op rij voor de UEFA Cup en overwinterde zelfs tweemaal in dat toernooi. Zelfs zijn illustere voorganger kon hem dat niet nazeggen.

In het seizoen 2007-2008 kwam de leiding van sc Heerenveen desondanks tot de conclusie dat het beter zou zijn om met een nieuw gezicht aan de slag te gaan. Zijn Noorse opvolger Trond Sollied won de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis, maar veel supporters praten tien jaar later nog steeds over dat laatste seizoen onder Verbeek. Hij wist echt een voetbalmachine neer te zetten in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen maakte als nummer vijf van de Eredivisie maar liefst 88 competitiedoelpunten. Ter vergelijking: PSV werd landskampioen met 65 treffers...

Met applaus weg uit De Kuip

Feyenoord was in die tijd alleen nog qua naam en entourage een topclub in Nederland. De Rotterdammers hadden dringend behoefte aan vernieuwing en daarbij koos men voor Verbeek. Ook in De Kuip ging hij vol goede moed aan de slag, maar ditmaal stuitte hij naar eigen zeggen op serieuze weerstand van de overige vijf procent. "Met 95 procent van de mensen heb ik geen problemen gehad. Maar met een aantal anderen had ik een relatie waar nogal wat druk op stond. Dat kan ik niet ontkennen, en dat heeft me de kop gekost, samen met de teleurstellende resultaten. En daar is de trainer nu eenmaal eindverantwoordelijk voor", vertelde hij later aan HP/De Tijd.Gezien de resultaten van Feyenoord lag het voor de hand om Verbeek als kop-van-jut aan te wijzen, maar een deel van de trouwe achterban geloofde wél in zijn visie. Na de bekendmaking van het ontslag protesteerden een groep supporters bij De Kuip met teksten als 'Gertjan moet blijven'. In de daaropvolgende wedstrijd, nota bene in Heerenveen, werd de spelersgroep juist uitgekotst. Een pikant detail: in de jaren erna kwam Feyenoord er juist bovenop door te kiezen voor een frisse en jonge groep, één van diens belangrijkste wensen.

Revanche met uitzonderlijk sterk seizoen

Na zijn ontslag bij Feyenoord kreeg Verbeek steun van een oude bekende: Heracles. De oefenmeester werd voor de tweede keer aangesteld als eindverantwoordelijke in Almelo. Dat bleek een wijs besluit, want er werd een uitzonderlijk hoog puntenaantal neergezet met Bas Dost als dé uitblinker: 56. In de play-offs ging de Europese droom weliswaar op sneue wijze in rook op door toedoen van Roda JC, maar oud-voorzitter Jan Smit was hem eerder dit jaar nóg dankbaar.  In De Telegraaf zei hij: "Hij heeft als vroegere Heracles-trainer een zeer belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van onze club. De supporters zullen hem daar eeuwig dankbaar voor blijven."

Ruw einde na mooie AZ-jaren

Verbeek en Heracles waren overeengekomen dat hij na een jaar weer mocht vertrekken in het geval van positieverbetering. Die kans werd hem aangereikt door AZ. In Alkmaar groeide eveneens iets moois onder zijn leiding: twee vierde plekken op rij, een halve finale in het bekertoernooi én een kwartfinaleplek in de Europa League. Het verval in het derde seizoen bleek riant, maar werd positief afgesloten door PSV te verslaan in de bekerfinale. In het daaropvolgende seizoen keerde AZ terug naar de subtop na een nieuwe zege op de Eindhovenaren, maar gek genoeg werd hij daags erna plotseling ontslagen."Maar dit ontslag heeft niets met de resultaten te maken", zo maakte technisch directeur Earnest Stewart destijds duidelijk. De chemie tussen trainer en spelersgroep zou zijn verdwenen. "Qua resultaten is het prima gegaan. Maar de goede resultaten hebben misschien wel een beetje verbloemd wat zich onderhuids afspeelde." AZ ging er overigens niet beter door presteren. Sterker nog: de Alkmaarders zakten uiteindelijk af naar de achtste plaats in de Eredivisie en grepen naast een Europees ticket.

Kort avontuur in Duitsland

Verbeek had het na zijn ontslag als AZ-trainer wel even gehad met Nederland. Het buitenland sprak hem zeer aan, met Duitsland in het bijzonder. Verbeek ging in oktober 2013 dan ook met alle liefde in op het aanbod van 1. FC Nürnberg. Het bleek geen doorslaand succes. De trainer kreeg het kwakkelende team niet meer op de rails en werd vlak voor het competitieslot nog ontslagen. "Het besluit om Verbeek te ontslaan was wel zwaar. Hij heeft hard gewerkt. Maar op dit moment heeft lijfsbehoud onze hoogste prioriteit", oordeelde sportdirecteur Martin Bader, die hem een maand eerder nog een nieuw contract voorschotelde in het geval van degradatie. Verbeek werd daarmee slachtoffer van kansloos paniekbeleid, aangezien Nürnberg alsnog degradeerde uit de Tweede Bundesliga.Nieuw elan in Bochum

Zijn ontslag in Neurenberg had geen verstrekkende gevolgen voor zijn imago. VfL Bochum prikte er al snel doorheen door hem alsnog naar de Tweede Bundesliga te halen. Verbeek eindigde in zijn eerste seizoen direct als vijfde met aantrekkelijk voetbal, maar mede door aanhoudend blessureleed bleek het nadien niet mogelijk om deze ontwikkeling door te trekken. Na ruim tweeënhalf jaar ontstond er een meningsverschil tussen beide partijen, waardoor er geen draagvlak meer bestond om door te gaan. "Als je elkaar niet meer volledig vertrouwt, dan moet je als nette mensen uit elkaar gaan. En dat hebben we gedaan", luidde zijn conclusie in gesprek met de NOS.

Twente-droom blijkt nachtmerrie

Enkele maanden na zijn vertrek uit Duitsland had Verbeek wederom beet. Collega René Hake kwam op straat te staan, waarna zijn jeugdliefde FC Twente doorschakelde door hem aan te stellen als nieuwe trainer. In Enschede stond de oefenmeester voor een loodzware taak om de kwakkelende ploeg met beperkte middelen weer op te bouwen. Verbeek begon met frisse moed, maar raakte al snel verstrikt in een web vol moeilijkheden. Zo ageerde de spelersgroep tegen de defensieve speelstijl en lukte het maar één keer om een competitieduel winnend af te sluiten. Afgelopen maandag viel daardoor het doek.

Conclusie: Gertjan Verbeek is door zijn eigenzinnigheid niet de makkelijkste trainer om mee te werken. De Deventenaar laat zich niet makkelijk overtuigen door andersdenkenden en dat roept zeker in de voetballerij snel weerstand op, maar het is zeker niet zo dat hij overal een puinhoop achterlaat. Onder stabiele directies heeft Verbeek aangetoond dat hij meerdere seizoenen prima kan werken met mooie successen als bewijs. In de onrustige trainerswereld zal daarom vroeg of laat ongetwijfeld weer plek zijn voor Verbeek.

POLL: Krijgt Verbeek nog een mooie klus in het vervolg?

Gisteren 04 Juli 2020

Milan lijkt titelaspiraties Lazio definitief de kop in te drukken

Milan lijkt titelaspiraties Lazio definitief de kop in te drukken

Lazio lijkt de titelaspiraties definitief vaarwel te kunnen zeggen. De nummer twee van de Serie A ...

53
'Ervaren rot Pellegrino tekent voor twee jaar bij Real Betis'

'Ervaren rot Pellegrino tekent voor twee jaar bij Real Betis'

Manuel Pellegrini wordt zo goed als zeker de nieuwe trainer van Real Betis. Toonaangevend Spaanse ...

34
Oudgedienden zetten Chelsea weer op het goede spoor na midweekse uitglijder

Oudgedienden zetten Chelsea weer op het goede spoor na midweekse uitglijder

Chelsea heeft zijn vierde plaats in de Premier League snel heroverd. Manchester United had die ...

27
'PSV'er vermoedelijk nóg een jaar verhuurd aan Anderlecht'

'PSV'er vermoedelijk nóg een jaar verhuurd aan Anderlecht'

Er is nog altijd geen witte rook rondom de eventuele transfer van Derrick Luckassen. Het lijkt er ...

31
<strong>Italiaanse media spuwen mening over 'naïeve' De Ligt: "Is dat nou zo moeilijk?"</strong>

Italiaanse media spuwen mening over 'naïeve' De Ligt: "Is dat nou zo moeilijk?"

Matthijs de Ligt kende een zeer sterke reeks bij Juventus en kreeg de laatste weken vanuit de ...

312
'Real Madrid zet vedettes in uitverkoop om 200 miljoen te besparen'

'Real Madrid zet vedettes in uitverkoop om 200 miljoen te besparen'

De coronacrisis treft niet alleen kleinere clubs, ook de grootmachten moeten bezuinigingen ...

274
Akkoord blijft uit: "Groningen vraagt meer dan twee keer zijn marktwaarde"

Akkoord blijft uit: "Groningen vraagt meer dan twee keer zijn marktwaarde"

Hertha BSC en FC Groningen hebben nog altijd geen akkoord bereikt over de transfer van Deyovaisio ...

318
Bayern pakt beker in boeiende finale; Bosz weer met lege handen

Bayern pakt beker in boeiende finale; Bosz weer met lege handen

Het oppermachtige Bayern München heeft na de landstitel ook de Duitse beker veroverd. In de finale ...

111
Memphis maakt ook in oefenduel tegen Nice minuten

Memphis maakt ook in oefenduel tegen Nice minuten

Memphis Depay heeft zaterdag opnieuw minuten gemaakt voor Olympique Lyon. Als invaller kwam hij ...

60
Enorme blunder Leverkusen-doelman lijkt bekerfinale in het slot te gooien (🎥)

Enorme blunder Leverkusen-doelman lijkt bekerfinale in het slot te gooien (🎥)

Het beloofde al een zware kluif voor Bayer Leverkusen te worden in de bekerfinale tegen Bayern ...

57
Ronaldo: "Dit had ik echt nodig, zodat ik weer wat vertrouwen terug krijg"

Ronaldo: "Dit had ik echt nodig, zodat ik weer wat vertrouwen terug krijg"

De derby tussen Juventus en Torino (4-1) stond zaterdagmiddag vooral in het teken van het record van ...

65
Kadioglu neemt Fenerbahçe bij de hand met twee knappe goals (🎥)

Kadioglu neemt Fenerbahçe bij de hand met twee knappe goals (🎥)

Ferdi Kadioglu kwam vorig seizoen niet aan de bak in de hoofdmacht van Fenerbahçe, maar in de ...

47
'De Roon en Hateboer dreigen ploegmaat van zestig miljoen kwijt te raken'

'De Roon en Hateboer dreigen ploegmaat van zestig miljoen kwijt te raken'

Atlético Madrid is nog altijd op zoek naar een nieuwe spits voor volgend seizoen. De nodige namen ...

54
Arsenal houdt zicht op Europees voetbal door broodnodige overwinning

Arsenal houdt zicht op Europees voetbal door broodnodige overwinning

Arsenal heeft zaterdagavond goede zaken gedaan op jacht naar Europees voetbal. Op bezoek bij het ...

31
Fraaie vrije trap Alaba bezorgt Bosz al vroege kater (🎥)

Fraaie vrije trap Alaba bezorgt Bosz al vroege kater (🎥)

Peter Bosz probeert zaterdagavond in de finale van de Duitse beker eindelijk zijn eerste prijs als ...

61