De 10 meest bijzondere volksclubs in het buitenland

Soccernews

Nederland telt een aantal aantrekkelijke volksclubs, maar het buitenland zijn er nog veel meer. [i]SoccerNews.nl[/i] zet vandaag tien bijzondere clubs met zo’n cultstatus op een rijtje.

[b]10. FC Union Berlin[/b]
FC Union Berlin staat bekend als een van de voornaamste cultclubs in Duitsland. De sfeer in het stadion is fraai, maar vooral in december baart het aanzien tijdens het zogeheten [i]Weihnachtssingen[/i]. Elk jaar reizen fans af naar het stadion om gezamenlijk kerstliederen te zingen en dat leverde in 2015 een nieuw record op: 28.500 aanwezigen.

[b]9. Rayo Vallecano[/b]
De Spaanse hoofdstad Madrid heeft in Atlético en Real twee zeer succesvolle clubs. Zij eisen de meeste aandacht op, maar vergeet vooral Rayo Vallecano niet. Fans van deze club verafschuwen het moderne voetbal, maar nog belangrijker: Vallecano zorgt er standaard voor dat een deel van de opbrengsten worden gebruikt voor problemen in de eigen omgeving.

[b]8. Corinthians[/b]
Het Zuid-Amerikaanse voetbal staat bekend als temperamentvol en sfeerrijk. Deze regio kent een aantal prachtige volksclubs en het Braziliaanse Corinthians, afkomstig uit São Paulo, is daar zeker een mooi voorbeeld van. De eigen achterban is bloedfanatiek en reisde in de jaren zeventig zelfs met 70.000 man naar Rio de Janeiro om daar een belangrijke wedstrijd te bezoeken.

[b]7. Borussia Dortmund[/b]
Borussia Dortmund mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. [i]BVB[/i] heeft weliswaar een beduidend minder imposante prijzenkast, maar qua achterban moet zelfs de Duitse recordkampioen het afleggen. Vooral de befaamde Südtribune is bij velen wel bekend. Het fanatisme bij Dortmund is echt uniek.

[b]6. Napoli[/b]
Napoli is natuurlijk de oud-werkgever van Diego Maradona, die er zijn hoogtijdagen beleefde. Tot op de dag van vandaag is [i]Pluisje[/i] nog steeds een held in Napels, maar sowieso iedereen die bij Napoli tekent kan rekenen op veel steun. Tegenwoordig koppelt de club een cultstatus weer aan succes.

[b]5. Portsmouth[/b]
Portsmouth speelde iets meer dan vijf jaar geleden nog in de Europa League met een aantal grote aankopen. Het duurde echter niet lang voordat [i]Pompey[/i] bezweek onder het gevoerde wanbeleid en is tegenwoordig te bewonderen in de League Two, het vierde niveau van Engeland. Maar de club is inmiddels eigendom van de achterban en daar is men vooral trots op.

[b]4. Celtic[/b]
Celtic is de grootste club van Schotland, zeker nadat concurrent Glasgow Rangers (nu Rangers FC) failliet werd verklaard. Succes trekt natuurlijk bepaalde groeperingen aan, maar toch slaagt de club uit Glasgow er uitstekend in om de eigen cultuur te bewaken. Vooral het fanatisme van de achterban is bijzonder.

[b]3. Royal Antwerp FC[/b]
Royal Antwerp FC is de oudste nog bestaande club van België en is in het bezit van stamnummer 1. De club heeft zodoende een lange geschiedenis en ook het stadion De Bosuil straalt dat uit. [i]RAFC[/i] is een echte cultclub geworden en trekt daarmee veel mensen.

[b]2. FC Sankt Pauli[/b]
Het Millerntor Stadion is gelegen rond de Reeperbahn in Hamburg, vooral bekend vanwege de raamprostitutie en de nachtclubs. Gaandeweg verkreeg Sankt Pauli een cultstatus. Thuiswedstrijden typeren zich door een feestelijke en tolerante sfeer, waarbij de club zich openlijk uitspreekt tegen rechts-extremisme en nationalisme.

[b]1. FC United of Manchester[/b]
Manchester United is een van de grootste voetbalclubs ter wereld. Sportief gezien is dat mooi, maar de commerciële belangen gaan weleens ten koste van de fans. Om die reden besloot een supportersgroepering een eigen club op te richten: FC United of Manchester. Deze groeiende club staat bekend om de protesten tegen het moderne voetbal.

Welke club bevalt je het meest?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
757+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:10
0+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
33+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
35+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
48+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
132+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
45+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
65+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
38+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
75+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
15:31
119+
‘Oranje-international vernachelt carrière door verkeerde keuzes’
15:14
61+
Werder Bremen zet middenvelder uit selectie na weigeren reserverol
15:11
62+
‘Eredivisionist bemoeit zich met strijd om Kruys’
14:58
127+
FOTO: Ajacied Brobbey met ontbloot torso op cover Men’s Health
14:44
147+
Kieft hekelt Ajax-soap: “Dan ben je heel ver afgezakt”
14:43
138+
Klassieker laatste horde naar bekerfinale
14:41
168+
Eerste oefenwedstrijden Feyenoord bekend
14:30
11+
Oud-international nu manager van Rico Verhoeven | SN Meet Orlando Engelaar
14:19
556+
‘Ajax wil aanval versterken met oude bekende’
14:02
83+
Bizarre anekdote Jans na bekerfinale 2014: ‘Iedereen in paniek’
13:49
0+
Tragisch: kinderen PEC Zwolle-speler Lam hebben zeldzame ziekte
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie