AZ trapt seizoen af met winst tegen amateurs

Soccernews

AZ trapte het nieuwe seizoen af tegen de plaatselijke voetbalclub Dirkshorn. De streekgenoot komt komend seizoen in de vierde klasse uit, nadat het aan het begin van deze maand promotie afdwong via de nacompetitie. AZ wist niet de gehele wedstrijd tegen de amateurs te imponeren, maar won uiteindelijk wel met 1-4. Na de 1-2 was het verzet van Dirkshorn gebroken en wist de ploeg niet meer de spanning terug te brengen in de wedstrijd.

AZ startte de wedstrijd met een aantal welsprekende namen. Esteban, Nick Viergever, Jeffrey Gouweleeuw, Viktor Elm, Roy Beerens en Jóhann Gudmunsson waren onder andere van de partij bij de bezoekende club. AZ begon de wedstrijd door meteen op zoek te gaan naar het vroege doelpunt. In de zesde minuut had dit tot gevolg dat Aron Jóhannsson tot scoren kwam na een steekbal op maat van Beerens. De Amerikaanse aanvaller stond echter in buitenspelpositie en werd door de scheidsrechter teruggefloten. Enkele minuten later deed ongeveer dezelfde kans zich voor. Opnieuw een pass van Beerens zette Jóhannsson in de positie om te scoren. Doelman Kaj Tensen voorkwam het openingsdoelpunt. Na achttien minuten was het wel raak voor de Alkmaarders. Aanwinst Nemanja Gudelj (foto) pegelde de bal vanaf 25 meter laag in het doel en zette daarmee zijn naam voor het eerst op het scorebord aan de kant van AZ. Gudelj kwam deze transferperiode over van NAC Breda, waar zijn vader Nebojsa momenteel hoofdtrainer is.

De bezoekers uit Alkmaar wisten de amateurvoetballers vervolgens niet onder de indruk te maken. Dit leidde tot boosheid bij coach Gertjan Verbeek. “Heey, hou eens op met dat circusgedoe! Voetballen!”, konden de supporters uit de mond van Verbeek horen komen. Vlak voor rust scoorde de vierdeklasser terecht de gelijkmaker. Robbert-Jan Klein zorgde er vlak voor rust voor dat het hele sportpark opleefde.

Na rust wisselde Verbeek de gehele opstelling en stelde hij aanwinst Jan Wuytens op als aanvoerder. Tien minuten na de theepauze diende zich de eerste kans aan voor AZ. De 18-jarige Thom Haye schoot rakelings naast. In de 67e minuut kwam AZ dan toch op voorsprong. Na een assist van Joris van Overeem kon Willie Overtoom raak tikken. Na de tweede treffer van de ploeg uit Alkmaar, probeerden de amateurs het nog wel, maar het mocht niet baten. Vijf minuten later was het alweer raak. Eli Babalj behield het overzicht en liet de treffer over aan Steven Berghuis, die daarmee de voorsprong uitbreidde. In het verdere verloop van de wedstrijd kwam AZ ook nog tot de 1-4. Een voorzet van Berghuis gleed Mikhail Rosheuvel binnen.