Special: 2017 het jaar dat de Italiaanse voetballiefhebber huilt

Special: 2017 het jaar dat de Italiaanse voetballiefhebber huilt
08 Oktober 2017 18:30
© ProShots

In Italië eert men zijn helden zoals nergens ter wereld. In het verleden kregen spelers zoals Paolo Maldini, Franco Baresi en vele anderen een mooi afscheid en 2017 zal het jaar zijn dat twee iconen er de brui aan gaven.

28 mei 2017 is een dag dat de fans van AS Roma nooit meer gaan vergeten: hun held Francesco Totti hing op zijn 40ste de schoenen aan de haak. Die namiddag in het mytische Stadio Olimpico is er één om nooit meer te vergeten. Totti mocht invallen en 'Keizer Totti' begon aan zijn laatste minuten als voetballer.Nadien was er hét grote afscheid met een ereronde van een wenende Totti en duizenden fans die hun tranen niet in bedwang konden houden. Een mooier afscheid bestond er niet en het was nogmaals het bewijs dat voetbal meer is dan enkel een spelletje. Totti is en was Roma en Italië nam afscheid van een voetballer die zelfs in Milaan applaus kreeg tijdens zijn laatste wedstrijd. Italië weende mee en dat zal nog een keer gaan gebeuren.

Andrea Pirlo kondigde aan dat hij in december stopt met voetballen. Zelden was er een 'nummer 6' die zo gracieus voetbalde en als een echte kunstenaar op het veld stond. De speler van New York City liet voetbal er zo simpel uitzien en met zijn inzicht en prachtige traptechniek liet hij menig voetbalfan genieten. Pirlo is dan wel geen speler die zoals Totti trouw bleef aan één club, maar in Milaan en Turijn verdient hij een staande ovatie zoals Totti. Ondergetekende zag beiden het afgelopen jaar nog aan het werk.Op een donderdagavond in de Europa League tegen Austria Wenen mocht Totti nog eens opdraven. Lopen ging niet meer, maar Totti pakte uit met twee geweldige assists die nog steeds op het netvlies gebrand staan. Dat de 'keizer' bij elke hoekschop een staande ovatie kreeg, dat zie je nergens meer. Het truitje van AS Roma met nummer 10-Totti hangt dan ook in een kader met de nodige adoratie.

Pirlo speelt in de MLS en tijdens Toronto-New York City hadden we hetzelfde gevoel. Het inzicht en voetbaldenken van Pirlo overstijgt ongeveer iedere voetballer die nu nog actief is. Waar hij het balletje wil leggen, legt hij hem ook. Zo mooi, zo gracieus... voetbal zoals het moet zijn. Net als Totti ging het lopen niet meer echt voor Pirlo, maar wat gaan we beiden missen. Pirlo en Totti, twee wereldkampioenen die in één jaar stoppen. Laten we hopen dat het andere Italiaanse boegbeeld Gianluigi Buffon nog even doorgaat. Het voetbal huilt immers al genoeg. Grazie!

Claudio Reulens

Meer foto's

Wilt u deze reactie verwijderen?

Reageren

0 reacties
Log hieronder in om te kunnen reageren of maak gratis een account aan.