Voorbeschouwing Ligue 1: PSG torenhoge favoriet voor landstitel

Foto: Voorbeschouwing Ligue 1: PSG torenhoge favoriet voor landstitel

De Europese topcompetities staan aan de vooravond van een nieuw seizoen. [i]Soccernews[/i] blikt alvast vooruit en heeft alvast een voorspelling in petto. Met vandaag: de Franse Ligue 1.

[b]Vorig seizoen:[/b]
In een spannende titelstrijd trok Montpellier HSC verrassend aan het langste eind. Op de laatste speeldag stonden ze drie punten voor op Paris Saint-Germain. Beide ploegen wonnen hun laatste duel met 1-2, waardoor Montpellier voor het eerst in de historie kampioen van Frankrijk werd. Dit is mede te danken aan de indrukwekkende cijfers in eigen huis. Vijftig punten werden binnengesleept in de thuisduels.

Olivier Giroud was erg belangrijk voor de landskampioen. Met 21 doelpunten kroonde hij zich samen met de Braziliaan Nene (PSG) tot topscorer van het seizoen. Het Belgische talent Eden Hazard had aan het einde van het voetbaljaar één doelpunt minder op de teller staan. Hij kwam namens LOSC Lille tot twintig doelpunten op de Franse velden.

[img]//uploads/eden-hazard(lille)(1).jpg[/img]

Naast Montpellier waren er nog twee ploegen die vorig seizoen voor een verrassing zorgde. Promovendus Evian eindigde op een zesde plaats, waarmee ze onder andere boven Olympique Marseille eindigden. Een andere nieuwkomer, AC Ajaccio, eindigde op een respectabele zestiende plaats. Er waren ook teleurstellingen. Zo degradeerde AJ Auxerre naar het tweede niveau in Frankrijk. Marseille kon geen indruk maken in de competitie en eindigde halverwege de ranglijst. Door de bekerwinst zijn ze toch verzekerd van Europees voetbal.

[b]Promovendi:[/b]
Als kampioen van de Ligue 2 is SC Bastia gepromoveerd naar de Ligue 1. Sinds 2005 speelde de club van het eiland Corsica in de tweede divisie. [i]Les Lions[/i] speelden zelfs één seizoen in de Championnat National, het derde niveau van Frankrijk. Ook Stade de Reims presteerde goed als nummer twee van de Ligue 2 en mag zich opmaken voor minimaal één seizoen Ligue 1-voetbal. Die competitie is geen onbekend terrein voor de ploeg, die zich in haar historie zesmaal tot landskampioen mocht kronen. Zij zullen het dan ook weer opnemen tegen ESTAC, de derde promovendus, dat na vier seizoenen afwezigheid weer mag schitteren op het hoogste niveau.

[b]Transfers:[/b]
Er was deze transferperiode geen ontkomen aan: PSG heeft zich flink laten gelden op de transfermarkt en een aantal grote namen binnengehaald. De grote ster is de Zweed Zlatan Ibrahimovic, hij kwam samen met ploeggenoot Thiago Silva over van AC Milan. En daarmee waren de Fransen nog niet klaar in Italië. Ook Ezequiel Lavezzi en Marco Verratti verlieten hun Italiaanse werkgever om voor de club uit de Franse hoofdstad aan de slag te gaan. Hiermee zijn gelijk de vier duurste transfers in Frankrijk van dit seizoen genoemd.

[img]//uploads/zlatan-ibrahimovic(paris-saint-germain)(2).jpg[/img]

Lille maakte de concurrentie zwakker door Marvin Martin voor tien miljoen euro over te nemen van Sochaux. Ook voormalig Feyenoorder Salomon Kalou gaat voor [i]Les Dogues[/i] voetballen. Hij kon transfervrij weg bij Chelsea. FC Lorient nam oud Barcelona-speler Ludovic Giuly over van Monaco. De 36-jarige middenvelder tekende een contract voor één seizoen. In Nice verwelkomden ze Dario Cvitanich in de selectie. De speler kwam voor vier ton over van Ajax.

Spelers komen en gaan. Een flink aantal sterren van het afgelopen seizoen zijn op zoek gegaan naar een stap hogerop. Zo kunnen de Fransen niet meer genieten van de trefzekere aanvallers Olivier Giroud en Eden Hazard. Beiden zijn naar Engeland verkast, en gaan spelen voor respectievelijk Arsenal en Chelsea. Bij Lille zagen ze naast Hazard ook Joe Cole vertrekken. De middenvelder werd gehuurd van Liverpool en keert weer terug naar [i]The Reds[/i]. Olympique Lyon is sleutelspeler Kim Källström kwijtgeraakt aan het Russische Spartak Moskou.

[b]Nederlanders in Frankrijk:[/b]
Aankomend seizoen is er maar één Nederlander actief in de Ligue 1. Charlison Benschop maakte deze zomer de overstap van AZ naar Stade Brest. De aanvaller kon in Alkmaar niet rekenen op een basisplaats en hoopt dat in Frankrijk wel af te dwingen. Ondanks dat Benschop de enige Nederlander is die in Frankrijk voetbalt heeft Stade Rennes ook een landgenoot onder contract staan. John Verhoek werd in 2010 voor vier jaar vastgelegd door Rennes, maar hij kon nog geen potten breken. Vorig seizoen werd hij uitgeleend aan ADO Den Haag en dit seizoen speelt hij zijn wedstrijden in het shirt van FSV Frankfurt.

[img]//uploads/charlison-benschop(az)(1).jpg[/img]

[b]Voorspelling:[/b]
Elk seizoen blijkt maar weer dat de voetbalcompetities niet zijn te voorspellen. De grote vraag is over de kersverse kampioen Montpellier hun goede prestaties kunnen doortrekken. Met de Champions League hebben ze een zwaarder programma en dat kan veel energie kosten. Het wordt ook afwachten of het wegzakken van Olympique de Marseille een incident was, of dat er grotere problemen zijn binnen de club. Paris Saint-Germain lijkt de torenhoge titelfavoriet. Ze spendeerden honderd miljoen euro aan nieuwe spelers en lijken dan ook met niets minder genoegen te nemen dan de eerste plaats. Zoals vooraf vaak wordt verwacht zullen de promovendi het zwaar krijgen, maar Evian bewees dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. We kunnen ons dus weer gaan opmaken voor een verrassend voetbalspektakel op de Franse velden.

0 Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie