10 spelers met een onvergetelijk debuut in de Eredivisie

Soccernews

Je debuut maken namens je club en direct belangrijk zijn door een doelpunt te maken. Niet veel voetballers hebben het geluk om direct hun waarde te tonen, maar het is en blijft voor vrijwel elke voetballer een droom om zo’n debuut ooit mee te maken. Een overzicht van 10 – in willekeurige volgorde – onvergetelijke debuutwedstrijden in de Nederlandse Eredivisie.

[b]10. Cor van der Gijp (Feyenoord)[/b]
Op 11 november 1956 debuteert Cor van der Gijp namens Feyenoord in de Klassieker tegen Ajax. De Rotterdammers winnen het duel met liefst 7-3 en Van der Gijp maakt als debutant twee doelpunten.

[b]09. Aad Mansveld (ADO Den Haag)[/b]
Toen Aad Mansveld (op de foto links) in 1977 debuteerde namens ADO Den Haag wisten de supporters in Den Haag het al zeker; dat wordt een hele grote. Mansveld debuteerde tegen Roda JC en had met twee doelpunten een groot aandeel in de 3-0 zege van de Hagenaars.

[b]08. Luc Nilis (PSV)[/b]
De Belgische aanvaller werd in de zomer van 1994 naar PSV gehaald van Anderlecht. Nilis maakte direct een grootse indruk door tijdens zijn debuut tegen Vitesse direct twee keer te scoren. De Eindhovenaren wonnen dat duel met 2-4.

[b]07. Soto Hirayama (Heracles Almelo)[/b]
In de zomer van 2005 legde Heracles Almelo de Japanner Soto Hirayama vast. Zijn debuut was er eentje om nooit meer te vergeten. De aanvaller scoorde direct tweemaal en bezorgde Heracles toen een 1-2 zege op ADO Den Haag. Helaas bleek dit duel ook direct het hoogtepunt voor Hirayama, die een jaar later weer terugkeerde naar Japan.

[b]06. Ari (AZ)[/b]
Toen Ari debuteerde namens AZ leek hij de critici direct te overtuigen van zijn doelgerichtheid. De Braziliaan maakte twee treffers in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen VVV-Venlo. Helaas zou Ari tijdens zijn verdere verblijf in Alkmaar voornamelijk kansen verprutsen en kwam hij in 63 optredens tot ‘slechts’ negentien treffers.

[b]05. Dusan Tadic (FC Twente)[/b]
Toen FC Groningen Dusan Tadic verkocht aan FC Twente hadden zij nooit gedacht dat de Serviër in zijn eerste wedstrijd in Tukkerse dienst direct zijn oude club zou pijnigen. Twente won op de eerste speeldag van het seizoen 2012-2013 met 4-1 van Groningen en Tadic maakte er twee.

[b]04. Jaïro Riedewald (Ajax)[/b]
Ajax leek vorig seizoen in de laatste wedstrijd voor de winterstop op weg naar een 1-0 nederlaag op bezoek bij Roda JC. Trainer Frank de Boer bracht tien minuten voor het einde een zeventienjarige verdediger binnen de lijnen, wat al een mooi moment op zich was. In de tien minuten die zouden volgen zou Riedewald zijn debuut voorzien van niet één maar twee gouden randjes. In de 88e minuut maakte hij gelijk, twee minuten later kopte hij Ajax naar een 1-2 zege.

[b]03. Simon Cziommer (AZ)[/b]
De Duitse middenvelder mislukte bij Schalke 04 en werd in 2008 gekocht door AZ. Zijn debuut namens de Alkmaarders zal Cziommer niet snel vergeten. AZ boekte niet alleen een recordzege tegen NAC Breda (8-1), maar ook Cziommer zorgde voor een record. Hij maakte een hattrick.

[b]02. Jurgen Locadia (PSV)[/b]
Als we het hebben over een droomdebuut dan kan je het debuut van PSV-spits Jurgen Locadia zeker niet vergeten. Mocht in het seizoen 2012-2013 mee en mocht prompt nog invallen ook. Locadia verving in de 68e minuut Luciano Narsingh en drukte direct zijn stempel op de wedstrijd. Bij een 0-2 stand in het voordeel van PSV maakte Locadia de 0-3, de 0-5 en zorgde hij ook nog voor de 0-6 eindstand.

[b]01. Daan den Blijker (Feyenoord)[/b]
We openden deze lijst met het debuut van Cor van der Gijp op 11 november 1956 en sluiten de lijst af met het debuut van Daan den Blijker, die óók debuteerde tegen Ajax. Waar Van der Gijp het nog bij ‘slechts’ twee doelpunten zou houden, wist Den Blijker nóg meer indruk te maken. Hij zou liefst vier doelpunten maken tijdens de 7-3 zege op aartsrivaal Ajax.

Welke van deze 10 beleefde het mooiste debuut?