De 11 opmerkelijke dopingaffaires in het voetbal

Soccernews

Noem het woord ‘doping’ en er ontstaan automatisch associaties met sporten als wielrennen en atletiek. Feit is wel dat óók de voetballerij is getroffen door dergelijke affaires. [i]SoccerNews.nl[/i] zet elf opvallende kwesties op een rijtje.

[b]11. SV Spakenburg[/b]
Dopinggebruik associeer je misschien niet zo snel met het amateurvoetbal, maar spelers van SV Spakenburg maakten zich er tijdens het seizoen 2011-2012 wel degelijk schuldig aan. Er werd voorafgaand aan wedstrijden CrackV3-poeder in bidons met water gestopt, zo onthulde het [i]NRC Handelsblad[/i]. Een dergelijk schandaal is uniek in het Nederlandse voetbal, alleen resulteerden onderzoeken niet in een serieuze sanctie.

[b]10. Duitsland[/b]
In 1954 bestond er nog geen dopingverbod, maar het gebruik bestond al wel degelijk. Duitsland zou de gewonnen WK-finale tegen het op dat moment schier onverslaanbare Hongarije hier zelfs aan te danken hebben. De toenmalige teamarts Franz Loogen bekende tegenover de [i]ARD[/i] dat er inderdaad injecties zijn toegepast, al ging het volgens hem op ‘onschuldige vitamine C’. Feit is wel dat acht spelers enkele maanden later te maken kregen met geelzucht.

[img]//uploads/hans-kraay-senior(29-07-2015).jpg[/img]

[b]9. Feyenoord[/b]
In de legendarische Europa Cup-wedstrijd tegen Real Madrid (1965) maakte Hans Kraay senior het winnende doelpunt. Op dat moment speelde hij met een tulband om zijn voorhoofd vanwege een gapende wond, wat gecombineerd werd met een pilletje bij de thee. “Dat was dus amfetamine”, aldus Kraay. In dezelfde wedstrijd heerste een ongewoon onvriendelijke sfeer en de beelden na de harde overtreding op publiekslieveling Coen Moulijn zijn nog steeds beroemd.

[b]8. Diego Maradona[/b]
Argentinië behoorde in 1994 tot de topfavorieten voor de eindzege op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. Alle druk lag op de schouders van Diego Maradona, maar de misschien wel beste speler aller tijden werd na de groepswedstrijd tegen Griekenland positief getest op het gebruik van efedrine. [i]Pluisje[/i] werd per direct geschorst en zonder de smaakmaker sneuvelde de Zuid-Amerikaanse formatie in de knock-outfase door toedoen van Roemenië.

[img]//uploads/diego-maradona(argentinie)(29-07-2015).jpg[/img]

[b]7. Rio Ferdinand[/b]
Het is niet bekend of Ferdinand zich ooit schuldig heeft gemaakt aan dopinggebruik. Feit is wel dat de Engelsman als verdediger van Manchester United vergat om in september 2003 een controle te ondergaan. Pas 36 uur later onderging hij alsnog een controle en hoewel deze negatief uitviel, werd hij geschorst voor acht maanden plus een boete van ruim 70.000 euro. Ferdinand moest daardoor het EK van 2004 missen.

[b]6. Pep Guardiola[/b]
In oktober 2011 werd Guardiola als speler van Brescia positief bevonden op een te hoge spiegel van nandrolon in de urine. Begin november volgde opnieuw een positieve test. Volgens de Spanjaard, momenteel hoofdtrainer van Bayern München, was dat te wijten aan vervuilde voedingssupplementen, maar desondanks werd hij voor vier maanden geschorst. Guardiola bleef echter ontkennen en in september 2009 werd hij officieel vrijgesproken.

[img]//uploads/andres-iniesta(spanje)(11-07-2010)(1).jpg[/img]

[b]5. Spaanse voetbalploeg[/b]
Spanje kroonde zich in 2010 door wereldkampioen middels een 1-0 zege op Nederland (na verlenging). De voeten van doelman Iker Casillas en matchwinnaar Andrés Iniesta maakten het verschil, maar de Madrileense dopingarts Eufemiano Fuentes onthulde in gesprek met een celgenoot dat ook international weleens op bezoek kwamen. “Als ik zou praten dan waren we Europees- noch wereldkampioen”, zo werd hij geciteerd door [i]El Mundo Deportivo[/i]. Uiteraard werd deze berichtgeving direct tegengesproken.

[b]4. Olympique Marseille[/b]
In aanloop naar de met 1-0 gewonnen Champions League-finale tegen AC Milan (1993) zou de spelersgroep van Olympique Marseille zich hebben laten injecteren. In de Franse sportkrant [i]L’Equipe[/i] maakte oud-speler Jean-Jacques Eydelie dit bekend, al kon hij de naam van het toegediende middel niet noemen. “Ik had een erg droge mond en mijn lichaam reageerde anders op de inspanningen dan ik gewend was”, liet hij optekenen. Overigens weigerden een aantal spelers het middel, waaronder de Duitser Rudi Völler.

[img]//uploads/oranje-1999(29-07-2015).jpg[/img]

[b]3. Drie Oranje-internationals[/b]
Net als Guardiola werd een drietal spelers van het Nederlands elftal veroordeeld voor het gebruik van de anabole steroïde nandrolon. Jaap Stam, Frank de Boer en Edgar Davids werden door het internationale antidopingbureau [i]WADA[/i] positief getest, maar later bleek dat de tests mogelijk niet deugden. Het drietal heeft dopinggebruik altijd ontkend. Stam speelde op dat moment voor SS Lazio, Davids bij Juventus en De Boer droeg het tricot van FC Barcelona.

[b]2. Nederlands elftal[/b]
In de jaren zeventig was dopinggebruik niet ongewoon in het Nederlandse voetbal. Feyenoord werd al als voorbeeld genoemd, aartsrivaal Ajax maakte zich er eveneens schuldig aan en zelfs Oranje ontkwam niet aan deze materie. Het gebruik van prestatie bevorderende middelen werd zelfs op het allerhoogste niveau gebruikt door de Nederlandse internationals, in de verloren WK-finales van 1974 en 1978.

[img]//uploads/juventus-wint-cl-1996(29-07-2015).jpg[/img]

[b]1. Juventus[/b]
Ajax mag geen zuiver imago hebben op het gebied van dopinggebruik, maar de Amsterdammers kennen ook de keerzijde van de medaille. In 1996 verloor Ajax de Champions League-finale tegen Juventus na strafschoppen. Het NOS-programma [i]Andere Tijden Sport[/i] liet de bloedwaarden van de Italiaanse voetballers in 2013 opnieuw onderzoeken en daarbij kwam het gebruik aan de orde. Dat is overigens geen toeval, want een rechter in Turijn kwam op basis van de periode 1994-1998 al tot een soortgelijke conclusie.

Welke affaire is het meest schokkend?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10/11
820+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie